RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[完成]新手做巴士(Leyland Olympian 11m)

貓鈴鐺 發表於 2009-1-20 11:03:13 | 顯示全部樓層
貓鈴鐺 發表於 2009-2-10 10:31:19 | 顯示全部樓層
加油,能踏出第一步,已經比好多人行前左一步嫁啦,努力
貓鈴鐺 發表於 2009-2-11 01:05:51 | 顯示全部樓層
原帖由 dg8380 於 2009-2-10 10:21 PM 發表

每個人都有第一次,
現在出現既問題,可以嘗試研究一下解決。
做第二部巴士時可以備免之前既問題。
其實我做巴士前設計既心得係:
1.底盤行先
2.地台位置高度
3.車身
4.坐位要全部放晒

佳哥做法境然跟我差唔多呀下
做左車殼先後做底盤,會出好多問題係你日後解決唔到而終於又要重新整過成架車的.

貓鈴鐺 發表於 2009-2-19 09:44:02 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-18 11:21 PM 發表

我就係唔想整高個地台

唔見得摩打放中會可以低地台到,現在以volvo B10M
貓鈴鐺 發表於 2009-2-23 13:14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-22 10:41 PM 發表
正常架車轉90度灣要幾多cm?
我架要125cm 正唔正常???

真車奧林匹克11米,官方數字回轉直徑係21米,自己計下啦.

(PS:見你咁有心機,我呢D CD ROM先PO下文,但都要講句,個底盤真係好唔掂)
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 17:41:07 | 顯示全部樓層

乖~~唔好哭,唔彈你啦,繼續努力,第一架,當囉下經驗好,沒人第一架就會整得好,有設計家0既執著係一件好事,加油.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 17:54:41 | 顯示全部樓層
原帖由 GUITAR_VIP 於 2009-2-25 04:00 PM 發表
如果你求其要求"一個會行既車殼"呢講~~~而家你已十分成功~~~  (你認同既~唔使再睇下面)

唔好話我串~~~你post得係度~就預左有人眼光高 or 低~當然你都可以恆量下果個人有無資格批評你既~~
1.好:你真 ...

嘩,又唔駛作文咁勁喎.

拿拿拿,利達兄,我都只係新手而已,我都係剛剛學緊點整搖控巴士嫁姐.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 18:22:42 | 顯示全部樓層
= ="好在我叫貓鈴鐺,唔係果個咩DENNIS,我路人甲而已.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 21:49:16 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-25 07:13 PM 發表
地台都唔係高好多姐

地台高冇問題呀,我第一代冇內龍,第2,3代都冇地台架.

我就好D,我整果時都冇人比較,你地而家整,多人比較壓力大D姐.
而家大家整巴士0既標準都越來越高,呢個係事實來,現在整巴士,有內龍近乎已經是必要元素了,有地台就更好吧.
不過不要被這些規範自己,向自己目標前進吧,做到出來是最緊要.

但真係果句,冇避震出街會好大問題,起屋企玩下就OK0既.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 21:52:55 | 顯示全部樓層
原帖由 chan951130 於 2009-2-25 07:30 PM 發表
路人(DENNIS)你部b9點啊

我玩左搖控車唔係好耐,好多野都唔識,有好多野都要設計好耐,而家都仲煩緊車頭D推杆幾何問題,所以個底盤仲未完工.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 23:02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 10:10 PM 發表
睇來我要開發橫偈車啦!暫定2010年3月出車

我都想問下佳哥,超豪車頭轉向堆推杆係點,睇相真係估佢唔到,D舵角差好難攪,不過呢兩日比我諗通左D,但都想知真車係點0既樣.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 23:34:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 11:18 PM 發表
暫時未有 super olypain 做年驗 影完 就在中環老地方見 時間都係更上下 比你睇相
歡迎其他車友來找我,地點自己去估

THX,
哈哈哈~
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 00:30:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AltezzaMak 於 2009-2-26 12:09 AM 發表

睇下呢幅相幫唔幫到你, 雖然呢部係較新款既Volvo B9TL, 相信設計都好接近

謝謝你,這幅我有了,其實我就係整緊呢款,而超豪同B9車頭係一樣的(因為新巴冇B9的),但上面看下去有點東西看不到.

而我也跟圖片做了一個模型,但就係舵角差度數出左問題,原因應該出在轉向杯那,呢個係起現有0既搖控車零件很難改善.
但我已經把設計改了一些,雖然跟實車有點出入,但原理差不多的.

PS:唔好講我果架啦,離晒題(不過想一想,題目係新手做巴士,我都係新手,又冇離題喎)

貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 01:12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kiev 於 2009-2-26 12:55 AM 發表
睇埋呢度 ... 如果你係 TI or VTC 出身你大約會知到原理係點 :

http://www.volvo.com/NR/rdonlyre ... /0/BRO_BT9L_Eng.pdf

.......睇完真車轉向有54度
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 01:49:52 | 顯示全部樓層
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-26 01:12 AM 發表

.......睇完真車轉向有54度

睇完頭擔結構後,收工,我自問整唔到咁0既樣.

只能用雙搖臂KO佢,54度....沒問題0既,我第4代都接近有60度

資料好有用,THX
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 17:49:48 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-26 05:28 PM 發表

下一架,一定放棄波箱

那你要有心理準備要買一個好0既電變(要大輸出),摩打散熱要做得好(年中燒唔少個摩打),買個TURN數多0既摩打(好力D,起碼平路行得到),同埋上斜比人放甩(最好車尾整硬D,通常你自己果下會忍唔住用腳踢),同埋停唔到車(即車頭都要整硬D,但衝出馬路就恭喜晒).