RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13007|回復: 63
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 電變用CAP

Allan007 發表於 2013-12-11 20:16:08 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2013-12-11 20:16:52 | 顯示全部樓層
fr@nkie 發表於 2013-12-10 19:20
Cap既volt值大過8.4volt就用得。

咁你就燒緊都得啦
Allan007 發表於 2013-12-13 10:24:50 | 顯示全部樓層
fr@nkie 發表於 2013-12-13 07:49
咁要幾大volt呀,小朋友。

一般個FoS用三倍,瀨唔瀨呀
Allan007 發表於 2013-12-13 15:49:36 | 顯示全部樓層
fr@nkie 發表於 2013-12-13 11:51
我用粒10volt又吾燒,點解呢。

時間未到姐。如果係得,廠家就比粒10V你算啦,貪佢夠大粒咩。樓主用25V就岩啦。
Allan007 發表於 2013-12-13 17:46:01 | 顯示全部樓層
sykwok 發表於 2013-12-13 17:36
點解你咁肯定人地唔識呢?

哎呀,比人督穿左添。係呀,其實我係乜都唔識架。
Allan007 發表於 2013-12-13 17:47:22 | 顯示全部樓層
fr@nkie 發表於 2013-12-13 17:23
吾好拉開話題,請吾識吾好扮博士.

呢D野邊駛要博士呀,你知唔知博士係讀乜架?
Allan007 發表於 2013-12-13 17:48:06 | 顯示全部樓層
sykwok 發表於 2013-12-13 17:46
成年人,
講得出唔怕認先得格.
我同Allan係朋友,

好一個SY!
Allan007 發表於 2013-12-13 18:36:24 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2013-12-13 18:08
認真問
Series Resonant Frequency 唔係只係只影響capacitance 的嗎, 另外想問下, K 牌嘅電容係咪只係 ...

認真答:
Series resonant frequent個問題真係唔知點答,因為其實唔係好明你問乜,有興趣研究就要有個線路先得,唔係盞亂咁打堆電學理論出黎。
至於第二個問題,我估唔係低ESR咁簡單,因為兩粒同樣ESR值既電容,都可以有唔同既表現。例如一粒個ESR值只係對應一個特定的頻率,但另一粒可能係可以對應一個好闊的頻普。仲有隨住溫度變化,電流大上大落,都有可能令個ESR值不同。Keyence呢類發燒parts好多時都係響某一個製程下最正果5%甚至係1%果堆,至於粒野值唔值五舊呢類問題就真係用緊既師兄先答到。一個圈快0.1秒咁值唔值五舊?
Allan007 發表於 2013-12-14 11:39:47 | 顯示全部樓層
rcrr 發表於 2013-12-14 00:12
2s 用10v 肯定沒問題,如果電容的品質好的話, 而每個電容都有壽命 !! 一般廠家當然會選用大點耐壓, 因為不 ...

理論上如果粒電容個品質係受到嚴格監控,例如買番黎做晒routine test合格先用,10V用落8.4V係唔應該有問題。但電容呢類cheap野(神器例外),出廠係無人會逐粒試。加上係直接接到電池,一但擊穿係可能燒左架車,所以我會用一個三倍既安全系數,即大若25V耐壓。

其實呢個係涉及唔同既設計理念,正如日本仔精於品質控制,造出例既日本車係好可靠,但唔會比多一口鑼絲你,夠鐘亦一定會壞。當年既英國工業就係另一個極端,乜野都用到大晒,一世都唔壞,但就搞到D廠執晒。

至於$500既神器,只能夠話有人買就係值,市場定律,不過我無買。
Allan007 發表於 2013-12-14 15:31:16 | 顯示全部樓層
Noir.KAZE 發表於 2013-12-14 15:18
係理性討論又何需要就人地係邊度玩開而有分別呢?
講玩車仔Allan一定唔係高手
但係講電,佢算係專業

講玩車仔Allan一定唔係高手
只有好朋友先會咁講
Allan007 發表於 2013-12-14 15:32:28 | 顯示全部樓層
fr@nkie 發表於 2013-12-14 14:18
就昨天的挑釁語言說对不起,其實大家係理性討論。

師兄你原諒我喇
Allan007 發表於 2013-12-14 17:37:55 | 顯示全部樓層
sykwok 發表於 2013-12-14 17:04
如果可以live顯示行駛時嘅電壓及電流轉變,
可以解開好多疑團
相信對齒比同電變setting都有好大幫助,

初步搜集資料,最困難係要細同輕...
Allan007 發表於 2013-12-14 17:47:53 | 顯示全部樓層
D飛機友好多玩第一身視像果類系統好能岩駛。
Allan007 發表於 2013-12-14 17:53:27 | 顯示全部樓層
可以解開好多疑團

http://www.eagletreesystems.com/index.php?route=product/product&product_id=54

SY,好似好正咁噃
Allan007 發表於 2013-12-14 18:06:13 | 顯示全部樓層
可以解開好多疑團

同一時間log晒油門位置,電流,電壓,轉數,溫度,最高一秒五十個數!
Allan007 發表於 2013-12-14 18:22:28 | 顯示全部樓層
patshiu 發表於 2013-12-14 18:14
唔好意思,多口八下,以前D人成日話陶瓷電容好D,例如電腦底板等,靚板多用陶瓷電容冇咁易爆cap,咁對呢D車 ...

固態電容一定好D。主要係無咁易爆漿。
Allan007 發表於 2013-12-14 18:29:24 | 顯示全部樓層
patshiu 發表於 2013-12-14 18:14
唔好意思,多口八下,以前D人成日話陶瓷電容好D,例如電腦底板等,靚板多用陶瓷電容冇咁易爆cap,咁對呢D車 ...

其實一般玩下,可以去鴨記照住個電容值(uF)同個耐壓值(V)買番一粒就得,揀岩高矮肥瘦就可以。買原廠當然係貪佢焊好響塊線路板上,企企理理,重有埋一兩粒慮波電容仔。買神器當然又另計啦。
Allan007 發表於 2013-12-14 22:18:24 | 顯示全部樓層
sykwok 發表於 2013-12-14 19:50
成秋放晒落車都咪話唔考功夫
同埋如果買的話係咪要150A嘅main unit穩陣啲?
...

http://www.youtube.com/watch?v=Tal-d_W-IZM
如果淨係要Volt同Amp,就咁用個logger就得,唔使成抽野。