RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: d.s
打印 上一主題 下一主題
收起左側

解毒了.......

Marco明 發表於 2011-8-24 00:49:59 | 顯示全部樓層
Marco明 發表於 2011-8-24 10:41:08 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2011-8-24 08:00
海綿同膠都教下路得嘛?thx

我主力玩膠呔......覺得最先要換既有
1. 鋼尾軸
2. 軟 T板
3. tb-03大減齒 (可裝12粒珠)
4. 金屬摩打座 (pro版已有)
5. 軟油壓彈弓 + 星星soft油壓油(黃色)

玩膠呔要將架車set到最軟個尾先夠咬......頭彈弓可用中硬度......會無咁轉易控d
珠差 - 剛剛好唔打滑就夠
T板o-ring - 上下剛剛touch到o-ring就夠
查查 - 少少雪油之類既潤滑油, 上下彈弓剛剛夾住查查片再多dd
頭toe out可多少少.....大約1.5度......直路會定d

以上係本人一路以黎試出黎既setting.....so未必個個都fit到.....但膠呔用軟車架係外國車手建議的.....呢個方向應該係無錯既~~~
其他ching都見過我跑13.5 boost........感覺唔錯

我好少玩foam呔......照理foam呔車架可set硬d
Marco明 發表於 2011-8-24 14:50:26 | 顯示全部樓層
speedo 發表於 2011-8-24 13:15
thanks marco for your setting suggestion. i will try. and, how about the front and rear right height ...

尾set最低......頭比尾高1mm
覺得唔夠轉 or 尾夠咬就可以降低頭車高
Marco明 發表於 2011-8-26 13:28:51 | 顯示全部樓層
回復 Marco明 的帖子

"TB-03大減岩用?睇過兩份manual好似好唔同...  "

yes......tb03大減岩用.....不過記住買埋果個膠圈adaptor