RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lf2c
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小噴噴隱藏入水問題(已更新新方法防水 13#)

lf2c 發表於 2011-5-21 18:41:56 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說今日小弟又去左維園試水~
睇泥我之前話100%防水ok既呢句說話要收番先~
因為上次試水時就話摩打鬆左所以搞一大餐~
咁呢次試完水之後發覺有一個隱藏入水問題~
而呢個現象係唔玩過行過都唔發覺~
(p.s.因為之前都係擺係洗餸盤度睇過晒冇入水就以為ok~)
返正題呢個問題亦係停船埋岸時最易睇到~
就係當我一收油時~咁推動隻船行緊既波浪就打晒上去條槽度入水~
如圖中紅圈示d水就係呢兩邊條槽入水~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-21 19:42:01 | 顯示全部樓層
防水海綿可以係邊度搵到???
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-21 20:41:27 | 顯示全部樓層
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-24 17:39:16 | 顯示全部樓層
Jack05101 發表於 2011-5-24 12:14
用左得吾得?

我到而家都冇用到~
首先我都唔知個包裝係點驚買錯~
因為佢有兩隻~第一隻係類似膠紙咁一卷卷~
而第二隻就好似膠布咁一塊塊灰色寫明防水既~
同埋照我而家呢個情況睇似乎難搞d~
原因係我開頭界開長方形洞時原來又界錯左~
對比下我同某師兄的做法~
我界法係將船邊兩側的果條防水槽都界走埋~搞到嚴重入水~而來源多數係船尾入~
而阿師兄就冇將兩側果條防水槽界埋~咁我諗入水程度應該會少好多~
大家可以細心d留意下兩幅圖就可以睇得到~
上圖係我,下圖係師兄~
所以到而家我都唔知應該點補救好~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-25 09:54:33 | 顯示全部樓層

話說今朝一早起身就即刻趕工~
就係船尾度加左一塊透明亞加力膠板上去~
目的係希望我當"高速"停船時果d推動隻船
行緊既尾浪唔好再由兩邊條槽度打到入晒水啦~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-27 18:55:48 | 顯示全部樓層
mercedes 發表於 2011-5-25 14:20
I think it is of limited use.  Water can come up in various directions.  The rear plate could only p ...

ching你講得好岩~今日晏晝試完水後真係仲有地方會入水~
我玩左3分鐘之後拎番上泥~入水量又係同之前差唔多~都係一大攤水~
而水的位置就以左下角積得最多~見圖藍色示~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-28 10:05:08 | 顯示全部樓層

話說就係沉晚我諗住灰晒入水問題的時候~就諗住幫原本既futaba s3003 servo做防水~
而方法就係d底板度搽上硅膠~點知搞完一大輪後個s3003 servo又試唔識回軚~
即係焗我悶新servo既姐~好彩之前我係天X度買多左兩隻細servo做後備~
好啦~咁裝完細servo之後就當然要諗埋點固定佢~
而我最後就用左AA超能膠啡色樽果隻泥痴~因為果隻話可以痴到{banned}~
而痴完的同時,咁我就好自然望到JET筒果條摩打軸~而果時我開始諗返
到底係咪係轉得耐(即放佢行果時)先開始會入水~
而我果時亦靈機一觸諗到用AA超能膠個包裝套泥罩住果個位~
咁如果我既假設係冇錯我諗入水程度應該有機會大減~
於是就行用而家呢支AA膠痴左上去先~之後再用硅膠盡量封邊~
希望呢次真係可以成功令入水量大減啦~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-28 17:42:00 | 顯示全部樓層

正話又試完水啦~就做左兩個實驗~
實驗1)首先我玩之前試左船頭向池邊咁踩油睇下JET筒摩打軸有冇入水~
結果係冇入到水~
實驗2)跟住就係放佢行左幾分鐘後返到泥~最後結果都係入水~
睇泥最後結論唔知係咪我駕駛技術有問題定做防水仲未夠~我先講講我大約行法~
1)通常我一開波一係就開盡油行~之後就好急地過灣繼續行~
2)一係就會開盡油行直線~之後就好急咁放油停~
3)一係就模仿真船咁先開慢車,之後慢慢加速~停船亦都係慢慢由快至慢咁至到收油停低~
但我諗以1同2的駕駛方法搞到入得最多水~而水的源頭應該會由船尾公仔部分周邊地方滲入~咁行得耐亦自然愈積愈多~
而駕駛方法3就入得好少水~都係幾滴到~當然仲要計埋慢速轉灣先得~
但係有時d情況好難講架嗎~或者全油行緊時突然間殺一隻船出泥我冇理由唔急速避開架~
所以搞左咁多野到頭來都係要入水~真係好灰呀
如果要再係船邊度加膠板上去我怕好影響外觀~
但唔加又入水~所以我都唔知點好................:L
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-29 15:15:34 | 顯示全部樓層
X360 發表於 2011-5-29 11:18
我那部換左個3xxxkv落去船尾好重,勁入水 , 因心急落水玩,去黃金買個吱吱吸水算了

唔知ching你可唔可以post你隻小噴噴d相上泥
比我對比下可以嗎???
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-30 19:24:21 | 顯示全部樓層
mercedes 發表於 2011-5-30 10:38
Ching 你個 motor 係幾多KV

3200kv
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-30 19:39:46 | 顯示全部樓層
michaeltam 發表於 2011-5-30 19:14
回復 lf2c 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=2nWoFOFKDOk

我知道片中的小噴噴的而且確係好快~
但我想問下ching你所回覆既野同我話想幫
小噴噴解決入水問題呢個topic有何關連???
請恕小弟唔識野........................
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-31 21:42:45 | 顯示全部樓層
michaeltam 發表於 2011-5-31 20:21
回復 lf2c 的帖子

反轉架小噴噴, 沿着條邊位落硅膠, 待自然乾. 船行駛時, 由於有水壓既關係, 進水 ...

但我咁樣用一d包裝膠套套
住摩打軸可以嗎???
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-31 22:04:05 | 顯示全部樓層
michaeltam 發表於 2011-5-31 21:56
回復 lf2c 的帖子

It is not suitable to do this.

oic.............
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-2 09:37:49 | 顯示全部樓層
michaeltam 發表於 2011-6-1 20:23
回復 lf2c 的帖子

小噴噴入水既地方和注意事項:

但問題係一開始第(4)部我已經做錯左~
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-4 17:07:11 | 顯示全部樓層
michaeltam 發表於 2011-6-1 20:23
回復 lf2c 的帖子

小噴噴入水既地方和注意事項:

正如michaeltam你之前所講我諗真係同水壓有關係~
唔計個池有船行過產生波浪入水,因為果時個池淨得我一隻船行緊~
而我行左5分鐘到番到泥都係有少少水入~但就未有係有波浪下
果時入得咁勁~因為我隻船係有浪果時行入水程度真係幾恐怖下~
今日已買左環氧樹脂啦~
咁佢有分A同B兩樽~
咁係咪先搽A,之後搽B架???
同我而家因為本身已有硅膠係船度~
咁我洗唔洗整甩晒d硅膠先搽定係咩都唔洗搞就咁搽?
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-4 19:53:33 | 顯示全部樓層
H2O 發表於 2011-6-4 19:49
咁係咪先搽A,之後搽B架???need check the ratio to mixed for use
咁我洗唔洗整甩晒d硅膠先搽定係咩都唔 ...

乜要兩溝一齊搽落去架???
如果係咁點溝法???
 樓主| lf2c 發表於 2011-8-28 23:33:16 | 顯示全部樓層
mtu4000 發表於 2011-8-28 23:31
係邊道可以買到這架船呀,要幾多錢呀

係鴨寮街買........
$280原裝一套包電包遙控包差機~