RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教買料改Revell Flower Class [打印本頁]

作者: mwheel    時間: 2008-9-2 01:16
標題: 請教買料改Revell Flower Class
買了隻 1:72 的Revell Flower Class,全船長80cm,單槳單舵。
我未試過自己改船,想請各位師父指教下:
1. 參考外國網頁建議用1:3減速波箱,但唔知香港邊度有得賣;
2. 至於套筒連軸及槳kws有很多,但唔知應該用幾粗及幾大,還是應該用flex cable呢?
3. 另外應該用內轉子無刷摩打,還是用返普通白摩打好呢?
謝謝!
作者: 新兩兄弟    時間: 2008-9-2 21:15
有冇相片睇呀
作者: frogprince    時間: 2008-9-2 21:26
我原本好想幫你 但是這個板有老頑童, 謝敎授, KEN哥, 白頭片, 譚SIR, 其哥, 小明哥, 這批一等一等的高手 不敢出口
作者: mwheel    時間: 2008-9-2 21:34
我覺得好大隻,旁為18仔越野車,及 Trex 450直升機,
可見隻Flower Class幾大隻

作者: mwheel    時間: 2008-9-2 22:20
frogprince師傅,可以指點下迷津嗎?
或者PM都好吖
作者: patrick16    時間: 2008-9-2 22:50
原帖由 frogprince 於 2008-9-2 21:26 發表
我原本好想幫你 但是這個板有老頑童, 謝敎授, KEN哥, 白頭片, 譚SIR, 其哥, 小明哥, 這批一等一等的高手 不敢出口

大家分享交流
無必要比較高低
作者: frogprince    時間: 2008-9-2 23:08
算吧  死就死啦 :'(

1 真船十六節左右所以1/72的船浪比例是2節(4km/h)
2 船殼千其唔好跟圖裝 先裝前後才夾左右
3 船車應有八千至九千轉 出海可以一萬 再快會打氣 1:3波箱摩打要三萬 三瓣葉35-37mm
4 4M軸平裝 540/600白皮豬連摩打座剛剛好 最好有波箱 直出會好大食
5 想用無擦直出要外轉600KV 以下
6 像真船要有後波 如果唔系
7 電3700mA去水池玩 出海要7000mA以上
8 先試水 後做樓
9 加拿大有一隻現存 去STEEL NAVY找個LINK
作者: jacky2006    時間: 2008-9-2 23:15
標題: 回復 7# 的帖子
非常公整!好好好!
作者: mwheel    時間: 2008-9-2 23:31
Frogprince師傅,多謝不吝指點,
獲益良多,我依家做緊個船底殼,
唔知點解廠方唔一體成形,要分做四件
有些麻煩,之後打算補大量綠畢地,已防夾口位入水。

作者: frogprince    時間: 2008-9-3 00:10
原帖由 mwheel 於 2008-9-2 23:31 發表
Frogprince師傅,多謝不吝指點,
獲益良多,我依家做緊個船底殼,
唔知點解廠方唔一體成形,要分做四件
有些麻煩,之後打算補大量綠畢地,已防夾口位入水。

隻野是利華從火柴盒摺的時候買來 近三十年前的事 所以啤出嚟有問題
一體成形要24安啤機以上 天價 佔地大過特首辦 模具超過一百萬美金
二件要12安機 好貴佔地大過居屋  模具要二百萬人仔
四件要6安機 山塞仔都買得起 佔地兩個床位 模具數百萬日元

中間條邊我用小木鉋 畢地主要用系側邊
真船用拉釘鋼板 所以是一塊塊
裏面要用EPOXY加強 夾好用跟來的橫桿頂着 防止變形
慢慢做 小心做
作者: 周百通    時間: 2008-9-3 00:34
多謝青蛙皇子裝船既無私分享,真係船友之福
喂喂喂八.九千轉55T直出得唔得呀?

作者: mwheel    時間: 2008-9-3 00:38
Frogprince師傅, 好專業的資料及知識啊,簡直嘆為觀止
相信師傅在很多年前,一定曾經改過最少一隻Flower Class,
冒昧請問,有無相或video俾晚輩開下眼界啊?
作者: jacky2006    時間: 2008-9-3 00:42
船首破浪位要刨尖(利口破水)。現模型太厚、可参巧其他Flower真船綱頁。
作者: jacky2006    時間: 2008-9-3 00:53
Sorry about it! I copy the picture from other site without apply for an approval.

作者: frogprince    時間: 2008-9-3 21:51
原帖由 mwheel 於 2008-9-3 00:38 發表
Frogprince師傅, 好專業的資料及知識啊,簡直嘆為觀止
相信師傅在很多年前,一定曾經改過最少一隻Flower Class,
冒昧請問,有無相或video俾晚輩開下眼界啊?

仲好講 當日我隻花仔沈的時候班高手掛住睇戲 無影相 無VIDEO  真是好兄弟
雙船沈的時候和鐵達尼一樣 首先注水傾側 船尾慢慢下沈士至垂直 船頭向天慢慢慢慢沈底 歷時十五分鐘 離岸兩三呎 唔夠手長
如果你有興趣可以去西貢打撈
作者: frogprince    時間: 2008-9-3 22:16
原帖由 周百通 於 2008-9-3 00:34 發表
多謝青蛙皇子裝船既無私分享,真係船友之福
喂喂喂八.九千轉55T直出得唔得呀?

周師令 你係御前大內高手高手高高手 唔洗問我呀
不過都話你知 桃花島主隻走私船用70T直出3700mA玩二十分鐘

作者: 周百通    時間: 2008-9-3 22:53
原帖由 frogprince 於 2008-9-3 21:51 發表

仲好講 當日我隻花仔沈的時候班高手掛住睇戲 無影相 無VIDEO  真是好兄弟
雙船沈的時候和鐵達尼一樣 首先注水傾側 船尾慢慢下沈士至垂直 船頭向天慢慢慢慢沈底 歷時十五分鐘 離岸兩三呎 唔夠手長: ...
可惜果日我唔在場.............唔係一定有VIDEO欣賞
作者: 周百通    時間: 2008-9-3 22:57
原帖由 frogprince 於 2008-9-3 22:16 發表

周師令 你係御前大內高手高手高高手 唔洗問我呀
不過都話你知 桃花島主隻走私船用70T直出3700mA玩二十分鐘
我係學師仔來的
3700mA玩二十分鐘咁少?一定係排電就黎打柴!
作者: frogprince    時間: 2008-9-3 23:16
原帖由 周百通 於 2008-9-3 22:57 發表
我係學師仔來的
3700mA玩二十分鐘咁少?一定係排電就黎打柴!

桃花島個三排電身經百戰 當然無打柴 隻野改番波箱回復正常 還出征過西貢
作者: frogprince    時間: 2008-9-3 23:41
原帖由 周百通 於 2008-9-3 22:53 發表
可惜果日我唔在場.............唔係一定有VIDEO欣賞

真可惜  隻花仔做到連沈都跟足比例 段VIDEO一定無得頂
嗱班所謂兄弟靜係一味落毒  出事的時候掛住睇戲
真係心淡 :L
作者: mwheel    時間: 2008-9-4 01:09
各位師傅:
今日我照Frogprince師傅的藥單去KWS生x,
加上老闆的專業意見,已執了第一劑藥,
4mm軸,1:3波箱37mm三葉槳,
回家即做船殼防水,及裝摩打及槳,
我將摩打置中,打算日後兩排車仔電放摩打左右,
同樣置中,唔怕船頭船尾唔平衡。
臨睡前進展如圖。唔知至今為止有無錯

作者: 周百通    時間: 2008-9-4 12:01
一個好既開始
作者: patrick16    時間: 2008-9-4 13:26
加油,比心機
作者: frogprince    時間: 2008-9-4 22:25
一定是張老板敎你用孖十字頭 這個辦法幾好 不過會大食少少
正確的裝法先上好摩打連波箱, 用軸套通入波箱軸對位 做好摩打座再做軸
裝機前應該先試好防水 用胶紙封好 船倉裝水 一定試得好
還有 裝機前應該想想維修問題 有人做天地蓋 有人做活動樓 有人留兩條線就算

http://www11.ocn.ne.jp/~totsu/snowberry0.html

為了令你中毒更深 送你砒霜一斤 慢慢歎
作者: mwheel    時間: 2008-9-4 23:56
嘩!  好毒! Flower Class 真係好正!
1. 孖十字頭係咪即係萬向?
2. 我依家就係頭痛緊日後維修問題,我打算做活動樓,
3. 今晚同條主軸套筒上雪油,另外整緊個船舵,
    預計之後會去浴缸試水,然後周六或日去池再試,
    好緊張
作者: 周百通    時間: 2008-9-5 00:08
加油,

登錄/註冊後可看大圖

作者: frogprince    時間: 2008-9-5 00:59
原帖由 mwheel 於 2008-9-4 23:56 發表
嘩!  好毒! Flower Class 真係好正!
1. 孖十字頭係咪即係萬向?
2. 我依家就係頭痛緊日後維修問題,我打算做活動樓,
3. 今晚同條主軸套筒上雪油,另外整緊個船舵,
    預計之後會去浴缸試水,然後周六或日去池再 ...

1. 你個隻睇落好似是雙節萬向 中間個節是H型?
2. 試好水後先做後面DECK面 怕死可以在舵位做生口 好好利用深水彈架位置
3. 舵你用咩來做? 原裝定是買夾拿的剪?
   怕死的去維園, 柴灣, 或 天水圍 有問題可以出去撈 屯門星期六早上大部份玩像真船的高手都到齊 但是隻船有問題就
4. 如果唔怕煩可以九月七日去西貢找我地 全香港玩像真船的頂尖高手都會到場玩坦克車 一面請一班高我唔知幾多班的世外高人 一面各吸幾口坦克車毒 一舉兩得
作者: mwheel    時間: 2008-9-5 01:55
1. 係啊,中間個節是H型,"夾拿" 的。
2. 我打算在後deck深水炸彈架位置做生口,以便舵有事可修理。
3. 我買了"夾拿"舵,想剪又無信心剪得好,於是cut去"夾拿"塊舵片,保留條舵軸,
    再將Revell塊原裝舵片,用混合膠貼上"夾拿"舵軸。
4. 我會去大埔試,因我住附近。
5. 坦克? 我都有部1:16雙星Sherman,已供奉在櫃頂可能近十年,可能已變化石。
作者: mwheel    時間: 2008-9-5 02:07
各師傅:
我已將主軸上雪油,裝了舵,連電子及電變放浴缸試水,
好似食水唔夠深,船舵離水面很多,我懷疑車葉都有部分離水,
另外我參考Revell盒面在船殼用黑筆標上吃水線,
好似差很遠。
我見有人加鉛片壓倉,但請問那裡有鉛片賣呢?
又或者尤得佢唔夠重,會唔會飛起呢?

另外見條主軸比水平面低,雖然已落雪油,但仍然擔心會滲水....

作者: mwheel    時間: 2008-9-5 12:16
1. 今早水池試水,無加壓倉物時,車葉打水花,行順就無,船頭仲稍離水,好似快艇,好爽  。
2. 加兩枝水做壓倉,好似重得滯,又好似剛剛好,所以想師傅指教下。
3. 壓倉除了鉛片或粉電,還有甚麼好選擇?水泥是好選擇嗎?
   水泥能完全配合船殼形狀,又可以加固船身,仲防水time?
   有無人用水泥壓倉?

作者: mwheel    時間: 2008-9-5 12:17
太重?

作者: mwheel    時間: 2008-9-5 12:19
剛剛好?

作者: mwheel    時間: 2008-9-5 12:19
太重

作者: frogprince    時間: 2008-9-5 23:40
睇相睇唔出 但是好似以經有兩個問題出現

1 摩打好似太前 用3300 至 4600 NIMH 無問題 GP7000 和 9000 會 船頭重
2 摩打側起雙飛換電可能幾復雜 但是頭DECK 可以做到成個起
3 做了尾DECK可能SERVO無得維修 SERVO可以做企 大把位

去這個SITE對水線

http://www.cbrnp.com/RNP/Flower/contents.htm
作者: frogprince    時間: 2008-9-6 00:05
原帖由 mwheel 於 2008-9-5 01:55 發表
1. 係啊,中間個節是H型,"夾拿" 的。
2. 我打算在後deck深水炸彈架位置做生口,以便舵有事可修理。
3. 我買了"夾拿"舵,想剪又無信心剪得好,於是cut去"夾拿"塊舵片,保留條舵軸,
    再將Revell塊原裝舵片,用 ...

朋友 我都有隻M4綠龜 入土為安年半都無問題 叉舊三千 試下舊化石行唔行得

周大元帥 船王總參謀 快D幫手落葯 :lol

作者: 周百通    時間: 2008-9-6 00:17
原帖由 frogprince 於 2008-9-6 00:05 發表

朋友 我都有隻M4綠龜 入土為安年半都無問題 叉舊三千 試下舊化石行唔行得

周大元帥 船王總參謀 快D幫手落葯 :lol
你辦事,我放心。:lol

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... p;extra=&page=1

作者: mwheel    時間: 2008-9-6 00:47
1. 在浴缸在試水線,發覺兩排3600車仔電的重量剛好,
     我做了兩條槽,在摩打左右,
     但尾重頭輕,要將兩排電推去船頭方向成隻船先會水平,
     我唔打算做活動式的頭Deck,怕大浪時會沿 頭deck 及船殼邊入水。
2. Servo我用雙面膠,打平貼於船底自制的平台,貪日後方便換,
    日後再打算做個防水盒俾servo,到時才做企。
3. 發覺做船最難搞係防水,見有些師傅的船,隻Flower class可以在海中滑浪,
     防水功夫簡直神乎奇技。

作者: patrick16    時間: 2008-9-6 00:55
原帖由 mwheel 於 2008-9-6 00:47 發表
1. 在浴缸在試水線,發覺兩排3600車仔電的重量剛好,
     我做了兩條槽,在摩打左右,
     但尾重頭輕,要將兩排電推去船頭方向成隻船先會水平,
     我唔打算做活動式的頭Deck,怕大浪時會沿 頭deck 及船殼邊 ...

比心機做啦
遲下你都得架
作者: mwheel    時間: 2008-9-6 00:57
kakatmship師傅隻Flower class唔知係點做防水,
好犀利
http://www.flickr.com/photos/14696640@N08/show/

作者: 周百通    時間: 2008-9-6 08:56
原帖由 mwheel 於 2008-9-6 00:57 發表
kakatmship師傅隻Flower class唔知係點做防水,
好犀利
http://www.flickr.com/photos/14696640@N08/show/
哩位船主厲害囉!
唔識佢嚇死,識佢

作者: ShipKing    時間: 2008-9-6 23:14
mwheel c hing 唔好睇小d花仔呀,
好過引架, o係海度可以行得遠, 破得浪,
如果隻艦唔得,係你做得唔掂ja!
我地 H.M.S 皇家花仔艦隊隻隻都掂呀,
o岩聽唔o岩聽各位司令?
重有可以由深水灣去淺水灣來回
PSS左, 考晒牌架
作者: TM麒    時間: 2008-9-6 23:21
原帖由 周百通 於 2008-9-6 08:56 發表
哩位船主厲害囉!
唔識佢嚇死,識佢

周師兄我隻船及我有幾嚇死 :@
作者: 周百通    時間: 2008-9-6 23:26
原帖由 TM麒 於 2008-9-6 23:21 發表

周師兄我隻船及我有幾嚇死 :@
麒哥仔司令,我都未寫完,仲有一句'識佢笑死呀'
作者: TM麒    時間: 2008-9-6 23:27
原帖由 mwheel 於 2008-9-6 00:57 發表
好犀利

帥兄! 其实要花好多心机先可以做好防水。這張相都成年前,現在隻船都封箱小玩了.
作者: TM麒    時間: 2008-9-6 23:30
原帖由 周百通 於 2008-9-6 23:26 發表
麒哥仔司令,我都未寫完,仲有一句'識佢笑死呀'

笑死仲比激死好由其是大X車 唉!周帥兄最能体会
作者: mwheel    時間: 2008-9-6 23:43
o甘多位師父,今日響鴨記搵到枝<膨脹膠>,
船頭因試水後發覺比船尾輕,於是我加左幾粒大大粒釣魚用的波子鉛,
然後再在成個船頭噴滿<膨脹膠>,
好似發泡膠o甘,船頭無空間再入水,
反船都無o甘快浸落底。
有無師父用過<膨脹膠>,有無不良後果gar?

作者: frogprince    時間: 2008-9-10 20:46
外國大部份船會建議出海的船用膨脹膠
細佬的九流技術 受各界的高手批評所以不便多言
不過終前交低三個LINK

http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/
http://www.rcgroups.com/forums/index.php
http://www.rcuniverse.com/forum/default.asp?fh=1

他們無論技術上及幫助新手的熱誠都是本地高手無辦法可以相提並論
好啦 我現在可以去得安樂
作者: mwheel    時間: 2008-9-10 20:59
嘩! 3條Link好多 o野 睇,
尤其係第一個,直頭係玩船的寶藏。
多謝
作者: frogprince    時間: 2008-9-10 21:26
原帖由 mwheel 於 2008-9-10 20:59 發表
嘩! 3條Link好多 o野 睇,
尤其係第一個,直頭係玩船的寶藏。
多謝

第一個LINK網主個站頭有大把船展的相 你預定10G來DOWNLOAD都得啦
作者: mwheel    時間: 2008-9-16 00:42
參考Frogprince師父之前的意見,
終於開了兩個倉,
前夾板的一個四方形放電池,剛好可以用駕駛室罩住倉口;
尾夾板的長方形倉,供維修保養摩打、servo、主軸等用,亦剛好用船尾的屋仔罩住。
兩個倉封上倉蓋後應該非常防水。
唔知仲有無地方要改善呢?
依家開始起夾板上的屋仔了

作者: frogprince    時間: 2008-9-16 01:47
1. 可以的話 拿走所有電子野 裝水入船倉 無水出即是無水入
2. 手和工具伸到入就踮
作者: bigcar    時間: 2008-9-16 20:55
你就好啦,有王子哥教整船...
作者: frogprince    時間: 2008-9-16 21:41
老兄 你想整船?
作者: 周百通    時間: 2008-9-16 22:05
彼得大帝
作者: frogprince    時間: 2008-9-16 23:08
原帖由 周百通 於 2008-9-16 22:05 發表
彼得大帝

基洛夫級的彼得大帝號???
你有圖?????
作者: 周百通    時間: 2008-9-17 14:57
原帖由 frogprince 於 2008-9-16 23:08 發表

基洛夫級的彼得大帝號???
你有圖?????
冇!除口噏
作者: frogprince    時間: 2008-10-31 01:32
mwheel兄 你隻花仔砌成點?
我和黃老邪有時星期日晚去大埔夜航
有興趣可以一齊玩
作者: mwheel    時間: 2008-10-31 08:05
Frogprince師父:

好高興你還記得我隻花仔,我仲係同D船上裝飾及fitting掙扎緊.....
搞掂後,我打算用隻鴨寮街老翻workboat參考Shoalbuster改做隻有吊機的拖船,
到時就可以用尾吊機及吊勾救船,不過怕自己眼高手低做唔掂 ,又要找師父指教。

聽大埔池D人講,王子師父及王老邪師父係大埔池的高人,
有時會在星期日早上出現,(因下午有人玩高速油船,霸晒成個池) ,
仲話有問題可以問兩位高人,實在令人敬仰

因我返工是輪班制的,如果時間配合到我的更表,
我都想參加你地的聚會學下野,
我另PM我的電話給你,多謝不吝賜教。

作者: mwheel    時間: 2008-10-31 08:25
我暫時將隻鴨寮街workboat的吊機改成附圖,用隻servo充當「油壓筒」控制吊臂上落,
仲未試過得唔得,另外我打算裝份齒輪在吊機底,控制左右旋轉,希望成功啦。

作者: mwheel    時間: 2008-11-1 19:16
仍在奮鬥中的Flower Class

作者: mwheel    時間: 2008-11-1 19:18
用雙星weathering「眼影粉」加鏽跡,好方便。

作者: mwheel    時間: 2008-11-1 19:20
掃上「眼影粉」後,一定要噴層啞面光油,因為「眼影粉」係溶於水的。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2