RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: MonkeyD‧Luffy
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買一部mini z但係唔知邊d好

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-24 21:52:56 | 顯示全部樓層
你是打算上車場玩嗎?
你打算玩飄移,快車?

要諗就諗尼兩部啦~!

awd=四驅,飄移同快車都玩到!

登錄/註冊後可看大圖

mr-02=後驅車,玩快車無問題,不過飄移我相信難d啦///(可以講話唔得)....

登錄/註冊後可看大圖

我想問...點解會無啦啦想玩呢???(只是問問)=]]
本人覺得awd會比較好啲~

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-24 22:15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-1-24 22:09 發表
我本身有玩開好小部果d搖控車仔"
加上自已又有玩小型賽車..."
加埋自已有fd又有玩呢d...不過叫佢地陪我去睇又話唔肯"
所以上黎呢到@@'(以上想玩ga原因^^")
我想玩飄的~"
一部AWD大概要幾錢@@?
係邊到買好d(邊間 ...

睇你想買二手定全新先啦~
二手車你要識檢查車
如果你上車場玩,想玩平D,差機同電可以唔買住..車場有~

車全新計
車連全車軸承$820~不計控
futaba 2PL 全新 單買控250到啦二手有平有貴120~200到啦!買多套BAND同呔
可以試玩住先~試個感覺先啦!其他可能分開改...唔洗咁急一次過改晒既。
慢慢改好玩D既~=]
買野無話邊間買會好D既,一樣野平左,令一樣野貴營商間間都係咁!
不過你可以參考尼個http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=61389&extra=page%3D1
單買車會比較好~~原裝控...我覺得好差...
不過都要睇你想點玩先飄移定快車~???不過你可以上車場睇先既..

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-28 13:56:03 | 顯示全部樓層
原帖由 sumandy 於 2008-1-27 11:26 發表

玩快車有排搞.! 又唔平..

都唔係既,
唔計買錯野裝錯野....
全車即砌連set個半鐘內一定砌得起...
平貴好難定既...
最緊要唔係平同貴問題
係值唔值既問題,一分錢一分貨牙
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-29 12:31:45 | 顯示全部樓層
ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-29 17:36:15 | 顯示全部樓層
原帖由 仲哥仔 於 2008-1-28 18:24 發表
散砌半搞掂??!!吾系挂??
起码2-3啦..

我係話"個半鐘"....@@....唔係打"半個鐘"~~
半個鐘換底殼都ok既~
砌部就仲未得~~~我再試快d啦~XD

ANDYMIRIAM 發表於 2008-1-29 17:54:42 | 顯示全部樓層
原帖由 checkie 於 2008-1-29 15:36 發表
剛返抵香港,無上工房幾日,又知道有新手想玩飄移,真好,不過又見到o的朋友講埋o的誤導新手既偉論,真想直接攻擊一番

哈哈~~~~~冷靜D牙!

幾日唔見左....返黎啦~~
唔記得左你去左旅行~
見你放野,我同KAI HO仲以為你唔玩....

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-1 02:48:40 | 顯示全部樓層
加油~~~牙快d出車~~得閒上黎玩~~
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-18 17:45:17 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-2-18 17:40 發表
唔識post相....
玩左幾日以經撞壞左隻杯....
今日買左對金屬杯但係唔識整..."

唔識裝上去??點拆出黎就點裝上去...
頭定尾??其實一樣..
你打開個波箱令隻杯出黎....!
將條鈴用六解頭絲母鬆開..將車鈴抽出,之後再抽出萬向狗骨..
再將兩粒碑鈴(軸承)抽出..再安裝於新杯上!
若你還未能換杯,你可令上c.t.我可以幫你換的!
是否碑鈴有位推不出來..?是要用力的...但少心損壞軸承!
還是鈴不能抽出狗骨?都是要用力一點力的!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-18 18:08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-2-18 17:57 發表
我唔識點整個碑鈴出黎~"~

用細細力....篤佢出黎嫁咋
如果有時間上c.t.的話我再話你知啦!
如果係上/幾時上都通知聲woo.....
我收工我要走啦€

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-18 22:12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-2-18 18:55 發表
隻杯中間果舊野係唔係整唔到出黎嫁....
我點整都整唔到-[]-
http://cache28.badongo.com/08844 ... 13ceeafe13ba2&s ...

你聽日大概幾點到尼???~我4點後都應該係到..
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-18 23:07:23 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-2-18 22:28 發表
我都差唔多係呢個時間上去-3-""
咁果舊野係點樣整出黎.....
我到e+都未整到
佢連少少ga陏動都冇....

上到去你會知嫁啦
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-20 01:36:13 | 顯示全部樓層
原帖由 alf729 於 2008-2-20 00:29 發表
上星期六第一次上ct玩,玩跑道果然好玩好多...
同時又覺得真係唔易玩的,成晚係度撞=.=.......
而家買又買左d tie 諗住星期5又上去死個

你係上個星期六,黑色Fairlady 0個個??你唔係玩飄移,玩快車個個係咪??
記得買呔atm 20無紋頭 ,10度尾格仔,星期五見啦~
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-21 10:22:47 | 顯示全部樓層
記得小心servo齒~~中間條細軸...細細條一唔見就好難搵...
如果切唔掂..有野唔明,你拎上c.t.整實有人幫到你既=]
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-21 15:43:37 | 顯示全部樓層
原帖由 瘋語飄移 於 2008-2-21 14:16 發表

= =跟原裝尺,麼打片果d,都好似係35$

係牙!出邊好似未有貨!尋日出左去未有貨牙...今日唔知有無..
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-22 11:39:46 | 顯示全部樓層
SERVO 齒如果你唔係掃左~唔洗換嫁......!!!

跟底殼個個係係用黎放置/管住servo 齒...
底殼個入parts 無齒輪嫁...

MD007:servo saver 係跟杯士及車底行程膠圈個套parts 買嫁

MZ8-1:servo pin /MZ8-3: servo 齒係獨立買~

0度頭呔尺...唔係跟呔尺個包parts 成包都係呔尺個包入邊係無0度~買個時請問清係楚~係跟令外一包...parts

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-22 12:11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 瘋語飄移 於 2008-2-21 18:42 發表

咁就聽日再殺入ct玩過

你係唔係今晚落黎尼~????

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-25 03:19:38 | 顯示全部樓層
你可以令部車上黎c.t問人~~你問人實有人答的
你部車又見唔到~
其實O係未明白到你想要咩之前~好難講比你聽你應該點SET~
你上去,睇清楚左~了解左你部車先可以話到比你知~

了解左部車~~應定左你想部車係點~
又或者應該咁講..你想部車比d咩感覺你先啦~=]
因為你想飄但係又想咬地~
究竟係你想要快車定飄移呢???
你必先了解及清楚你部車是否正形先..
有好多細微因數可以令到部車行走不正形....
若要講到SETTING,係遇計比正形既車..
如果係部車本身有野唔順,某某地方有裂紋...都會有影響的...
~紙上談兵與實況~實而有別~
紙上談兵如:看書在家學游水,學到姿勢,但卻學不到技巧~
又如網上看中醫治病,
不曾看過你的是否真的有病,卻應定了是什麼病及用什麼藥,
你浪費金錢去買藥,用藥不能治,返加深病情~
那麼何其不計實際~...呢~
那你明白~不曾看過你的車是否正形,
很難有人能很確定的說給你應該如何SET~因為有昤可能不是SETTING有問題的.....
你上車場再看看吧~一定有人幫到你吧~

希望幫到你..啦~

ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-27 10:35:52 | 顯示全部樓層
原帖由 瘋語飄移 於 2008-2-27 02:55 發表

飄幾日又真係好難學識玩,不過當成功飄到你就會明白當中樂趣,而快車都算係易學難精,係屋企玩快車比drift更難,除非屋企好大@@
如果想練好技術,都係上車埸玩好d,一來無咁悶,二來有技術支援!不過快車記住搵andy,因為我 ...

搵亨利啦~~
ANDYMIRIAM 發表於 2008-2-29 12:58:17 | 顯示全部樓層
原帖由 MonkeyD‧Luffy 於 2008-2-28 21:53 發表
姐係原裝果個嗎?
ct收費係唔係有分全日同hour收費的?

1.不是...珠差是珠差...入邊行珠仔既
  牙差係牙差入邊行牙仔(齒輪~~)
  珠差可自行微調鬆緊...而差差不能
2.係~