RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17409|回復: 166
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具帆船入手

fly175hk 發表於 2009-10-7 20:17:37 | 顯示全部樓層
近日..見到d c兄玩帆船
中左小小毒..本身玩開無刷快艇...
但d電去得好快..所以想玩下架慢船..可以玩成日果d..

睇左好耐...一係玩日本仔果d..一係玩大陸果d..
但未諗得掂之際
搵到架平平地既玩具帆船~唔屎煩.. ...
snipertat 發表於 2009-10-7 16:11

幾靚仔喎. 落咗水未? 你喺邊個池放?
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42:18 | 顯示全部樓層
如果日本果d大隻d要幾銀?
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:02

日本比較大隻有 Seawind, Fairwind . Seawind kit 上星期見到賣$16xx.
另外有隻好似係大陸製 ETNZ , complete 賣$1900.
fly175hk 發表於 2009-10-9 11:59:33 | 顯示全部樓層
I agree 因為我個friend 買咗隻季風,真係唔係好掂,個D電子嘢比佢激死,第一首先要換接收先,驚佢有得去冇得返,第二要換哂D帆繩,因為好痗容易拉斷.跟住就係拉帆個servor......真係攬攬埋埋仲貴過日本
...
kit1938 發表於 2009-10-9 09:43

最穩陣同易砌都係日本船..
德國野就好似玩猜迷遊戲咁
fly175hk 發表於 2009-10-12 09:39:59 | 顯示全部樓層
是否太細風? 如果遙控運作正常而帆亦可全開或收,有可能係ching 仍未掌握到航向與帆收/放角度的理論。有時間入來一齊研究吓
fly175hk 發表於 2009-10-12 19:49:42 | 顯示全部樓層
Please don't buy the China one, it is just waste of time and money. The one I had, the deck with crack and the winch servo does not work well. I brought the yacht body back to the shop at Mong Kok and ...
cedwwh 發表於 2009-10-10 10:58

How do you like your  Windstar? I found that sail winch set up not that good. Now I'm modifying it for using sail arm instead.
fly175hk 發表於 2009-10-13 09:35:38 | 顯示全部樓層
始終喺海放D風定D.. 我地有rescue service..隻船有事執得番...大埔入黎好近啫..
Seawind 又起價. 上星期有人見到賣 $18xx ..
fly175hk 發表於 2009-10-14 17:46:38 | 顯示全部樓層
20# fly175hk
Hi, Snipertat,

Windstar is great. Last for years and the fibre glass body is reliable even it hits the rocks. You can buy the large size and small sail for various weather. And yes, ...
cedwwh 發表於 2009-10-13 13:38

Nice lazer! You seem to own a lot of boats.
I sailed the Windstar for the first time last Sat. Only after a few laps the sheets derailed from the winch   Now I'm modifying it for use with a high torque sail arm servo instead...
We sail at Tai Mei Tuk. We have skippers for Yamaha, Seawind,  fortune 612 and my Windstar. Normally we do fun race and would lay a 2 to 4 buoy course. Of course you can just freee cruising. Do come and join us if you can.
I should be testing my Windstar again this coming Sat.
fly175hk 發表於 2009-10-14 17:55:04 | 顯示全部樓層
請問砌好成架船 定 未砌前 做防水?
船上蓋要加強防水? 對嗎?
vodkawater 發表於 2009-10-14 12:46

Check this out on how to water proof the hatch of Seawind..
http://www.seawindrc.com/tips-mods/WATERPROOF%20%20HATCH[by%20andy%20rust].asp
http://www.seawindrc.com/tips-mo ... 0ON%20THE%20SEAWIND[1].doc

最好先造好防水, 否則你D servo, receiver 就好快打柴
fly175hk 發表於 2009-10-15 11:39:34 | 顯示全部樓層
哈哈...真係多謝咁多位c兄既教路
snipertat 發表於 2009-10-15 10:20

咁你隻船玩完後發覺有冇入水?
fly175hk 發表於 2009-10-15 12:28:17 | 顯示全部樓層
唔該哂c兄! 但我仲未動工, 加上星期日唔係HK, 請問下次活動係幾時呀?
vodkawater 發表於 2009-10-15 12:18

我地喺大美督放. 下星期六(24Oct) 都會玩. 另外青山湾亦有班c hing 玩帆船.
視乎你方便..
係呢, 你買左sail servo 未? Futaba 定 Hitec?
fly175hk 發表於 2009-10-16 00:57:42 | 顯示全部樓層
請問大美督24Oct(星期六) 早上定下午呀?
砌好左同試水ok, 邊都玩都冇所謂.
我買seawind時執埋套hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控
因為我咩都唔識, 鴻聲話上星期有人執左套一樣, 我咪照跟羅.
vodkawater 發表於 2009-10-15 18:29

我地上下午都得. 不過通常等埋住得遠嗰D, 所以多數下午玩. 我地有rescue boat, 隻船如果失控亦執到. 亦有水喉洗船, 因為放船地点係大埔船會. 我已PM 电話比你, 有興趣就去之前打电話比我.
fly175hk 發表於 2009-10-16 23:58:14 | 顯示全部樓層
有冇人試過插到沉左呀?
snipertat 發表於 2009-10-16 22:56

有浪重易插, 因為始終係flat water hull design.
除非入晒水, 否則好難會沉..
fly175hk 發表於 2009-10-21 10:58:13 | 顯示全部樓層
各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺 ...
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18

佢用嘅螺絲應該同你個大servo 嗰D一樣..
不過個servo 應該係有跟螺絲架喎 ...不如先試吓問鴻聲
good luck!
fly175hk 發表於 2009-10-22 14:09:24 | 顯示全部樓層
琴晚落左去買埋避震膠同螺絲, 店員話因為有D控係冇跟的,
見到CHING D短片成架船面都可以被水沖上, 真係要做足防水.
而家睇緊CHING參考防水的網頁,
vodkawater 發表於 2009-10-22 12:36

唔係太大風浪都可以玩住先。 不過玩到咁上下就要返岸check 下至好。
fly175hk 發表於 2009-10-22 23:32:57 | 顯示全部樓層
其實CHING 會否做到滴水不沾船倉呢?
vodkawater 發表於 2009-10-22 20:12

我就做唔到咯...最少都有幾滴   總之濕唔到servo或receiver 我就願了...
做防水我見noble 或 V70 都好好...
fly175hk 發表於 2009-10-24 22:17:13 | 顯示全部樓層
今日3点竟然起東南風, 我地7隻帆船玩到5点半至收工
fly175hk 發表於 2009-10-25 10:51:00 | 顯示全部樓層
我今日五點去左大埔池試左水喇. 下次可以join CHING 你地.
vodkawater 發表於 2009-10-25 00:03

試船滿意嗎?
下星期應該Lantau 隊有 4 隻seawind 來TMT. 另外有 Sea Queen, Yamaha etc.
我地會玩 fun race, 走3或4個浮泡. 各位帆友歡迎參加.
fly175hk 發表於 2009-10-25 22:54:13 | 顯示全部樓層
因為只有微風, 唔係幾去, 但效果滿意, 至於技術要慢慢跟各位ching學習, 希望join 到你地喇.
vodkawater 發表於 2009-10-25 11:02

我地已約定下星期六玩. 有時間過來交流吓..應該共有6隻 seawind 所做嘅防水都各有特色
fly175hk 發表於 2009-10-27 13:10:27 | 顯示全部樓層
架612 都幾好玩,不過防水難做過seawind. 我嗰隻就servo 打哂柴。
fly175hk 發表於 2009-10-27 22:42:04 | 顯示全部樓層
我後期換咗兩個 Hitec 645 servo 落去就大力得多了.
612 主要在兩個頂蓋入水. 用防水膠布貼實就ok. 不過要改到唔使用膠布貼就要花多点功夫了...
至於佢同 Seawind 比...試過你就知