RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: speedstar
打印 上一主題 下一主題
收起左側

30年前偉高廣告

barrypops 發表於 2007-2-13 00:33:12 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-2-13 00:10 發表
話時話, 幾十年前好多地方都有模型店, 我記得細個成日去北角渣華道的中記, 北角馬頭的恆年行, 仲有一問上閣樓, 在以前皇都戲院對面的, 但唔記得叫咩名, 好似叫咩達咁(有冇人知??)......而買靜態模型就去筲箕灣的模 ...

北角皇都對面果間叫做"凱旋"(我第一架Hotshot二手係喺果度買).......樓上重有間波樓叫做"明園"
barrypops 發表於 2007-2-13 00:37:39 | 顯示全部樓層
北角皇都對面果間叫做"凱旋"(我第一架Hotshot二手係喺果度買).......樓上重有間波樓叫做"明園"
barrypops 發表於 2007-2-13 01:05:21 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-2-13 00:39 發表

係啦......係"凱旋"呀, 您終於解開我的問號啦
我第一架二手車都係O係果度買架...

點解記得.....因為當時中二上學期考試終於有少少進步....老豆就獎勵我比咗二百大元我...又唔夠$買New in box Hotshot...然後就貢獻一百八十元比"凱旋"買左一架冇車穀冇尾翼及冇尾翼座舊黑色膠嘅二手Hotshot......果時都開心到飛起............話晒當時双星第一架4WD嗎!

而每日放學嘅行程就係貢樣.......第一站"凱旋"..........然後就係"中記"..........最後一站梗係"恒年行"啦!
一到星期六或日........就會"摩頓台"放車........首先去比人十蚊租~水電..........又用亞蘇士叉線叉爆電
如事者...........貢樣就過左童年
barrypops 發表於 2007-2-13 01:08:36 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-2-13 00:57 發表

對對對.....以前絕對是河水不犯井水, 良性競爭, 所以以前先可以容納咁多模型店生存....
始終以前的人較有人情味....

Yeah ! 都係以前的人較有人情味
barrypops 發表於 2007-2-13 01:13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 中國人上太空 於 2007-2-13 01:12 發表
其實大家以前可能係"摩頓台", "北角碼頭", 北角煤氣停車場", 西灣河碼頭........放過車, 踫過面WO....

Yeah ! 真係有可能
barrypops 發表於 2007-2-13 01:16:58 | 顯示全部樓層
呢庶有冇人識..........當時叱咤"摩頓台"一時嘅人物.........祺叔.........大基.........呀聶.......肥佬X(死一時唔記得..........)
barrypops 發表於 2007-3-29 22:09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 joho 於 2007-2-28 00:26 發表
I know this is an old thread, but from what I read, specially the "shopping" route that some of you are taking, I am very curious some of you may be my school mates! Specially Mr. Barrypo ...

Hi ! Joho Bro,

Which school..... you studied in the past ?
barrypops 發表於 2007-3-30 00:56:07 | 顯示全部樓層
原帖由 wool 於 2007-3-29 23:18 發表
Are they still in business?

The boss is dead... two or more years ago......
The whole bus stop over there is gone............
barrypops 發表於 2007-4-11 17:41:02 | 顯示全部樓層
原帖由 joho 於 2007-4-11 16:46 發表
Hi Barry, I was a student in St.Joan of Arc at that time.. I remeber quite a few school mates are into RC at my school, just hoping to meet some old friends!

Hi ! Joho.....

Nice to see you again !

sorry to tell ....we are not in the same school in the past......I was studied in Lee Ching Dea...........

But anyway.....we are the same type person at the time, my friend