RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3802|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FET 問題

hkopium 發表於 2006-4-2 00:44:44 | 顯示全部樓層
原帖由 chingwingtat 於 2006-4-2 00:19 發表
請問大家改fet問題

是否一定係用4562呢?
而尾數又有無分別呢?
有無其它形號係唔須要疊三粒一組呢?
如果要買應該怎樣講個形號呢?

謝謝大家無私分享!

唔只4562, 仲有其他 FET 可以用.

唔一定須要疊三粒一組 (4562 FET 都唔洗). 可以兩粒一組, 十粒一組... etc 多數 3x2 或 2x2

最多人用 3x2, 因為MR02車架內部空間問題. 其實, 3x2 都要係電磁位開窿.

2x2 好處係平D同已經可以用勁 motor.

用相同 motor, 用3x2 架車係會跑快過只用 2x2.
hkopium 發表於 2006-4-2 01:19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 chingwingtat 於 2006-4-2 00:48 發表
多謝高手回覆

請問高手仲有什麼形號可以買呢?

低手回覆: 唔記得型號... 不過用隻隻都係一樣, 唔係 3x2 就 2x2. 效果差不多.
hkopium 發表於 2006-4-2 01:46:08 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-4-2 01:34 發表

3001 同 3004 好似唔多人用. 3001 係咪原裝果隻 FET?

4562 好似比 7389 較常見. 好多人爭論邊隻好 D, 但我估分別對我呢類低手係無分別.  

我自己用緊 4562 3x2. 幾好.

原來AD板都有人改 FET. 多謝, 又學到新野. 同樣用 4562 FET? 原本 AD Band 係用咩 FET 架?

hkopium 發表於 2006-4-2 16:52:35 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-4-2 13:13 發表

係有人用一粒7389+兩粒4562
咁就有頭有尾

又學到野, thank you!
hkopium 發表於 2006-4-3 13:17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 billy86che 於 2006-4-3 12:25 發表

Point of information: Ad is using 4 pieces of 3010.

If want to modify, use what FET? Also 4562?
hkopium 發表於 2006-4-10 16:15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 billy86che 於 2006-4-10 11:12 發表

4652 can still be a good choice but some ppl at CT are using something more advanced I guess but they reserve them for 'some' people only.

Can you tell or PM me what is that "advance" method?