RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[完成]新手做巴士(Leyland Olympian 11m)

kaho 發表於 2009-2-11 13:58:18 | 顯示全部樓層

2位果然係高手呀,,,
kaho 發表於 2009-2-18 23:37:10 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-18 21:45 發表
底盤基本支架完成
但有待加固

你d鋁角都好薄弱呀,,點解唔用d厚d既鋁角呀
kaho 發表於 2009-2-18 23:39:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kaho 於 2009-2-18 23:37 發表

你d鋁角都好薄弱呀,,點解唔用d厚d既鋁角呀

不過睇妳個車尾都應該會比正常既長
kaho 發表於 2009-2-23 01:43:51 | 顯示全部樓層
原帖由 superchucu 於 2009-2-22 19:02 發表

第一架,唔駛住啦

我覺得避震係重要的,比我一定會整,冇避震行車時就好似少左(雙層)巴士既神態
而家妳最尾擔冇避震,行街係好唔方便的,有少少野凹凸/斜路都會long起中軸行唔到車
與其有得簡,我情願第一次整唔整內籠,用晒黑玻璃窗,哈哈,
其實呢個都係我近期如果會整巴士既諗法,,
kaho 發表於 2009-2-26 00:13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 21:49 發表

地台高冇問題呀,我第一代冇內龍,第2,3代都冇地台架.

我就好D,我整果時都冇人比較,你地而家整,多人比較壓力大D姐.
而家大家整巴士0既標準都越來越高,呢個係事實來,現在整巴士,有內龍近乎已經是必要元素了,有地台 ...

說得對呢,,
不要整第一部就要求咁高,但基本的就要有囉
kaho 發表於 2009-3-4 02:12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 dg8380 於 2009-3-3 22:49 發表

登錄/註冊後可看大圖

1.因為巴士行走時,整個底盤及支架會有小小扭動,加上每一邊只有一粒螺c上緊,日積月累會令支架担扭曲。

2.車頭沒有一枝過既鋁角,一撞膠板會爆,爆唔緊要,最怕裂紋慢慢裂到上 ...

其實佢個車身問題都不大的,,因為和我的都差不多,,我見佢車頂有窿位佢應該D鋁條係未收上去
車頭和車尾最好用一條闊D既鋁片做底,由其車尾,因為玩得巴士都唔會囉黎撞嫁啦,
最多都係比人撞屁股,所以車尾我覺得要比較硬淨D,妳再睇我車殼就知道,其實和我差唔係好多,
係底盤真係差少少,料薄其一,2就係接駁位只收一粒羅C真係唔係好得呢,,好易走位同甩羅C
再比埋我個底妳睇