RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: coolgod903
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura ZERO 玩家專區

kkchung 發表於 2010-10-4 00:20:05 | 顯示全部樓層

如果只是膠波頭夾珠仔位,用平咀鉗輕輕夾下膠波頭左右會可能鬆些。
kkchung 發表於 2010-10-4 13:05:26 | 顯示全部樓層
請問全新既 about 幾錢?
thx
michealp 發表於 2010-10-4 09:03

廣華街車架$2380 about。
kkchung 發表於 2010-10-4 13:14:11 | 顯示全部樓層
昨日完成. 但係個佢跟來個servo saver 好似大過頭, 我上好咗佢地跟個servo mount之後..就頂住&#21655 ...
gkl 發表於 2010-10-4 09:57

有一些伺服雖要用回後一些如田宮方形鋁伺服桂。如果你的伺服是用較高級金屬齒類,可以不用伺服保護器直接用伺服碟如TOP RACING那些也可。
kkchung 發表於 2010-10-4 13:37:22 | 顯示全部樓層
想問咁多位c-hing
如果話 sakura zero可唔可以話 與 trf 416 係同級呢?
parts 易買嗎?
michealp 發表於 2010-10-4 13:25

可以,零件在香港廣華街也很易買到。
kkchung 發表於 2010-10-5 01:32:25 | 顯示全部樓層
回復  michealp

我買2300
gkl 發表於 2010-10-5 00:10

不知兄是在那裡賣2300呢?
kkchung 發表於 2010-10-6 15:14:24 | 顯示全部樓層
其實zero前面係無差速的, 依個會唔會係推頭的原因?
如果想加返個差速... 可以用d咩?
gkl 發表於 2010-10-6 13:06

前後可以互用。
kkchung 發表於 2010-10-7 00:35:18 | 顯示全部樓層
今晚都係決定反帶.. 唔係太貼個servo saver.. 好似好危咁.
但係各位c兄.. 係唔係張前後差速左右換轉裝就得 ...
gkl 發表於 2010-10-6 18:59

是的左右反裝。
kkchung 發表於 2010-10-7 00:39:18 | 顯示全部樓層
請問一下在差速齒輪上的貼紙有咩作用?? 因為我o個架有一面已經冇哂黏力,,出面有冇得買番?
hungm55hk 發表於 2010-10-6 23:25

等於其他車的珠差防塵蓋,廣華街車中樂等等也有。
kkchung 發表於 2010-10-19 12:46:38 | 顯示全部樓層
回復  orange

5.5cut左??? 唔明!!
can Ching explain more???
前幾次玩好快
coolgod903 發表於 2010-10-19 12:36

他應想說用 5.5T 會過熱停車。兄不如重新設定電變中位一次,看看極速指示燈是否正常到極速先。
kkchung 發表於 2010-10-29 21:59:08 | 顯示全部樓層
各位ching好,我是新手,也買了Sakura ZERO 。
砌完後發覺轉向有些緊,不暢順,已檢查沒有砌錯,
請問各位 ...
truemarco 發表於 2010-10-29 19:39

先拿掉推桿,然後看看是轉向本體還是轉向柸和C座問題。應多只是轉向柸和C座。可以用Arm_Reamer先修直Kingpin孔位。然後再看看是否C座內位和轉向柸有小許緊,再用沙紙輕輕磨一磨轉向柸。

而 A Arm 我也會用 3.0mm Arm Reamer 修一下。
kkchung 發表於 2010-11-1 01:14:43 | 顯示全部樓層
回復  uchifong

你地係唔係 就咁落番 原裝果隻0.2介子 落去       又有人話關個珠叉事 我而家換左牙差  ...
lung_zmc 發表於 2010-10-31 22:11

珠叉應不關事。看第一幅相大介子和皮帶齒熔在一起,感覺上是這裡鎖死了大介子及兩者剛好又磨著。

既然兄要更換不如把皮帶齒換成19T 及 收螺絲的大齒接合器。安裝時先不要連上皮帶,然後加介子至少空位又不會鎖死。如怕皮帶齒向外走可加丁點兒膠水。

http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=4950

http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=4665
kkchung 發表於 2010-11-5 23:48:42 | 顯示全部樓層
C兄... 請教一下..

應該點保養MOTOR?
soaringwayne 發表於 2010-11-5 23:00

定期用馬達水洗完後、看看啤呤有沒有問題、沒有便加回啤呤油便可。
kkchung 發表於 2010-11-6 00:34:20 | 顯示全部樓層
想玩快車 請問c兄Sakura ZERO 意見?
banana2101 發表於 2010-11-6 00:08

本身設計也可跑快慢車應沒問題。明天開始的(第三屆 仁濟慈善遙控模型車格蘭披治賽 )也有師兄用Sakura ZERO去作賽。

登錄/註冊後可看大圖
kkchung 發表於 2010-11-6 00:45:47 | 顯示全部樓層
c兄 我想問Sakura ZERO  d料係唔係好易壞 聽d c兄講玩1,2次就壞?我本身都想買呢架車,請c兄俾d意見thx
banana2101 發表於 2010-11-6 00:41

不知兄之前有沒有玩開遙控模型呢?
kkchung 發表於 2010-11-6 01:07:42 | 顯示全部樓層
如果完全沒有玩開遙控模型不建議買Racing 車架加上4.5T 以下快車設定。而對於腰求較高的Racing 車架跑快車,如發生大撞一下也會令車架變了反應,雖要重新設定。

因初玩者撞擊較多,先不理因太多設定而弄至眼花。而只說大撞完每次也要重組花的時間也不少。那麼不如先找輛TT01E 這類耐撞入門車架,玩至有一定技術才去一步步地進級好些。
kkchung 發表於 2010-11-6 01:20:50 | 顯示全部樓層
有架tt01玩緊
banana2101 發表於 2010-11-6 01:06

如果玩至一定技術應沒問題。但也不要一開始玩 3.5T 快摩打,因要車手控制反應是完全不同。最好先玩下10.5T-8.5T 左右。Sakura ZERO 車子回來後只要買多新大齒接合器和一套不同硬度彈簧便可,其他什麼也先不用花費換。用心玩好車子和改改不同設定的經驗。
kkchung 發表於 2010-11-9 01:08:00 | 顯示全部樓層
平平地有咩好介紹??要快小小既!!唔該
kitkit2007 發表於 2010-11-9 00:57

Team Powers XPS-Sport 70A + 6.5T  有感套裝
再平些
HOBBYWING 60A  + 7.5T  無感套裝
kkchung 發表於 2010-11-10 00:13:26 | 顯示全部樓層
換左了  換埋 果兩個細皮帶齒  19t  換完之後 條皮帶 鬆左好多  同20t有咩分別?
lung_zmc 發表於 2010-11-9 20:30

用了19T 細直徑皮帶齒可以令皮帶鬆緊設定範圍廣一些。而內齒比會比 20T 皮帶齒慢了,但如用一些廠 3.5T 馬達時,原本車子極限可用齒輪約只可以用80T/18T可能會有些超齒比,換細了便會較合式。等等......一些原因。
kkchung 發表於 2010-11-10 00:32:09 | 顯示全部樓層
咁係唔係姐係比 20t 慢左d? 但係順d ?
lung_zmc 發表於 2010-11-10 00:14

或者可從這樣想:用了19/18T 皮帶齒後便可用回細一些主齒或大一些馬達齒,令原本因空間問題不可能用到的齒輪變成可用。從而令可用齒輪組合多了。

而皮帶齒最好用少許膠貼著主齒接合器,以免向外走了出來不知道磨溶和死皮帶及齒。
kkchung 發表於 2010-11-10 00:41:02 | 顯示全部樓層
換左了  換埋 果兩個細皮帶齒  19t  換完之後 條皮帶 鬆左好多  同20t有咩分別?
lung_zmc 發表於 2010-11-9 20:30

令外換了後記得要設定回合適皮帶鬆緊度。