RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: nel3838
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F1RCGP 開心白豬仔

nel3838 發表於 2013-12-6 22:49:35 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

阿仔Lucas兩年發揚光大。

F1RCGP 終極杯
2013 F1 Class A 組 亞軍 2nd (垃青冇呔水)
2012 F1 Class B 組 冠軍 1st (地毯冇呔水)

好高興的白豬 。。。

車架分享 - F104W DIY 。兩年同一車。

樓主| nel3838 發表於 2013-12-7 01:03:09 | 顯示全部樓層

QC3
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-8 11:21:05 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄美言。Lucas 11 歲。的確玩車是很大投資,時間。有幾次都想停(其實今年巳玩小好多),因他未識set車。但他的表現又令我繼續支持。學業上他也什好。
從小弟經驗,玩車對他學業有幚助,因小時用練車角度讓他明白溫書重要性。阿爸經常講車經。
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-9 15:19:29 | 顯示全部樓層
ryancmlam 發表於 2013-12-8 22:30
Nelson, 唔駛擔心,我有朋友中學時期成日玩車,一樣U grad,仲係一級榮譽果隻。另一個仲叻,自己創業,做咗 ...

Thanks....
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 08:15:32 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2013-12-10 11:11
除非小朋友自己放棄唔玩,否則唔好比佢停。
RC某程度上亦係運動一種,少D專注力都唔得,唔好話攞奬,要玩得 ...

多謝師兄們鼓勵,Lucas and I will try。。。   
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 08:23:20 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2013-12-7 11:24
this is to proof top class equipment is NOT as important as we think while you have good skill.
c ...

Thank you rk2.... appreciated.

Something perhaps of interest to share..... particularly learning from this event.

Using older design T-Bar cars for 540 stock motor, may, and only may be better since power is lower, and more preditable/easier to set up.

With the newer technology link bar car, like the one I used, was much more difficult.  In this event, the track was very slippery (tyre compound and track treatement were not allowed), many drivers were having trouble to try to "calm" the tail.  Some top driver in Pro class even loosen the differential balls to reduce power coming out of turns.  Interesting technique.

樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 08:27:42 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2013-12-8 11:03
睇過當日比賽片段!!!!師兄位公子好強勁!!!!

謝師兄稱讚。
請問那裡可看到比賽進展影片?  
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 08:45:13 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2013-12-11 08:31
係KK師兄個youtu版頁

感謝感謝。KK 影片真好。
Happy 阿爸。

今日大會出Video.
http://www.youtube.com/watch?v=DKZSqeGh4wA

樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 08:47:45 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2013-12-10 11:24
呢個敗家仔...上年見佢好易放棄!!!
今年見番佢有D改變...
識得適應環境自己調節!!!

多謝哥哥們,謙謙學到好多好經驗。
 樓主| nel3838 發表於 2013-12-11 22:15:01 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2013-12-11 10:49
好吖!!!今晚補相,但我會另開一個post。。。
始終依個post主題都係恭喜樓主位公子開心完成賽事及得到 ...

小小分享。 F1 用海綿呔應相對上輕易玩,白黑豬都夠照。
尾Parts反而比較頭壞機會多,因扔尾撞野。
如怕扔尾或反應過快,提議用多種不同方法減慢個頭。加埋Gyro僅多啲調校抉擇。
T-板如撞野大力會斷,但不很貴。做了保強僅加減少斷機會。整體不算貴。
但如Kevin兄說,呔會消耗多和貴,要睇點用。玩白豬呔應可玩多排電(可達20-30或以上)。
如Set到可玩薄呔,咁僅低。看圖。

(這些不是12仔呔, 許多已玩了2年。。。。。哈哈。 )