RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: G2偉
打印 上一主題 下一主題
收起左側

义機問題?

Allan007 發表於 2014-1-7 08:22:22 | 顯示全部樓層
G2偉 發表於 2014-1-5 15:16
5A,10A差電,只係時間快,慢。明白thx

當然不是,LRP嘅6900mAh50C講明要maximum performance就要用11A去叉。
Allan007 發表於 2014-1-7 08:34:14 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2014-1-5 14:24
任何一部差機都會咁.

因為用如果佢就滿又或者係用唔到咁大A數嚟差時,佢係會有好大電阻或者係電壓變化.

部叉機識調節電流係因為叉到尾段鋰電係要用恆壓去叉(constant voltage),所以個電流會不斷降低,直到降到零就cut機。NiMH就全程用恆流叉(constant current),直到測到一次輕微的電壓降(delta V)。
Allan007 發表於 2014-1-7 08:36:36 | 顯示全部樓層
jpl 發表於 2014-1-7 07:46
未試過又吾好吾信,,用e fuel24V60A牛加powerlab,,用30A差電点解無可能,,差完舊電微暖,
香港出嘅雜誌講 ...

鋰電都叉到微䁔?小心D好噃
Allan007 發表於 2014-1-7 20:57:25 | 顯示全部樓層
oolongtea 發表於 2014-1-7 20:43
我淨係知快啲差完就快啲有得玩

用大A數叉快D有得玩,其實排電要內阻低同平衡先得,如果內阻高,一用大A數谷入去就到頂8.4V,部叉機就好似AMAT咁講會調節番,等個電壓唔好超過8.4V。排電唔平衡一樣唔得,因為一cell晨咁早就滿,另一cell就有排都未滿,要用番好多時間去平衡。

超哥成日用靚電緊無問題啦
Allan007 發表於 2014-1-8 11:33:38 | 顯示全部樓層
hanswong 發表於 2014-1-8 09:58
我想問呢,我用部skyrc B6C用分插差4s,佢A數得返3.3,平時2s係有5A,係咪部機問題 ...

因為當你叉4S既時候,部叉機要輸出高D電壓,要佢同樣輸出5A超出左佢個能力,所以出盡只得3.3A。要用5A叉4S你要部勁D既叉機。
Allan007 發表於 2014-1-9 19:09:50 | 顯示全部樓層
jpl 發表於 2014-1-9 11:04
當然,差完舊电暖有機會出問題,但可能好奇之下試下用30A差,見暫時只此一次,差完用hyperion battery chec ...

師兄你好玩唔玩揾D咁嘢嚟玩,一陣火燭就真係喊都無謂,咪試添呀。