RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

無波箱,馬達直接出力,要買d咩?

貓鈴鐺 發表於 2009-3-2 23:57:52 | 顯示全部樓層

.....我冇呀,我好專重每個人都設計意念,只是給一些意見而已
"那你要有心理準備要買一個好0既電變(要大輸出),摩打散熱要做得好(年中燒唔少個摩打),買個TURN數多0既摩打(好力D,起碼平路行得到),同埋上斜比人放甩(最好車尾整硬D,通常你自己果下會忍唔住用腳踢),同埋停唔到車(即車頭都要整硬D,但衝出馬路就恭喜晒)."

給樓主:

我都冇咩意見再比到你啦,但沒一個不可能的設計,只是要有多少缺點要去克服而已,繼續為自己0既理想戰鬥吧.

PS:我D設計其實都有人話唔得,最後都做左出離0既,但你真係要明白到自己0既設計有咩優點跟缺點先好,唔係你只會不停比人否決而已.

但我只係唔明,加多一組齒輪有幾難而已,比起上面要克服0既缺點少好多,唔係一定要用貨櫃車個沒箱嫁麻....我都係自製波箱而已,位置不用多,更可以橫置摩打.

貓鈴鐺 發表於 2009-3-3 11:35:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Doughboy 於 2009-3-3 10:39 AM 發表

都係D減速齒, 將轉速轉化成扭力, 好似有 1:75 同 1:300 揀

呢款一定夠力....但1:75.....會唔會勁左D呢,直迫1:99

本身尾擔已經有1:3咁上下,只要摩打這兒有1:5-1:6就已經等於貨櫃車0既2波速度了.

PS:唔用波箱都得,F103齒比都係1:3咁上下,只要整到架車1KG內就冇問題.