RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 41509|回復: 380
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車 CSO-ONE 1:10 電動競賽房車:

關閉 [複製鏈接]
anthony_wg 發表於 2013-3-5 10:10:09 | 顯示全部樓層
出到金色啦. 尾碼好堅. $1800, 技爭價位! 格價同技術上技爭, RC 呢個市場熱起黎, 對我地黎講係一個好好既消息.   
anthony_wg 發表於 2013-3-6 00:26:19 | 顯示全部樓層

我反而覺得有新廠家進入市場, 市場才會興起, 互有競爭先有動力改善自己既產品, 得益係我們消費者. 設計愈見高明, 價錢愈得人心.

anthony_wg 發表於 2013-3-13 19:57:32 | 顯示全部樓層

有新車出係開心事, 對市場一個沖擊, 各方面磨合先磨成針. 而且價錢吸引有寄望很正常. 但車未到, 未砌未 SET 過, 未落過地更未撞過. 所有預期聲音還言之尚早.

我們現在可見的是設計, 因為 RC 應是有物理性設計的玩具.

但我個人覺得質量好與否也很重要, 玩一陣就虛晒, 幾好設計都冇用.

說到質量是重要的. 我個人唔認為襟撞代表質量一定好, 只係料夠硬, 如果撞黎撞去都係果幾件壞, 我反而覺得設計好, 比個弱位黎食晒 D 力, 如果個幾件係貴野, 即係個設計好, 只係個生產市商大貪, 客自然會走.

我認為質量是生產的質素.  例如機械 SPEC ? 週期 ? 耐溫耐磨 ? 碳板, 金屬, 膠料... 說到這裡又會有朋友說 RC 是玩具, 没有人有興趣想知, 落過地先最實際. 但現在車盒也未見過, 或正或負的辯論, 還是尚早.  

anthony_wg 發表於 2013-3-15 10:38:08 | 顯示全部樓層
GOOD 呀, 清楚易明
anthony_wg 發表於 2013-3-15 14:29:31 | 顯示全部樓層

抄或者參考, 係有 95% 似又如何 ? 角度問題. 架車仔係我地角度係玩樂興趣, 不是收藏, 一年 RC 幾番新.

物料, 工藝, 質素, 抄得到嗎, 如果抄唔到, 兩間公司既客源都唔同, 一方以價錢取勝, 另一方以品質佔優, 互不影響, 互相幫大家賣廣告, 有何不可 ? 誰說起步一定要由草根開始 ? 是在辯論 CREATIVITY 和 INNOVATION 既分別嗎 ?? 那星星既 CREATIVITY 被人抄到現在 ? 冇後繼者作改良加入市場, 那星星還需有動力, 玩家也要跟著星星既路去走 ??

舉個例子, 玩相機的師兄們, 以簡單長焦鏡為例, NIKON, CANON 光學設計分別大嗎 ? 來來去去要做到大光圈長焦就係咁既格局... 在物理現實下內裏放前放後都係幾塊形狀相似既鏡片, 加多塊鏡就會好左?? 不對, 只會差左, 對吧!! 但我地唔會話 NIKON 抄 CANON, 對嗎! 他們現在的成功, 其實德國人在相機工藝上也建功不少, 市場本是如此, 德國人也不得不承認, 因為他們不懂做單反, 更不懂把成本下降, 才找上日本, 其中一例子就是 CONTAX 單反.

要執著香港人的風氣, 我個人認為 "炒" 比起 "抄" 既風氣更可怕

anthony_wg 發表於 2013-3-28 10:05:06 | 顯示全部樓層
金屬看來質素不錯, 玩得過!
anthony_wg 發表於 2013-3-28 16:51:25 | 顯示全部樓層
AE111 發表於 2013-3-28 15:57
膠料85%似死光料,金屬件正形,底板挺直,砌完上架度正型,牙叉無咩須要拾留,大減牙我個人覺得麻麻,我改用死光8 ...

看來金屬料 FINISHING 比起 DEMO 車好. 其他廠有對手啦.