RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 18099|回復: 126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

12月25號玩完的感想

kyoshozx5 發表於 2011-12-27 13:08:16 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當日小弟係玩電車的,但因沒有分油電時段。所以覺得好亂。而且油車啲師兄,持住自己架車大隻,冇理人感受不停full雞。撞到人哋架車仲要俾油。因為佢哋停低就會死火。但係咪要撞爛人哋啲車先至安樂呢?我踝日同三架油車一齊跑,有兩架快啲,第三架因為要追車,便越過對面線來追車。然後與我迎面直撞我即時爛車。咁樣玩車我以後點玩呀!係咪叫我哋玩電車啲人唔好再幫襯呢!希望興仔可以分油電時段。每十五分鐘便最好的。謝謝
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 13:46:56 | 顯示全部樓層
回復 tonglau2000 的帖子

我只時說油電分開唔需要分1/8或1/10。但你需要知道只有電車會讓,油車唔會讓只撞開你。因為佢唔會爛車。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 21:52:03 | 顯示全部樓層
各位師兄我只是要求好簡單的玩車方法,都話只是分開油電,唔駛理1/10 定1/8。每次十五分鐘。我諗油電都要整車時間。十五分鐘好快過。就係咁簡單,點解你吔講咗咁多理由。要有秩序姐。你哋玩油車我都唔會咯去玩。你哋知唔知嗰日我就係俾兩架油車係跳枱喥射中背嗰位人兄,跟住sorry都冇講句,然後繼續行因為停車會死火。如果係正面射中我,我想已經入咗院
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-27 21:59:00 | 顯示全部樓層
點解你吔講到離晒題 ,每次講正經嘢,都會有人差開話題。但係無建設性的。只是係喥吹水。講笑。唉
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-28 18:29:45 | 顯示全部樓層
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-28 22:32:20 | 顯示全部樓層
差不多隔兩個星期一次。逢星期日去,去了差不多三個月。玩1/10電buggy後驅四驅都有。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-29 18:00:13 | 顯示全部樓層
回復 steventong 的帖子

呢位師兄我未聽過有1/5電油車,正經啲唔該。九唔搭八,以為好好笑。俾啲建設性方案。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 01:48:19 | 顯示全部樓層
我唔係唔明,只是stevetong帥兄係咪真係有架咁嘅車先。如果係我真係想見識吓。因為我去mx未見個有人玩咯。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 09:30:57 | 顯示全部樓層
講到離嗮題,咁最後有冇實質的油電時間方案呢?
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 11:46:56 | 顯示全部樓層
都話係想油電分開時段!有會變到有1/14 ,1/18啲車。如果係電車撞爛電車我冇說話好講。油車撞爛油車一樣。之前已提到了唔駛分1/8。 1:10車種。係油電分開marksman有冇睇前文呀。也不是我個人問題。之前也有其他帥兄提及這種情況。唔係得我講。
至於stevetong師兄提及我是版主,但我唔係場主。當然係由場主解決。我一開始已建議興仔分時段的。唔之stevetong師兄有冇睇前文呢!
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 13:08:08 | 顯示全部樓層
應該是某些人的品質。trc又唔係個個咁冇品的。
 樓主| kyoshozx5 發表於 2011-12-30 13:48:29 | 顯示全部樓層
回復 tonglau2000 的帖子

Ok明白
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 10:37:41 | 顯示全部樓層
如果好似你咁講,落場玩個個擘住去,唔知要停車。咁係撞車,唔係玩車。原來marksman兄係咁玩車的。我明白了。你只會不斷製造問題,使人知難而退高招
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 11:00:21 | 顯示全部樓層
回復 Marksman 的帖子

如果好似你咁講,落場玩個個擘住去,唔知要停車。咁係撞車,唔係玩車。原來marksman兄係咁玩車的。我明白了。你只會不斷製造問題,使人知難而退高招
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 14:53:54 | 顯示全部樓層

Marksman 發表於 2012-1-2 10:01
回復 mansiu 的帖子

個場好大, 我地兩架車好小走在一起

老友, 爛車都要睇情況的。如果喺公明玩爛車主要我會歸咎自己保養或駕駛失誤, 例如跳台掌握得不好; 喺MX爛車我會話係場地質素惡劣而造成, 例如D唔應該出現喺一個正式遙控車場既死人石仔, 打彎油壓芯/A臂, 仲會在跳台落地位對付你的底板。還有因為場地連賽道分隔也沒有好好造好而比較容易出現老迎等情況。

另外, 爛車同損耗的定義可以很廣泛的, MX果的紅泥同石仔JAM在A臂PIN, 油壓O-RING, 有時整"歪"埋D波CUP, 表面上係無爛, 但只要你是一個稍為有要求的玩家你一定亳不猶豫咁更換。我的LOSI在公明玩了兩次共十多排電, 只有因自己唔小心炒車而爛左一件臂碼同一支殼柱, 相反我在MX玩的時侯, 差不多每兩至三次便要更換全車大部份膠件, 因積沙而廢棄的呔鈴, 還未計車友們無厘頭飛撞埋尼而爛的其他零件

關於選車方面, 蛇仔的材料..........我自己是耐不耐出意外的CAUSAL PLAYER, 還是留給唔炒車的高手吧!!!!
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 14:54:53 | 顯示全部樓層
明唔明大家
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 17:55:03 | 顯示全部樓層
回復 ikesan 的帖子

即是話有好多車手駕駛車亂來,想控制都有困難。我吔啲車無端端被人撞難。我想將危險減到最低姐。上youtube就知啲車怎樣駕駛
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:00:38 | 顯示全部樓層

昨天在公明場第一次試呢部電8.2, 有兩樣野好滿意

一就糸車身比油版重左, 但操控依然跟油版分別不大, 宜且一樣超襟撞, 有次還可以把直路尾的PVC 水管撞斷, 但架車竟可安然無事繼續玩

ニ就糸套HW 摩打電變超正, 可能4274SD 2000kv 個摩夠大, d 低轄扭力超強, 在最尾的三Jump, 在jump 前只可慢車, 但依然輕易一野跳過晒! 呢個也可能配合了中差用了8K的油所出的效果

最後糸車身支尾撐, 同油版一樣, 要用膠的, 因用option 的合金的沒有彈性, 底版會把上着尾撐的縲絲cut 斷的, 兩部車現在用回原裝的就把這問題搞掂了
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:05:27 | 顯示全部樓層
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:52:34 | 顯示全部樓層
回復 ikesan 的帖子

我就覺得ikesan的建議有條理有文路。分析到重點。一點中擊,唔似有啲人不斷製造問題。但冇建設性方案。咁多意見便知道好多車都唔照規則,同橫衝直撞。只是得full雞,咁點小心都冇用。