RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6992|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差啲着火!!試圖傳短路,電線過熱發火光。。。

solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:31:02 | 顯示全部樓層
有無計過Current (電流) 總和,條電缐仔 (著火直接連住個條) 是幾多AWG?
solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:42:03 | 顯示全部樓層
我check過,TS351用0.2A,問題唔大,但似乎係過熱問題,因為BEC既功能,就正正係防止熱力在電路上四散,下次落反個UBEC係中間,會無事。
solaris8x86 發表於 2014-12-19 12:46:18 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-19 11:20
師兄你意思係加個ubec圖傳同鏡頭中間?如果係咁我直接用衣加有既bec12v供比鏡頭會唔會一樣?(分開供電 ...

只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電,就係咁簡單。買UBEC, 由其係用係飛機上,唔好貪平貨。

UBEC係用switching進行派電,並且有防止熱力於導體上流過,有決定性穩定作用。
其他派電裝置即使有降壓作用,但係行linear進行派電,用於飛機電壓穩定作用較差。

Good luck.
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:31:49 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-19 14:05
用3S 供電 , TS351 食倒最多15V電 , CCD 都食倒12V , 根本唔洗用BEC , 多隻香爐多隻鬼呀 !

睇你果張相 , 2 ...

>>>只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電....
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:46:33 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-19 14:35
好多圖傳都話可食 5-16V , 而CCD鏡頭都係12V , 咁呢2樣都要落UBEC ?

No, 當然唔使,但當多過2個12v以下裝置取同一個電源時,則有實際需求,除非有第二個獨立電源存在,否則Switch Mode Regulator理應存在,Switching一詞,請上綱自行參考。

但有無冧過,咁神奇,5v-15v都得,實際上塊板係咪已有個小型linear regulator焊咗係上面? (跟本變成全條circult都係linear)