RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1818|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關miniz問問咁多位朋友

椰禮 發表於 2008-8-17 16:07:56 | 顯示全部樓層
因為果隻係2.4g淨車版~係冇殼冇控,要分開買
全套既係am版,同2.4g唔同既係am要用band(有機會同人撞)

車架方面有分 awd mr02 mr015~價錢各有不同
玩drift通常都會用awd,因為得awd(4wd)先可以飄移
玩快車通常都係用mr02,後驅車加低重心掛

電方面mini-z存車一定係用4粒3a電,而控就睇你用2.4g果
枝定普通槍控,2.4g果枝好似用4粒2a,普通槍控用8粒2a

車殼係透明既話正常地冇咩可能,雖然for mini-z係有....我諗
果隻係1:18或以上既大車掛

有錯請更正
椰禮 發表於 2008-8-17 16:33:14 | 顯示全部樓層
通常買車殼盒車都會寫住for:MR02RM MR02RM
AWDMA010 MR015RM 之類既字眼
基本上for AWD MA-010就一定fit都awd啦,其他既要事乎個殼係幾mm軸距(awd係90mm同94mm)
通常mr02mm都係98mm,如果awd要裝既話要買"增長器"先用到
mr02rm/mr015rm應該都係94mm,不過有d車殼裝係am awd度
要用訓band座,2.4g唔使理
有d車殼我唔記得左叫咩,係長過98mm,有d得86mm,果d awd就一家用唔到

不過最好當然係上網睇下問下隻心水殼幾多mm先啦

椰禮 發表於 2008-8-19 08:16:06 | 顯示全部樓層

2.4g awd個價上面果個mini-z價就係,因為車架$8xx車殼$180差唔多=$1000

架車係冇裝"利"同殼大約係13cm(車架94mm軸距計),車殼可能有唔同長度,我部車就16cm長
椰禮 發表於 2008-8-19 09:53:46 | 顯示全部樓層
原帖由 eded88 於 2008-8-18 11:37 發表
miniz先可以係屋企玩.你到底想玩咩車先.
要買, 車連殼(HKD 1000), 控(hkd4xx), 電(1XX), 差機(2xx). 咁就玩得.仲可以去車仔場玩下,到時就用幾十蚊換呔就可以.