RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3146|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Servo規格一問

lolman 發表於 2006-12-9 23:23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 skaterchun 於 2006-12-8 22:33 發表
我陪車係新買ge再加上我係新手啦我都係用緊3003~咁如果玩drift應該用咩型號好呀?

買隻 Futaba 9550 夠曬.....又細D ...D電子野都放得整齊D....
lolman 發表於 2006-12-10 21:05:15 | 顯示全部樓層
原帖由 iketani 於 2006-12-9 23:27 發表

幾錢請問??

你好似係rc甩尾皇wo
right??

Futaba 9550 大約 460-498 in KWS
寸法 Dimensions 40.5×21×25.4
重量 Weight 45g
動作スピード Operating Speed 0.11sec/60°(6.0V)
出力トルク Output torque 6.0kg・cm (6.0V)
速度快D 係S彎 回呔既表現係會好D

有時你地會問....點解我係S彎轉左一邊返唔到另一邊既?

就係你個 servo 唔夠快囉...

lolman 發表於 2006-12-13 12:39:22 | 顯示全部樓層
原帖由 PLWKHK 於 2006-12-13 12:07 發表
咁9550好d or ERG-WRX好d嫁~~??

WRX 我近排都買左隻 0.06sec 8.1kg 貴 futaba 9550 大約 100

當然就速度同扭力黎講 WRX 係高一級既 servo....但係一隻成 5百幾至6百大元既 servo....

我諗用黎玩 drift 好多人都唔會咁做囉...因為隻 servo 都夠買一部 TT01

同埋 WRX 唔係 low profile 既 servo 大隻D既...冇 9550 咁 slim D 電子野可以放得整齊 D

仲有點解我成日提 9550....因為我知道好多好多玩 Touring 既師兄都用佢....佢既二手市場流通性好大.

有時 250-300蚊都可以係二手區買到....睇你好唔好彩數囉.