RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ThomasZ
打印 上一主題 下一主題
收起左側

traxxas revo

ThomasZ 發表於 2012-4-1 16:52:01 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想入手這部車喔, 請問有無師兄玩過?有咩評價?官網話新版比舊版大少少同可駁iphone., 好吸引
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-2 00:17:43 | 顯示全部樓層

FORD師兄真心有靈犀! 我正想問你意見沙豬4.6好定revo好,哈哈!
我而家睇緊hpi官網比較緊,邊度買豬豬最平?pm細佬喔!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-2 01:20:31 | 顯示全部樓層

5.9會唔會好大食? 我剛買的台灣18偈75cc玩到10-15分鐘唷

ford 發表於 2012-4-1 23:39
http://www.rcmart.com/traxxas-53 ... html?cPath=420_1196
thomas 兄5千蚊可諗諗買這架豬豬,only $38xx ...

官網都找不到呢套野資料。係咪即係 x版+5.9 engine?
x版同xl版係咪只係size有分別? 8條避震長到嚇死人會唔會好易曲?

原來danny哥都係玩沙豬, 睇黎我真係要轉會啦,哈哈
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-2 14:08:38 | 顯示全部樓層
ford 發表於 2012-4-2 09:29
yes that is limited edition for x. Savage,with 5.9engine
and short wheel base is better
than xl. ...

又想要細車的靈活,又想要大車的穩定,真係難取捨。去到睇價錢再決定
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-2 23:41:03 | 顯示全部樓層
oscarchoi 發表於 2012-4-2 15:28
回復 ThomasZ 的帖子

沙豬及revo 二架都玩過了

好耐無見啊oscar兄,近排玩咩車多?
我玩過summit對revo車架都略知一二, 整體設計都很耐操, 但唯獨最大弱點是底部最後用來頂著a臂pin的那個膠好易爛,一爛就a臂pin自動離家出走
想試下hpi d車係咪傳說中咁耐操, 你玩沙豬x定xl? 邊隻偈?俾d意見哇
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-3 00:43:46 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-2 23:49
小弟之前亡命挑戰亡命跳台的片段.....有口大症者請勿觀看, 可能笑爆咀
http://www.youtube.com/watc ...

精采精采
我在各大網站看, XL 5.9同 X 4.6好像差不多價錢, 但XL好似好重料喎!又金屬齒,加硬狗骨等等...點解會咁既?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-3 18:38:46 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-3 18:22
唔梗要架!!XSS K5.9kit有埋加硬狗骨同狗骨杯,仲有加硬傘齒~~~~接近經常提及既”天下無敵超級full opti ...

快x都無貨了, 唯有上網買, 等送貨
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-3 19:00:56 | 顯示全部樓層
爆水喉 發表於 2012-4-3 18:43
"電魔 " 果度好似有點唱服務架!

我而家唔係買traxxas, 買hpi
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-3 19:09:27 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-3 18:46

你去”淘”返黎好貴哦

又唔係喎, 計番價錢差不多,savage xl 5.9 都係41xx人仔,計番港紙應該都係五千左右, 不過感覺上牙煙d咁解。
今日上tb搵左幾間, 有d信評不太高又唔敢幫襯, 高果幾間又話過唔到海關, 有間叫我去快x買添, 有間話唔做香港人生意,因為有香港人試過唔識著副偈拒絕確認等人地收唔到錢等等.....
最後有間200元運費送到屋企, 保証全新品未開盒有hpi封條喎,希望唔會俾人搵笨吧
我諗我以後都唔會去快x, 去親都話無貨, 以前買架ten-t又係咁, 今次pm佢又唔覆, 等我白行一躺,油錢停車場錢都蝕埋,早知就早兩日上tb訂好過, 而家又要等多兩日, 等得黎又放完假要返工....日弓火 丫!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-3 23:55:41 | 顯示全部樓層
ford 發表於 2012-4-3 23:07

恭喜thomas兄,有機會一起放豬

嘿嘿嘿, 可以群豬亂舞了! 好興奮yo!
想問下個電撻可唔可以用2cell LIPO?睇個樣好似只能放圓電
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-4 13:32:28 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-4 00:19

要用7.2V圓身電~~~~我都係用NIMH算.....我記得有師兄同我講過,

好彩我tt-01年代的電還在, 用得番, 哈哈!
買定d後備火咀用邊隻好?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-4 17:42:49 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-4 15:21
跟據說明書好似話要用5-6度火咀,但我唔理照用八仔火咀

其實有咩分別呢? 我有隻odd077 係咪即係7號?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-4 23:34:17 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-4 20:37

以小弟愚見

哦, 明解!
ken哥用咩油來磨副5.9? 磨幾多缸?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-5 00:30:26 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-5 00:27

Ken仔得啦!!!

哇, 難怪快x咁耐都未摺, 副5.9 寶寶好似賣千頭咋喎
你一缸油行到幾耐呢?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-5 00:40:28 | 顯示全部樓層
回復 ford 的帖子

請問engine同火咀都有分on road off road嗎? 有咩分別?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-6 01:27:09 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2012-4-5 00:55

ThomasZ兄.....

Ken兄.....
我部XL.....仲係大陸某處.....請見圖....哈哈, 影都未見
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-4-6 01:47:26 | 顯示全部樓層
ford 發表於 2012-4-5 00:45

我之整用了差唔多1.5升 5% & 0.5升16%開苞

哇! 磨偈都用成2升油?!