RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2168|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

7.4v lipo receiver battery for Spectrum Receiver

redbullbull 發表於 2010-3-6 21:43:13 | 顯示全部樓層

是可以用的

但一定要加降壓器(BEC)

如果唔係有機會燒

因為7.4V li-po充爆左係8.4V的

不過燒左唔緊要,SHIPPING番去 Spectrum

都係等百幾日就會同你修理番

仲有一提如果用左li-po做接收電

因為li-po太輕你要加鉛同用銅電池板
redbullbull 發表於 2010-3-7 02:19:39 | 顯示全部樓層
2# redbullbull

唔知小弟好運定''-6'',我有差不多7個Spectrum sr3001接收,一半都用7.4V li-po做接收電,直入接收,冇用降壓器(BEC)嫁,都冇事喎^^  其賣Spectrum綱上都有提過啲接收,9V直入係冇問題,問題只 ...
sdan321 發表於 2010-3-7 01:48

死la,菜老闆

次次玩車,先下雨

點算

我汁晒野架la,等你指示出動
redbullbull 發表於 2010-3-12 12:56:53 | 顯示全部樓層
都係果句la

7.4V鋰電,你燒接收,servo都唔好la

都係加番粒$50既BEC la

接收係五六百,SERVO又係五六百

我第一只燒左既2.4接收就係DX3S控跟機果隻細接收

當時係用E-SKY果D 7.4V 750MAH果D鋰電仔