RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hknewton
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2PL 改 2.4G + 激活 CH3

hknewton 發表於 2009-5-11 00:34:20 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

http://www.youtube.com/watch?v=-UispdEyqcM

加左個開關制去選 am / 2.4g, 用am時, cut 2.4g 電, vice versa

樓主| hknewton 發表於 2009-5-11 23:22:41 | 顯示全部樓層

CH 1 -> 轉向 Steering
CH 2 -> 油門 Throttle
CH 3 -> 閃燈 (制作中)
打通CH 3的方法 -> 加一粒 1k 電阻 ->  係 "焊埋佢" 位置 short 左佢 ->  CH 3就打通,  之後可以係CH 3 位置加粒2K VR(由於我手頭上冇VR, 所以我用Throttle個VR暫代作測試, 你地唔好改 CH 2!!!
2PL AM/FM 主板(大果塊)相同, 發射板就唔同 (細果塊 -> 接天線) -> AM/FM 都可以改 2.4G

keep 住 AM signal 的話怕會晒電 -> 正確 -> 所以要加個 switch 分開 AM 同 2.4G  
改 2.4G 要買份 2.4G module (今個星期會收到), 攪掂就出post, 等我測試好先買, 待續...
 樓主| hknewton 發表於 2009-5-13 23:07:26 | 顯示全部樓層
3CH 與2.4g 無關, 要後加制, 你可以睇成有多一個開關制係支控道去控制其他野, 如控制頭燈開關
 樓主| hknewton 發表於 2009-5-15 20:50:14 | 顯示全部樓層
2.4g 攪掂喇, 明日去買閞關攪埋個 CH3
 樓主| hknewton 發表於 2009-5-16 14:43:23 | 顯示全部樓層
大家如果有興趣可以攪團購, 因為我都有friend想買
不過都係等我試好晒冇問題先啦, 唔好太心急
 樓主| hknewton 發表於 2009-5-21 13:52:11 | 顯示全部樓層
很抱歉, 我只係試左距離測試, 效果ok, 同futaba的差唔多
但未有時間試抗干擾能力
 樓主| hknewton 發表於 2009-6-4 00:22:44 | 顯示全部樓層

普通有腳電阻當然冇問題, 不過要做好d絕緣, 唔好short左其他野

我冇玩貨櫃, 唔知點轉波
如果你想打制轉波, 直昇機控頂果d打制比較適合,
做法可以係...
 樓主| hknewton 發表於 2009-7-2 13:39:22 | 顯示全部樓層
1 樓 加左個圖
 樓主| hknewton 發表於 2009-7-3 00:21:38 | 顯示全部樓層
你點改o家, post d 相上黎睇下先啦
 樓主| hknewton 發表於 2009-7-5 20:22:19 | 顯示全部樓層
都係 2pl?