RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

啱啱入左部Slash 4X4 ( up 了新相 )

ThomasZ 發表於 2012-8-7 23:42:01 | 顯示全部樓層
我成日玩水都無锈蝕得咁勁, 你係咪玩咸水?
我玩普通雨水D啤令完全無打理過, 死一粒換一粒, 大約5蚊粒,慳水慳力
必換係金屬摩打座,可減少掃齒機會; 另外DIY中軸防沙石膠圓, 是但用電線膠布包住條中軸,減少中軸與底盤之間的空位。
換埋中差, 又有另一番行車表現。
ThomasZ 發表於 2012-8-11 13:15:46 | 顯示全部樓層
條片拍得好靚喎~ 個場係咪在香港的?
個穩定器UPLOAD完條片都可以關掉的
ThomasZ 發表於 2012-8-12 04:19:14 | 顯示全部樓層

諾定咸森林?
我多數都係一個人玩車一個人拍片, 所以多數都係用腳架拍定點。
ThomasZ 發表於 2012-8-12 04:19:58 | 顯示全部樓層
vcslll 發表於 2012-8-11 17:19
個場好正.可色唔系香港!有無師兄知道香港邊道有這樣的場地?謝謝.

粉嶺MX CLUB
ThomasZ 發表於 2012-8-12 19:02:29 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2012-8-12 07:52
不過今日尾杯又有粒 5x11x4 bearing 衰左...  完全個藍色seal 甩哂皮, 得返個金屬圈... 睇黎要買返十粒八粒 ...

你係咪玩3S? 部車損耗得咁快既? 啤令買定一套啦, 香港好似買百一蚊左右有排用。
一係好似我咁, 跳少D,玩下RALLY會襟玩好多
舊片重溫:
http://www.youtube.com/watch?v=hO3v2ADpdNE
ThomasZ 發表於 2012-8-14 03:44:59 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2012-8-13 08:16
你估中左…我放左兩粒2200 3s 落去, 好鬼勁…其實我拆尾軸出黎果陣發現有草卷左入轆同bearing之間以致磨 ...

哈! 呢種死法我都試過好多次, 不過係出現在車輪到多D。
中軸粒大啤鈴係最易死的, 所以條中軸一定要封得好好, 一係就完全唔好封,連個軸蓋都唔用。如果封得唔好就好似一條隧道咁引導D沙石直擊啤鈴,必死!
ThomasZ 發表於 2012-8-15 00:59:18 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2012-8-15 00:42
中軸已經做左三重防塵, 雖然都有d塵入到去, 但係已經冇砂, 最近果三次拆開中軸bearing 都好順, 冇砂入到去 ...

價錢合理,最好買埋摩打座,有助穩定同散熱,粒啤鈴都大粒啲。
ThomasZ 發表於 2012-8-15 03:26:05 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2012-8-15 02:38
Thanks! 一早已經列入左必買parts. 而家有4條TXT-1 藍色避震, 身痕想換落去試下 ...

講開避震, 如果成日跳真係要換,普通版條油壓芯會曲的。我試過淨係買4條鈦芯換落去已經好正, 因佢本身的膠油壓D膠都好靚下, 這是一個經濟的UPGRADE方法, 跳極都唔會曲了。 後來懶得換芯,幫架後驅SLASH買左套TRAXXAS原裝的金屬油壓落去, 都好正!
ThomasZ 發表於 2012-9-5 02:14:10 | 顯示全部樓層
一匹狼 發表於 2012-9-4 22:32
原廠野?
有無PART NO.呀~THX

http://www.rcmart.com/traxxas-16 ... ?cPath=595_739_1437

http://www.rcmart.com/traxxas-26 ... ?cPath=595_739_1437

無記錯就係呢兩對一前一後, 不過你都係睇番幅爆炸圖對下穩陣D, 幅圖有提及過OP件PARTS NO.的。