RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

kkchung 發表於 2011-9-14 20:19:39 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-14 17:10
已經決定左sakura lu@~@
但係除左個車架仲有咩野用買
同埋買咩牌子好?同埋概大幾錢,@~@

初玩不用買大貴的東西,等以後有與趣才再一步步處理。

搖控可找GT-3B 三佰多元左右。
伺服Tower Pro 輝盛 MG2143 $168.00 左右
INFINITE 有感電變連 Motor  $680.00 左右
EXCELL RP 5000MAH 2S 7.4V 30C 鋰電 $250 左右
CSO Motor 齒 48P 19T $28.00 左右
GT Power B6 連火牛 $360.00 左右
國產車殼 $160.00 左右

然後再買一些工具便差不多了。
kkchung 發表於 2011-9-16 23:30:02 | 顯示全部樓層
killer 發表於 2011-9-16 14:25
有無人試過由零開始散裝過一架full options 車? 同計過幾錢?

有散裝過,但什樣計也是先買台 S 再找其他零件會平些。價錢約二千五左右。但玩 S 我只建議真的零件壞了才換新改裝件。

但如果打算一開始便做全改裝,不如買 Sakura Xi 會化算些。價錢約二千三左右。
kkchung 發表於 2011-9-19 04:26:11 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2011-9-24 12:53:51 | 顯示全部樓層
hing1972 發表於 2011-9-24 11:21
再想請問大家!我架Sakura S---用跟車80牙大齒--
1‧如果用好盈120A電變應配幾多T摩打好呢?
2‧那隻有感 ...

初玩可以 10.5T ~13.5T 會較易控。馬達齒先用 23T 以後再按場地和電變設定去改變比率。
(平 - 三佰多 < 貴 - 六佰多 ) Dualsky  XM540TF < CT - ONE < Dualsky Z5 < TeamPowers Plutonium < L.R.P.。
kkchung 發表於 2011-9-24 13:07:52 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-22 19:20
如果s zero玩drift有d咩要改?
油壓油前後又幾多呢?
(星期6買,問定先@@)

簡單而又平一些:先買套火石呔、頭差速保留原廠設定、尾差速用熱溶膠之類代替差速油來令他不會轉。車頭海綿上面放重些重鉛片。然後玩到有什麼問題到 Drift 版問那裡的師兄會正確和專業些。
kkchung 發表於 2011-9-25 01:58:30 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-25 00:43
回復 kkchung 的帖子

係咪step one個個?

他那裡寫的 AW 抗磨油主要用來防從邊位滲油出來。不過我不太喜歡用他而用上阻力低些的 ASSO 綠油(二十~三十元左右)。

差速油先用回原裝油便可不用再花錢買。

記得什麼也先不要裝,先做一次完整收螺絲在差速殼。

入油時只要剛剛到十字 Pin 便可,多了只會以後轉動時谷回出來。

Drift 多數尾用直軸而不用差速器,所以平些做法用熱溶膠弄至尾差速器不能動變成直軸。如果有多餘錢可直接改用金屬直軸加金屬狗骨柸。而熱溶膠也許有機會清不到。

如有心機想裝一輛基本好的車子要慢慢來,有時工具或零件不夠便先放下不要裝。

令外我有建議是裝 S 時。先裝好臂碼和A臂先(記得穿皮帶),然後才裝波箱。
kkchung 發表於 2011-9-25 12:12:01 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-25 11:52

頭先牙差上螺絲個時,落少左油,諗住加返,點之之後上返螺絲個時點上都上唔到- -

能正常收過一次螺絲,什會收不到第二次呢?
轉轉角度先重新對過螺絲孔位才收,有時是像膠片令到較緊。
不論裝什麼車的膠位在收螺絲時要保持直和對好之前收過的牙位,否則便等於重新攻牙了。
kkchung 發表於 2011-9-25 13:17:36 | 顯示全部樓層
先確定漏油是因為組合時走出來的油或是接合不好而漏油。先把他清好後放下再看看有否大量油漏出。
kkchung 發表於 2011-9-25 13:34:15 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-25 13:24

係有少少漏油

先細看漏出的位置是否不平還是其他問題再作處理。如不想細看找原因,到前面的文章那樣用無酸 Jarm 口膠來處理。
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D2
kkchung 發表於 2011-9-29 18:26:17 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-25 23:56

新版來的但是m3*10的我用m3*8螺絲先岩岩好

那麼便用短螺絲,最重要是用到。
kkchung 發表於 2011-9-29 18:28:54 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-9-26 20:50

想問一問thread lock 中文係咩?

即是螺絲膠,約二十多元。
介子也是約二十多元。
一般廣華街模型店也有。
kkchung 發表於 2011-10-4 14:44:26 | 顯示全部樓層
kuchi 發表於 2011-10-4 14:09
聽人講話難砌,其實難係邊方面呢?

膠波箱比金屬波箱要較用力收螺絲,可能是這因素。
kkchung 發表於 2011-10-4 14:52:54 | 顯示全部樓層
01. 先設定好發射中位。
02. 開電源給接收器等等,等伺服器回到中位。
03. 裝上伺服保護器。角度要和底板成 90度角。(如什樣也有小許差距可先在發射中位設定回)
04. 設定伺服保護器伸出的推捍。控制其長短用來設定轉向至在中央位置。
kkchung 發表於 2011-10-5 03:25:03 | 顯示全部樓層
com1010hk 發表於 2011-10-5 00:33
我想問ss係唔係有2個版本?
新同舊版(岩岩出果陣)?
用方型電係唔係要再買配件呢?

應這樣說他們每次做的新貨也會把之前收集到的問題作出改善。所以有不只 2 次變化,第一版頭一個月已沒貨。

原裝 S 電架是什麼圓和方電也用到不用改的。
kkchung 發表於 2011-10-6 00:56:46 | 顯示全部樓層
eric3037 發表於 2011-10-6 00:41
大家有冇試過枝萬向狗骨頭會行行下吾見左枝pin

S 未試過。找回那 pin 然後壓花 pin 中央後,打回入狗骨頭後加些 AA 膠。
kkchung 發表於 2011-10-9 20:18:10 | 顯示全部樓層
kuchi 發表於 2011-10-9 19:52
我砌到彈弓果到唔係好明,我整左支油,但佢彈弓要有幾塊膠,又分前後
有冇人可以教教我?

(幾塊膠) 是用來控制車架離地高度。要先全部零件及電池裝在車上,然後看(車架離地高度)加減(幾塊膠) 約底板離地 5mm 左右便可。凹凸地面看情況再加高些。
kkchung 發表於 2011-10-18 12:04:32 | 顯示全部樓層
tonyyuen06 發表於 2011-10-18 08:31
請問後牙個bearing holder裝左之後條皮帶"kick"得好勵害,特別係上左bulk head cover 之後,有冇師兄知道什 ...

如果設定 bearing holder 至最鬆時皮帶還是過緊而又沒有裝錯後(F)臂碼而頂著尾帶時,便直接改用 SAKURA XI 或 TRF  416 的尾帶便會鬆許多。
kkchung 發表於 2011-10-19 01:47:42 | 顯示全部樓層
回復 tonyyuen06 的帖子
  謝謝,那前皮帶要換嗎?

正常前後帶也不用換。不過太緊時尾帶可以有長一點的代用品。
kkchung 發表於 2011-11-3 14:20:32 | 顯示全部樓層
23ccbc33 發表於 2011-11-2 23:56
玩得la^^
頭先落左樓下藍球場玩左一個鍾
想問玩ge時侯,電ge個個平衡線ge細蕉插需要插住嗎?

正常不用。如有用外加警報器才雖要插上。
kkchung 發表於 2011-11-10 01:59:43 | 顯示全部樓層