RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] ㊣★★ TT-01 討論專區 ★★㊣

樓主| IBM 發表於 2011-3-28 23:27:03 | 顯示全部樓層
回復 536# gamemiracle

Sakura S 也是一部好車, 但講到紮實, 可能都係TT-01 襟 D

請看國內車友的測試

http://v.youku.com/v_show/id_XMjQwMDQzNDI0.html
 樓主| IBM 發表於 2011-3-31 15:02:09 | 顯示全部樓層
回復  IBM

想問下 IBM 師兄套 好盈 60A 加 10.5t 摩打幾多錢呀?
wclam29 發表於 2011-3-30 23:30

唔係好記得, 大約 $8xx 吧
 樓主| IBM 發表於 2011-4-21 14:23:45 | 顯示全部樓層
回復 manman2708 的帖子

好盈 60a 有感, 單是電變也差不多要 $500

全套連摩打我想要接近 $800

無感套裝就平好多, 可能 $5xx 有交易
 樓主| IBM 發表於 2011-4-24 01:46:07 | 顯示全部樓層
近來 JV 的車普遍都怏了, 今天趁假期又落雨, 把 TT-01 換上了6.5T 摩打

樓主| IBM 發表於 2011-4-24 17:34:35 | 顯示全部樓層

哈哈,  有那架車是撞不爛的, 請告知小弟

在 JV 的簽名位, 都見過有 Xray, Sakura, HPI, TB02 等車撞到車架折斷

樓主| IBM 發表於 2011-4-24 17:44:58 | 顯示全部樓層
manman2708 發表於 2011-4-24 03:14
回復 BMW2011 的帖子

我係新手來!!!!!!仲未買servo電變麼打

新玩入手就買個 Hobbywing 60a 有感, 配個 10.5t 或 8.5t 摩打便可

至於 servo, 要看你買了發射器宋, 大路的就玩 Futaba, 如 3003, 3050 等

廉價的發射器是用不著 s9451 這些數碼 servo 的
 樓主| IBM 發表於 2011-4-28 12:54:16 | 顯示全部樓層
賢仔@Ken 發表於 2011-4-27 13:25
師兄, 大家好, 小弟都係玩緊TT 01...
請問TT 01 原車的齒比係幾多呢.?
我E家用緊好盈60A+8.5T...

好盈 8.5t 建議的齒比約 6 至 6.5

按照 tt-01 的齒比表 :

登錄/註冊後可看大圖

摩打齒可用 24t, 大齒用 58t, 螺絲安裝孔是 c 孔位, 得出齒比是 6.28

.....
 樓主| IBM 發表於 2011-5-22 11:58:28 | 顯示全部樓層
cyberkohk 發表於 2011-5-22 11:31
是向前溶化連大減齒扣緊pin膠環都一齊溶化 , 成份都要換新

用放大鏡看看膠環有沒有揩到底兜放啤呤的位置

每逄新底兜我都用刀批去少少啤呤座的黑色部份

裝波箱蓋時要徹底按到最底, 因上波箱蓋其實有管位管死大齒前後兩粒啤呤

蓋得貼胋服服才上螺絲, 祝你好運
 樓主| IBM 發表於 2011-5-22 17:58:31 | 顯示全部樓層
回復 cyberkohk 的帖子

good, 希望問題已得到解決

櫻花熱潮漸過, 呢輪又見番唔少師兄玩 tt-01
 樓主| IBM 發表於 2011-5-24 14:20:11 | 顯示全部樓層

有師兄話可換粒啤呤代替
 樓主| IBM 發表於 2011-6-15 21:56:25 | 顯示全部樓層
BUZZ777 發表於 2011-6-15 21:47
姐係已經冇得買?

即係創昇仲有得賣, 你入去問清楚價錢先, 覺得合理咪買囉

記得都係 $300 左右, 抵玩
 樓主| IBM 發表於 2012-3-12 14:48:23 | 顯示全部樓層
回復 RCK 的帖子

以原裝車來說, tt-01 最大的齒比, 是用白色那個61大齒搭20t摩打齒, = 7.93

7.93 這齒比玩 4.0可能會過熱, 5.5r 則無問題, 但同時損耗會快很多

如真的要玩4.0摩打, 可考慮改 FRP 底板

樓主| IBM 發表於 2012-3-12 16:40:05 | 顯示全部樓層
回復 cl65amg 的帖子

graphite 的約 $6xx, 纖維的約 $4xx

但不容易找到, 不要買錯 M 車用的
 樓主| IBM 發表於 2012-3-12 17:52:26 | 顯示全部樓層
回復 hydrogen9999 的帖子

無錯, 61/19 , 最大可到 8.35

多謝指正
 樓主| IBM 發表於 2012-4-28 21:12:42 | 顯示全部樓層
surftl 發表於 2012-4-27 20:49
請問tt 01個轉向點樣整得順d呢?
有d咩野係一定要改?

個轉向點樣整得順d ? 其實包括幾個部份

首先, 如果你的是原裝 TT01 基本版, 那份鞦韆轉向的活動部份是用羅絲釘連接的話

那麼你要注意不要把羅絲上得太緊, 或可換成用波頭代替羅絲釘, 當然最佳是換成金屬有啤呤的轉向

樓主| IBM 發表於 2012-4-28 21:13:11 | 顯示全部樓層
其次, 轉向杯上下的連接大波子也有關係, 原裝膠的用耐了損耗後會有可能不暢順, 可換金屬或鍍鉻的大波子

另外狗骨/萬向磨損或頂得太緊也會令轉向不順, 也是值得留意的
 樓主| IBM 發表於 2013-7-23 22:48:13 | 顯示全部樓層
tsfai 發表於 2013-7-23 19:16
基哥, 轉向杯上下的連接大波子 金屬或鍍鉻的那里可買?

這大波子最靚是 Square 出的, 不過很貴

我用的是在健全買的, 勝在又平又抵用  
 樓主| IBM 發表於 2013-7-30 16:17:51 | 顯示全部樓層
Alanw 發表於 2013-7-29 12:04
各位c hing.....TT01用咗M車避震....應該用幾多度油玩快車好?  係咪用藍色彈弓會好d? ...

用幾多度油, 用幾硬彈弓, 係要視場地, 車呔, 和駕駛習慣等決定

以小弟在 JV 玩車來說, 一般雙星跟的油壓油照用也沒題, 或可買 Asso 35 至40 度油壓油

彈弓穩穩陣陣可用前藍後黃, 要快彎一點便前後都黃, 但這只是配合個人的駕駛習慣, 師兄只可作參考

樓主| IBM 發表於 2014-7-11 00:22:49 | 顯示全部樓層
jsheung 發表於 2014-7-8 01:12
請問如果TT01 用 HobbyWing好盈酷跑QuicRun 10.5T 馬達,應該用幾多T 的摩打齒?
原裝的只是 19 T

QuickRun 好像是新的摩打,我從Hobbywing的網站看了說明書,建議齒比是大約 5.5

樓主| IBM 發表於 2014-7-18 15:41:26 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2014-7-18 01:44
麻煩各位CHING 我想問,TT01換左原廠頭單向, 如我想再換萬向狗骨,要換頭單杯可以去那裡買到??? ...

原廠頭單向不是已跟了頭杯了嗎 ? 那杯也是適合萬向用的

如要再買頭單杯, 是不是下面這款

登錄/註冊後可看大圖

http://www.rcmart.com/tamiya-oneway-joint-tt01-parts-9805928-p-28685.html?cPath=595_744_708