RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pajero22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對于全車金屬件的疑惑

odaan 發表於 2009-3-12 18:24:11 | 顯示全部樓層
原帖由 pajero22 於 2009-3-12 13:24 發表
唔想見到尼道甘少人講野,等我發起一個有爭論性的話題:
好多師兄話整全車金屬件,我捻捻下,會唔會連埋其他師兄搞搞下做左成部貨柜車出來嫁?到時孖星會唔會搵我地麻煩呢?
定系洗唔洗打過電話去日本問下孖星個老細攞授權呢?
希望大家比滴專業既意見給我,等我知道應不應該繼續做落去

??? 我唔明你問呢個問題做乜
有新作品唔係唔好 , 但將呢度商業化 , 同埋太作狀 , 就會惹人反感
希望你明白我既意思

孖星出既拖頭 , 講真 , 唔太像真 , 例如一 D 關節 , 同細節位
如果閣下真係落少少心機研究 , 改善佢 , 甚至發展其他零件 , 甘就唔係直抄 , 亦唔會有咩人會告你

我都係做生產設計 , 車鑼刨鑽磨 CNC 加工中心都玩 , 閣下滿心熱誠 , 所以我免得過都唔想同閣下相衝
但太露骨就只會有反效果 , 希望閣下明白
odaan 發表於 2009-3-13 12:19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 eleung838 於 2009-3-13 03:11 發表
外國貨
十分昂貴
如有本地貨
可能會平一點

可參考這金屬件

登錄/註冊後可看大圖

嘩嘩 , 個十字頭郁唔郁到架
odaan 發表於 2009-3-14 14:14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 pajero22 於 2009-3-14 09:11 發表
我本來都唔想再講,但看到一滴有點片面的言論,我想澄清一下:
1.何謂比例模型?就系將現實的實物按一定比例縮小,但保留外觀特性,但已經失去實物的正常功能的物件。
2.所以在一定程度來講,雙星根本沒有擁有實物外形的版權,但因為他是做整車,所以得到實物版權人的授權。
3.但現在有師兄造scania泵把,又無打雙星的牌子LOGO上去,你點樣證明距地的關系?再講泵把不是整車,就等于做車頭檔風玻璃,螺丝等,难道要得到車頭檔風玻璃,螺丝的版權人的授權?
4.退一萬步講,版權是有年限的,唔系一世噶。

我覺得如果這個世界是有強權,沒公理的話,我捻我會向法律界自我增值進修一下,爭取早日轉型成功,因為依一行香港有市場 。

自己答番自己問題 , 你明白我既意思嗎 ??

我唔係走去挑戰你 , 而係我唔認為呢 D 野你會唔知 , 所以我一開始就講 "唔明你點解問呢個問題"