RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 問 好盈9T... [打印本頁]

作者: lammatt    時間: 2008-8-10 15:18
標題: 問 好盈9T...
我架 XPRESS MRR2 用好盈9T 無刷combo 的...

唔知點解個電變熱得好快...
我用的齒比係 99/35,睇說明書話即係 6.033:1
電變setting 是全default 的。

係咪呢個齒比唔o岩用定係其他原因令個電變熱得快呢?
作者: 比利羊    時間: 2008-8-11 01:04
個電變熱得快...係個齒比唔o岩!
用 1:9 or 1:10 test.
作者: 馮馮ymc    時間: 2008-8-11 01:06
原帖由 lammatt 於 2008-8-10 15:18 發表
我架 XPRESS MRR2 用好盈9T 無刷combo 的...

唔知點解個電變熱得好快...
我用的齒比係 99/35,睇說明書話即係 6.033:1
電變setting 是全default 的。

係咪呢個齒比唔o岩用定係其他原因令個電變熱得快呢?

9T/35A combo 只頂到6.5/1左右..........因住燒!!
作者: BHP    時間: 2008-8-11 01:17
我都買左套﹐ 不過未試車。
仲諗住用 5.5 gear ratio 左右添。

如果用 9T/35A , 跑 6.5 gear ratio 但覺得唔夠快﹐
o甘有咩解救方法﹖

作者: 馮馮ymc    時間: 2008-8-11 03:01
原帖由 BHP 於 2008-8-11 01:17 發表
我都買左套﹐ 不過未試車。
仲諗住用 5.5 gear ratio 左右添。

如果用 9T/35A , 跑 6.5 gear ratio 但覺得唔夠快﹐
o甘有咩解救方法﹖

試咗車先啦!!6.5都好快架!!
作者: lammatt    時間: 2008-8-11 10:39
我覺得6.033: 1 都唔夠快wor

我架ta05ifs....原裝sport tune 摩打, 7.15: 1(即原裝齒比) 行mc330... 仲快過呢架mrr2 用好盈9t combo 行6.033:1
作者: skiesm300    時間: 2008-8-11 13:33
好盈9t  得個 19turn  比我就掉左佢

作者: leotaigo    時間: 2008-8-11 13:46
9T/35A , 跑 6.5 gear ratio 但覺得唔夠快﹐
解救方法買排 lipo 電 ! 3500mah 25c放電!
包你話快!!!!
作者: leotaigo    時間: 2008-8-11 13:48
我仲有排 6000 mah 20c !你要唔要呀!快x度呀!!!
作者: louis-wei    時間: 2008-8-11 13:52
我都是敢啊!不過我架是M03,嗰電變同摩打都好熱啊!
作者: cowboy    時間: 2008-8-11 13:54
原帖由 skiesm300 於 2008-8-11 13:33 發表
好盈9t  得個 19turn  比我就掉左佢

千祈唔好睇小好盈9T & 13T。佢可以講係平靚正!
作者: cowboy    時間: 2008-8-11 14:00
原帖由 lammatt 於 2008-8-11 10:39 發表

我架ta05ifs....原裝sport tune 摩打, 7.15: 1(即原裝齒比) 行mc330... 仲快過呢架mrr2 用好盈9t combo 行6.033:1

相信係起步唔夠快(齒比問題)。正常情況下,直路9T + 6.0齒比一定怏過sport tune + 7.15的。
作者: smallfaifai    時間: 2008-8-15 11:48
原帖由 馮馮ymc 於 2008-8-11 01:06 發表

9T/35A combo 只頂到6.5/1左右..........因住燒!!

9T/60A會唔會頂得快d齒比呢?
作者: 神奇大帝    時間: 2008-8-17 00:34
吾要求太多都係算平靚正架 我都諗著買套9t玩像殼
作者: IBM    時間: 2008-8-18 09:55
原帖由 lammatt 於 2008-8-11 10:39 發表

請問兩架車個轆係咪一樣大 ??

如果用 M 車細呔, 是否可用細一點的齒比試試 ??

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2