RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 問cr01~攀爬能力 [打印本頁]

作者: ln9394    時間: 2008-8-12 23:54
標題: 問cr01~攀爬能力
有冇咩配件或者改D咩可提升攀爬能力呢?
唔計摩打電變~
請指教
作者: SPAWN    時間: 2008-8-12 23:59
原帖由 ln9394 於 2008-8-12 23:54 發表
有冇咩配件或者改D咩可提升攀爬能力呢?
唔計摩打電變~
請指教

大多野要改!講都講唔晒!重心,油壓改位呀...不能盡錄
不過我未拿過部CR-01上手就真係唔知

作者: ln9394    時間: 2008-8-13 00:06
原帖由 SPAWN 於 2008-8-12 23:59 發表

大多野要改!講都講唔晒!重心,油壓改位呀...不能盡錄

新手多野問D~~~
油壓改位係咪(http://www.rccrawler.com/forum/showthread.php?t=121507)
講o個D呀~我都有睇過~不過英文好差唔知佢講咩

呢位師兄~有冇D介紹點改cr01既網睇下@@"
作者: kaho0338    時間: 2008-8-13 00:11
換左個車架, 改油壓.......就一了百了......
不如今講, 參考ax10 今改就好爬啦

cr01 個車架重心太太太太高, 車架重心高點都唔好爬, ax10 返來唔改重心一樣唔好爬

作者: ln9394    時間: 2008-8-13 00:16
原帖由 kaho0338 於 2008-8-13 00:11 發表
換左個車架, 改油壓.......就一了百了......
不如今講, 參考ax10 今改就好爬啦

我都覺得ax10好爬好多~不過係我買左cr01先知
不過買左講算~~~

想問下有冇咩post或網址介紹點改??

換車架咁係換咩車架?

作者: kaho0338    時間: 2008-8-13 00:18
改ax10 車架+油壓 + 少少DIY 就好爬好多!
作者: ln9394    時間: 2008-8-13 00:21
原帖由 kaho0338 於 2008-8-13 00:18 發表
改ax10 車架+油壓 + 少少DIY 就好爬好多!

咁咪變左ax10
如果咁改要幾錢?
作者: kaho0338    時間: 2008-8-13 01:08
原帖由 ln9394 於 2008-8-13 00:21 發表

咁咪變左ax10
如果咁改要幾錢?

可以今講
剩車架大約$300-400 Axial 既
作者: ln9394    時間: 2008-8-13 01:12
原帖由 kaho0338 於 2008-8-13 01:08 發表

可以今講
剩車架大約$300-400 Axial 既

兩個車架好唔同~想像唔到出黎係點
作者: edison    時間: 2008-8-13 10:28
It is very easy, just buy my AX10 Tube chassis.
It is very low CG design, but not direct fit your car need modify a bit!  

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=58467&extra=page%3D1

作者: sunfffd    時間: 2008-8-13 11:07
一係大改(即係車都換埋 )

唔想大改既話
車碌加鉛,前置電
作者: ln9394    時間: 2008-8-13 11:27
原帖由 sunfffd 於 2008-8-13 11:07 發表
一係大改(即係車都換埋 )

唔想大改既話
車碌加鉛,前置電

車碌加鉛係點加?放入個皮裡面?要唔要癡野?
前置前到幾前呢?原本都唔夠前?
作者: kaho0338    時間: 2008-8-13 12:03
原帖由 ln9394 於 2008-8-13 01:12 發表

兩個車架好唔同~想像唔到出黎係點

CR01 前後擔及波箱 + AX10 車架....出黎就係用CR01 前後擔及波箱既AX10

車碌加鉛, 我就前每隻300g, 後100g

登錄/註冊後可看大圖

作者: ln9394    時間: 2008-8-13 12:11
原帖由 kaho0338 於 2008-8-13 12:03 發表

CR01 前後擔及波箱 + AX10 車架....出黎就係用CR01 前後擔及波箱既AX10

http://bbs.rc-evo.com/attachment ... d511ff0909dM0Y8sF5J ...

呢個工程 唔會實行住~再玩下先

咁D鉛係邊道買嫁啦?
作者: sunfffd    時間: 2008-8-13 12:32
原帖由 ln9394 於 2008-8-13 12:11 發表
咁D鉛係邊道買嫁啦?

早排呢度有師兄大量出售
可以search下
作者: 周百通    時間: 2008-8-13 13:30
原帖由 kaho0338 於 2008-8-13 12:03 發表

http://bbs.rc-evo.com/attachment ... d511ff0909dM0Y8sF5J ...

琴日入左貨,一於照跟,多謝師兄
作者: edison    時間: 2008-8-13 13:31
AX10 or CR01?
作者: 周百通    時間: 2008-8-13 13:45
....AX10。
作者: sunfffd    時間: 2008-8-13 16:35
師兄架jagd panther 好正播
作者: 周百通    時間: 2008-8-13 19:01
原帖由 sunfffd 於 2008-8-13 16:35 發表
師兄架jagd panther 好正播
....多謝讚償。
作者: SPAWN    時間: 2008-8-13 23:10
其實CR01一樣可以玩超底重心,一樣勁好爬!唔會差過AX10!AX10唔係大很晒ga!
作者: kenobe    時間: 2008-8-21 13:51
換絛軟d嘅備震同加闊架車嘅, 我冧都可以...
作者: powis    時間: 2008-9-4 21:57
That is my modified version CR01~ Low CG and the battery position has changed to the center of the chasis.
But i use the car for fast run!

作者: raymen    時間: 2008-9-4 22:37
HOw much ??
作者: kaho0338    時間: 2008-9-5 00:19
要cr01 low CG 慢爬........唯有油壓用upside down setting, 首推3racing ax10 支油壓

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2