RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Paul77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-26 14:33:25 | 顯示全部樓層
OVERLAND 可以做到的是救車/甩尾,
未能與飄移一詞並列相提.....

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 00:32:40 | 顯示全部樓層
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-26 15:59 發表
咁不如你解釋下,點先叫飄移?記住你講緊既係一架2wd後驅電動遙控車既能力範圍。

我可以用overland車頭指向內不斷打大圈,圈既直徑大致不變,車頭同前進方向大約係35-45度,咁算唔算飄移?

我只係想指出,地面 ...

真的很想看看吧~!沒想到~真的可以吧~
若師兄~可以的話~煩請D POST 段片上黎~~
出個教學說明2WD 後驅電動遙控車既能力係可以好自如咁飄移
等各會員唔洗買部比較貴的AWD 吧...!
除不斷打圈外......還有其他了嗎???
其代你的示範^^先謝
等我都同我媽媽講換水晶地板好了....
比小D錢模型店買呔~~

致於我所指的飄移是..↓
飄移是一種受控製的轉彎技術,
在有一定速下 於入灣前減低速度/ 煞車轉灣,令其四輪於地面上打滑,,車子於路上滑行,受控製地保持入灣速度,及入彎角度~車頭仍然指向彎角及仍然向前滑行吧~~

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 11:10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 03:26 發表
間屋我既,用咩地板,唔駛咩同媽媽講。似乎你係小朋友一個,算吧啦,我唔會為d咁無謂既野花半個鐘去拍條片上黎。況且我從來冇話過overland可以好自如咁樣飄移,亦冇將overland同awd比,呢個所謂overland飄移好自如所 ...

先多謝你~都成10幾20年都無人叫過我小朋友了~~~~
大家都是作個討論吧,不要介意,並無惡意~

我應為既然如果佢係想買OVERLAND既話就唔應該比咁大期望佢...
令佢覺得OVERLAND 係可以飄移囉....
無論係1:10/MINI Z 的飄移點解所有都係買緊4WD呢!點解呢?
比個喻:我都知到,真車係北極雪地可以飄移啦....難度係香港運部車過去麼~!
我覺得~玩車並唔係用個場地去佩合你自己部車,
而係用你SETTING盡量去佩合個場地!
那當然只平地..不是只AWD去玩沙灘排球,用AWD沙灘捉蟹,用AWD去岩石地撞山等...我相信AWD難以行走吧!易爛非常!
(那當然沙灘,亦不會是OVERLAND 的強項吧!但若較為不平的輕微斜坡,OVER LAND卻容易做到吧!)
我想說的是~有著不同的設計便有著不同的用途吧!
不排除OVERLAND更改車架設計,可作飄移的機會!
但若需要更改OVERLAND車架的設計,或場地配合而令OVELAND作飄移!
那麼買AWD不是比較佳嗎???
更改車架的設計還是KYOSHO 的OVERLAND嗎?
要更改場地作佩合!不如用AWD~到車場用SETTING,令車更適合自己更適合場地!
可與不同的人一同研究,~令玩車更有樂趣吧!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 13:53:55 | 顯示全部樓層
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 13:03 發表
拿,即係咁,由頭到尾,我都只係回應緊樓主既回題,就係overland可唔可以飄移。我完全冇話awd飄移唔係好過overland,冇話過overland可以好自如咁飄移,更加冇話過要修改overland車架,只係閣下有意無意之間上綱上線, ...

你可能又誤解了吧~又或者可能我還是誤解你的說法吧
煩請你多加時間去先消化一下吧!因為~可能我讀得書少吧~寫得不夠細緻吧~我嘗嘗分點~例出..看看會不會比較清楚吧~
1.沒有人說過~所有都是你說的..因為所有都是我說的~
  我只是說明及指出有關,『可能令OVERLAND 能打滑的方法,都不是一個好方法!』
2.真車的動作AWD當然做不到吧 因為真車多用2WD吧,重量,速度力,加速力重心都原完不同
  但AWD電動遙控車卻能做出更像真的飄移動作吧!而2WD/OVERLAND 就....
  是你的11貼不是要說明你要用2wd後驅電動遙控車既能力範圍。真車是油車來哦!
  我的貼就是說明4WD /2WD 的電動遙控車能力範圍,你應該都很了解了嗎??
3.我想說明的是飄移定義(橫滑),同甩尾打滑有何分別??
  你明白了嗎???
4.若分得開飄移同打滑的分別...再想想OVERLAND~是甩尾還是飄移吧!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:26:55 | 顯示全部樓層
這些我蠻清楚哦~你明白了嗎???
那你OVERLAND 是慣性漂移還是 動力滑胎
若是動力滑胎那就只是滑胎.......
就是這一點了~你明白了嗎?
飄移就是一組合式的動作來的...
正如一隻歌得一個音符一音...可唔可以叫做歌?
最多可以叫做得一個音....唔可能叫做一隻歌......
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:32:27 | 顯示全部樓層
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 14:01 發表
首先你理解錯左,我係話awd遙控車既動作連真車都做唔到,你掉轉左黎理解。而且你既邏輯有d奇怪,根據你既講法,某d動作連真車都做唔到,得awd遙控車先做到,既然係咁,又如何可以叫做"更像真的飄移動作"?一個動作得自己做到,除左自己冇人做,然後就話呢個動作就叫"像真",咁到底"像"邊個"真"呢?如果你硬係要話awd遙控玩具車果d先叫飄移,咁對唔住,唔單止overland唔得,其他正常既2wd遙控車都唔得,真車最heat既飄移車ae86 s15 350z都唔得,真車飄移比賽入面唔少選手要取消資格喇。

AWD做到的真車做唔到...那當然啦...但AWD可以做到比較似真車飄移的動作...
OVERLAND可以嗎?
你先清楚一樣野...再想想~
你又搞錯了吧~唔係我話AWD個隻先係飄移,係你係都話你的OVERLAND 係飄移!不是嗎

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:46:23 | 顯示全部樓層
哈哈X4,可是我真的完全不明白你的邏輯了。
真的要水晶地板了...
請求示範....感謝萬分....有好的技術...大家分享一下吧..先謝~~真想學習學習
因我還是都不相信吧.....

當後方滑動角度大於前面滑動角度時,并且前輪在相反方向指向輪,汽車向左轉,輪子是針對性不錯或反之亦然),並且是司機控制這些因素。
真的控制了這些因素嗎???那麼出到灣了沒有~???

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 17:06:14 | 顯示全部樓層
真係唔係串你囉~
大家論點唔同~討論姐~~
無討論就無進步~無嗌過邊會有朋友嫁!
我就真心想見識既...
不過可惜你未能錄製或不願意公開你的那就算吧~很抱歉了吧 令你應為我串你的~
不過我始終不會應同~
你應為的AWD的是高速左fing右fing車頭幾乎指向圓心掟灣,是所有都是這樣嗎?真車你不曾見過嗎?
http://youtube.com/watch?v=lQ4S8E3PXkU&feature=related
及你應為的awd遙控車果種幾乎好似直昇機橫移既跑法...直昇機橫移方法我就真的不知到了及想象不到是如何~!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-29 12:30:36 | 顯示全部樓層
原帖由 shouldbe 於 2008-7-29 01:43 發表

朋友,我無惡意,只係想話你知呢個POST係講2WD,至於4WD,電直"洗碗"或者係1/1真車都不能混為一談.

不是呢~是4WD 不夠像真...呢
電直直頭唔得... 唔好買Pro.D啦..
2WD這樣才像真....!!!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-29 13:56:58 | 顯示全部樓層
我又有野想問了....
研究~

究竟~rally 走法同飄移走法又有咩唔同呢?

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 10:27:45 | 顯示全部樓層
原帖由 sfdo 於 2008-7-30 08:42 發表

我心目中, Rally 走法 之中包含飄移技術。

Rally 走法 就係 O係一個唔夠咬地條件之下(受 場地、車胎.... 限制) ,盡量控制架車跑得快,其中好自然會做出類似 飄移 動作。
玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過 ...

咁姐係有咩唔同...?
我真係唔識..點解rally 不叫做越野飄移速度賽?
點解rally 要用rally 胎...!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 11:18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 sfdo 於 2008-7-30 08:42 發表

我心目中, Rally 走法 之中包含飄移技術。

Rally 走法 就係 O係一個唔夠咬地條件之下(受 場地、車胎.... 限制) ,盡量控制架車跑得快,其中好自然會做出類似 飄移 動作。
玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過 ...

研究研究....
如你說的是場地限制而形成一個類似 飄移 動作。
那麼場地因素比起車大,你的是飄移還是rally ....我就真的分不出了(應說我還是搞不清吧!)
就當早前的overland 師兄場地因數不變
只是加了小許油於呔上...看他的車子的入灣..如他所說的35-45度xxxxxxxxxxxxxxx等.他都算得上做到...
他仍然可當是飄移!雖然,他的方法用場地因素去控制部車的方法,我不應同!
但是他只是wd40 high 少少係條呔上邊...!亦可算是用車因素去控制場地...至於影響場地因素與否吧.既然他沒有油留於地上.也可當不影響吧...!
但我仍然不明白場地及rally 之分別吧!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 11:22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-30 10:57 發表
因為rally比既係越野環境下鬥快完成某段路,冇規定要飄移過彎,但飄移賽比既係飄移技術。而且根據正式玩飄移既人既定義,rally果d都唔一定算飄移,可能只算power sliding之類。

多謝分享.....前的請不要介意~

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 13:58:54 | 顯示全部樓層
咁真係要買黎睇啦~