RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 過彎問題 [打印本頁]

作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 17:15
標題: 過彎問題
大家有冇試過過完一個彎之後,救唔返部車啊?
點樣可以解決呢個問題呢?
作者: derekscn    時間: 2008-7-18 17:31
原帖由 WallaceNg 於 2008-7-18 17:15 發表
大家有冇試過過完一個彎之後,救唔返部車啊?
點樣可以解決呢個問題呢?

鬆油 等嫁車增加咬地力..再轉  之後俾油...
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 18:13
原帖由 derekscn 於 2008-7-18 17:31 發表

鬆油 等嫁車增加咬地力..再轉  之後俾油...

正常黎講就係
但如果咁做的話,我部車係會慣性咁打白鴿,真係唔知點set啊
作者: 傑佬    時間: 2008-7-18 18:36
你係TT-01??救唔番......會唔會係你fing出去時幅度過大呀
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 18:43
原帖由 傑佬 於 2008-7-18 18:36 發表
你係TT-01??救唔番......會唔會係你fing出去時幅度過大呀

唔係啊,fing得唔係好出,但係都救唔番黎啊會唔會同地同胎有關
作者: gogo    時間: 2008-7-18 20:19
好多原因喎、講講你全車setting先啦
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 20:55
油壓油50,前中後軟,高度前7mm後7mm,水喉胎,23t,24/58齒,toe in out all 0 ,chamber all 0本來有用,但差唔多
前about 50g,全部都冇工具度,只係用睇
作者: magic-vtec    時間: 2008-7-18 21:51
原帖由 WallaceNg 於 2008-7-18 08:55 PM 發表
油壓油50,前中後軟,高度前7mm後7mm,水喉胎,23t,24/58齒,toe in out all 0 ,chamber all 0本來有用,但差唔多
前about 50g,全部都冇工具度,只係用睇

係咪全直呀你
作者: magic-vtec    時間: 2008-7-18 21:53
試試睇下係咪轉向杯,上下修羅絲果兩個位其中一個係咪爛左
作者: 衫魚仔    時間: 2008-7-18 22:04
你係唔係剛剛轉左場地~?
作者: 心照    時間: 2008-7-18 22:08
點同廣板Pair車呀,WallaceNg
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 22:39
我用頭單架
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 22:41
原帖由 心照 於 2008-7-18 22:08 發表
點同廣板Pair車呀,WallaceNg

仲講上次件事 我上去試車試左一陣,個爆左的波箱就頂唔住啦 仲點玩啊
但係係地毯上面又冇咁嚴重喎

作者: 衫魚仔    時間: 2008-7-18 22:43
原帖由 WallaceNg 於 2008-7-18 22:39 發表
我用頭單架

係唔係新用頭單?
如果用開都係咁...會唔會one way bearing瓜左~
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 22:49
原帖由 衫魚仔 於 2008-7-18 22:43 發表

係唔係新用頭單?
如果用開都係咁...會唔會one way bearing瓜左~

頭單冇咩問題,可能係油壓的問題,因為按左車頭落去,好似唔多識彈咁,但係單按支油壓又冇問題喎
作者: 衫魚仔    時間: 2008-7-18 22:56
唔裝油壓,d臂順唔順~?
但係影響咁大咩~?
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-18 23:01
原帖由 衫魚仔 於 2008-7-18 22:56 發表
唔裝油壓,d臂順唔順~?
但係影響咁大咩~?

好順,但唔知點解裝左油壓,架車彈唔曬上黎,但係d油己經滿同冇氣架啦

作者: 衫魚仔    時間: 2008-7-19 10:32
係唔係downstop頂住.....
會唔會係避震冇行程~?
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-19 11:57
原帖由 衫魚仔 於 2008-7-19 10:32 發表
係唔係downstop頂住.....
會唔會係避震冇行程~?

唔係喎,扲出黎按又得架喎
作者: soilderman83    時間: 2008-7-20 14:19
Are you use Tamiya Oil damper?As use Tamiya is much better,others brand is not good.Also,Try to change all o rings and collars of oil dampers,may be o ring and collars are too old and make your oil damper not smooth
作者: tomatob    時間: 2008-7-21 13:53
會唔會係彈弓太軟,試下換啲硬少少既彈弓,因你車頭重左,有可能唔夠力彈番上黎
作者: Buildinglung    時間: 2008-7-22 00:13
1) 你先換隻尾2度toe in
2) 唔好用頭單, 頭尾直 (車輕,呔唔夠咬用唔倒頭單)
3) 油壓油用20度
4) 全車加重至大約1500g
5) 再因應推頭及回頭情況響車頭加鉛, set toe in.....
6) 換Active火石呔或孖星呔 (呢兩隻比較咬, 新手合用)
7) 彈弓以軟身為主(你可能油壓油硬過彈弓味起唔返law....)

希望幫倒你

作者: WallaceNg    時間: 2008-7-22 00:45
原帖由 Buildinglung 於 2008-7-22 00:13 發表
1) 你先換隻尾2度toe in
2) 唔好用頭單, 頭尾直 (車輕,呔唔夠咬用唔倒頭單)
3) 油壓油用20度
4) 全車加重至大約1500g
5) 再因應推頭及回頭情況響車頭加鉛, set toe in.....
6) 換Active火石呔或孖星呔 (呢兩隻比 ...

唔該曬先,呢d setting我都大約知道,但係我用過頭尾直,部車轉唔到咁制
作者: Buildinglung    時間: 2008-7-22 01:08
原帖由 WallaceNg 於 2008-7-22 00:45 發表

唔該曬先,呢d setting我都大約知道,但係我用過頭尾直,部車轉唔到咁制

http://sd-hobby.marlito.com/viewthread.php?tid=317 轉貼自 http://sd-hobby.marlito.com/index.php

睇下呢度幫唔幫倒你 ???唔明再問丫! ok??
作者: WallaceNg    時間: 2008-7-22 01:14
原帖由 Buildinglung 於 2008-7-22 01:08 發表

http://sd-hobby.marlito.com/viewthread.php?tid=317 轉貼自 http://sd-hobby.marlito.com/index.php

睇下呢度幫唔幫倒你 ???唔明再問丫! ok??

其實我最想問的野係kws返左d super D未?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2