RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自製1/35遙控坦克

lowtech 發表於 2011-7-6 22:12:51 | 顯示全部樓層
師兄,請教點樣控制左右?是否用舊裝棍仔控左右兩枝棍控制兩個摩打?條帶是買回來還是可以DIY?謝謝師兄指點!
lowtech 發表於 2011-7-6 22:47:45 | 顯示全部樓層
回復 中國人上太空 的帖子

那麼兩隻可調電阻是否用來平衡兩隻摩打嘅速度?是否直接串上去?謝謝!
lowtech 發表於 2011-7-6 22:50:56 | 顯示全部樓層
回復 中國人上太空 的帖子

路輪又怎樣改裝的呢?真的好有心思!
lowtech 發表於 2011-7-6 23:06:18 | 顯示全部樓層
條link講得好清楚,謝謝師兄資料!
lowtech 發表於 2011-7-6 23:37:02 | 顯示全部樓層
我都有架1:25改良中,動力部份已弄好,尚欠電子部份,整僅個坦克esc,希望整到個比例轉向。不過尚未成功。
lowtech 發表於 2011-7-7 00:36:23 | 顯示全部樓層
其實不是很複雜,ch1波棍推前時ESC會將兩個摩打向前轉,反之向後。ch2推左時一個摩打正轉,另一個反轉。但當ch1推前而ch2推左時,則一個摩打停下,一個摩打前轉。從以上同一原理做到前後左右及原地自轉等功能。
如果單是單速的前後左右要DIY一個ESC不是很困難,但如果要有角度的比例轉向就搞咗我成個月都未搞掂!希望最終可以成功吧!
其實$360就可以直接買到一個坦克ESC,或許這就是DIY的樂趣吧!good night!
lowtech 發表於 2011-7-27 14:24:45 | 顯示全部樓層
個網站嘅改件真係好仔細,連路輪都改埋,重有1/16A4改件將出世添.不過價錢都幾貴吓.