RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5555|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唉~越玩越唔想玩\o/原全唔明呀~~~~~~

bryannt 發表於 2006-2-23 09:52:29 | 顯示全部樓層
樓主有冇練過sim?

小電直同其他 rc 模型真係好唔同,
一定要付出努力同時間去練習,
先可以得到玩的樂趣。

好似我玩緊隻fp2咁,
有一次同d forum的人一齊放飛機,
我果時仲未hov到機,
自己有小小以為隻機可能有野要set先hov到,
但比其他前輩一飛 .....
佢地一下就hov得好定,
仲話比以前fp1易d (我相信只係因為佢地技術好左)。

所以我相信唔一定係隻機有事,
樓主一定要多多練習sim先好去玩正機。
bryannt 發表於 2006-2-23 11:43:13 | 顯示全部樓層
原帖由 iCoke 於 2006-2-23 11:15 發表
我部係honey bee e-004  我有玩sim呀 係sim我控制到佢不過到真實就唔同左~~
我有試過一下比油佢上天再修正佢~~~佢一上就西到鬼死咁遠(快速果隻) 我想知咁係咪正常~~~
下苦功我就有晒心理準備 真既直昇機牌都難考 ...

你果部咪係 fp2囉

以我自己為例,
我買左機之後都練sim練左成個星期先去試隻機,
而且練sim都要有目標咁去練 (e.g. 降落、hov機、左轉/右轉、打圈...etc)。

到飛真機時就要先係冇咩風的地方,
我開頭只係係地下跳下跳下,
練下係地下走來走去,
練熟真機手感後就慢慢跳高小小。
直到hov到機。

係戶外就算有風都可以,
係我抄過幾次之後發現將隻機面向風起飛會穩定好多。

就知就係練多d,
抄多幾次,
咁就飛到啦。

ps. 我家下係街都hov到了,
     現在練緊打圈