RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 白豬馬達及牙箱 [打印本頁]

作者: fatboyli    時間: 2008-6-26 01:25
標題: 白豬馬達及牙箱
裝拖船的白豬馬達及牙箱在那裡買比較平?請幫忙!
作者: RCCC    時間: 2008-6-26 08:12
去廣華街買啦
作者: fatboyli    時間: 2008-6-26 10:19
原帖由 RCCC 於 2008-6-26 08:12 發表
去廣華街買啦

老板!廣華街邊間?
作者: newbie2    時間: 2008-6-26 10:47
原帖由 fatboyli 於 2008-6-26 01:25 發表
裝拖船的白豬馬達及牙箱在那裡買比較平?請幫忙!

白豬好多地方都有。
作者: Barry28    時間: 2008-6-26 11:12
原帖由 fatboyli 於 2008-6-26 10:19 發表

老板!廣華街邊間?

X樂!!
作者: fatboyli    時間: 2008-6-27 02:48
原帖由 Barry28 於 2008-6-26 11:12 發表

X樂!!   

老板應該買幾多v馬達呢?會唔會有幾多v的分別呢?請指教!
作者: Barry28    時間: 2008-6-27 11:27
原帖由 fatboyli 於 2008-6-27 02:48 發表

老板應該買幾多v馬達呢?會唔會有幾多v的分別呢?請指教!

細拖船買6V,大拖船就買12V摩打!!
作者: fatboyli    時間: 2008-6-27 13:56
原帖由 Barry28 於 2008-6-27 11:27 發表

老板!因為我未玩過拖船的,所以唔知到摩打有分6v和12v,咁我裝的是太古36吋應該買什麼摩打才比較好呢?
請指教!
作者: Barry28    時間: 2008-6-27 14:19
原帖由 fatboyli 於 2008-6-27 13:56 發表

老板!因為我未玩過拖船的,所以唔知到摩打有分6v和12v,咁我裝的是太古36吋應該買什麼摩打才比較好呢?
請指教!

太古36吋應該買12v摩打(行2個??),同用12V粉!!
作者: newbie2    時間: 2008-6-27 16:53
原帖由 Barry28 於 2008-6-27 11:27 發表

請問白豬係唔係6v馬達? 如果唔係6v, 馬達有乜好介紹? 600馬達係6v定12v呢?

作者: fatboyli    時間: 2008-6-27 17:16
原帖由 Barry28 於 2008-6-27 14:19 發表

太古36吋應該買12v摩打(行2個??),同用12V粉!!

屯門池的師傅叫我去買德寶電變,前兩日去問老細,老世話用12v粉電要改電變,當時又忙記了門老細佢買的電變有無後車!
作者: newbie2    時間: 2008-6-27 17:57
原帖由 fatboyli 於 2008-6-27 17:16 發表

屯門池的師傅叫我去買德寶電變,前兩日去問老細,老世話用12v粉電要改電變,當時又忙記了門老細佢買的電變有無後車!

德寶TPM-8R 有後波,叫德寶師傅改無brake,即轉後波。
作者: 新兩兄弟    時間: 2008-6-27 21:46
原帖由 fatboyli 於 2008-6-27 13:56 發表

請指教!

太古36吋敢大 我見意到不如試下用無碳刷700至800外轉子行直出,波箱都唔洗落。
小弟隻36吋長拖砵都用雙無碳刷800外轉子行直出,行得好滿意 一萬電12V都行到有兩至三個鐘到

作者: jackyming.    時間: 2008-6-29 09:58

請指教!

老友,你兩隻車葉幾大呀,邊隻太古呀,新款定係舊款呀?我地都有幾隻呀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D3&page=1
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D3&page=1

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... age%3D2&page=29

作者: fatboyli    時間: 2008-6-30 02:24
原帖由 jackyming. 於 2008-6-29 09:58 發表

老友,你兩隻車葉幾大呀,邊隻太古呀,新款定係舊款呀?我地都有幾隻呀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=58200&extra=p ...

我唔識分新款定舊款,船底是在屯門池買的,兩隻車葉幾大?我都唔知到!因為我打算自已做車葉,船身上半部可能用防水板做,現在還是找資料的階段,希望前輩多多指點,我很想加入屯門像真船的大家庭。

今日買了一隻超貴的白皮豬摩打,價錢是60元摩打+320元告票
作者: 新兩兄弟    時間: 2008-6-30 21:36
原帖由 fatboyli 於 2008-6-30 02:24 發表

我唔識分新款定舊款,船底是在屯門池買的,兩隻車葉幾大?我都唔知到!因為我打算自已做車葉,船身上半部可能用防水板做,現在還是找資料的階段,希望前輩多多指點,我很想加入屯門像真船的大家庭。

...

你架拖砵有冇相片睇
作者: fatboyli    時間: 2008-7-2 02:46
原帖由 新兩兄弟 於 2008-6-30 21:36 發表

你架拖砵有冇相片睇

都未做邊有相睇!等買齊零件先開始做,遲些會post相上尼架啦!
作者: 丘引    時間: 2008-7-2 02:54
原帖由 fatboyli 於 2008-7-2 02:46 發表

都未做邊有相睇!等買齊零件先開始做,遲些會post相上尼架啦!

呢位船友 其待你的船完成
作者: fatboyli    時間: 2008-7-3 23:33
原帖由 丘引 於 2008-7-2 02:54 發表

呢位船友 其待你的船完成  

已經買左兩隻白皮豬同兩套牙箱啦!防水板買了一張1.5mm的,12v粉電買了3件,電變還未買呀!
作者: Barry28    時間: 2008-7-4 10:52
原帖由 fatboyli 於 2008-7-3 23:33 發表

已經買左兩隻白皮豬同兩套牙箱啦!防水板買了一張1.5mm的,12v粉電買了3件,電變還未買呀!

請問兩隻白皮豬同兩套牙箱幾錢呀??
作者: 周百通    時間: 2008-7-4 13:41
原帖由 Barry28 於 2008-7-4 10:52 發表

你想要兩隻白皮豬?
作者: fatboyli    時間: 2008-7-4 15:44
原帖由 Barry28 於 2008-7-4 10:52 發表

白皮豬每個60元牙箱每個100元
作者: ghost621    時間: 2008-7-5 18:57
~~~師兄你個牙箱邊"樹"買o架???~~~
~~~今曰揾咗好多間都無 ~~~
~~~新手改船所以多嘢問~~~
作者: fatboyli    時間: 2008-7-5 20:13
原帖由 ghost621 於 2008-7-5 18:57 發表
~~~師兄你個牙箱邊"樹"買o架???~~~
~~~今曰揾咗好多間都無 ~~~
~~~新手改船所以多嘢問~~~

停車場門口邊果間志樂有得賣,大家都是新手,互相幫助嗎!希望這裡的前輩多多教導。
作者: ghost621    時間: 2008-7-5 20:18
~~~你買是不是540波箱~~~
~~~是的話兩星期後才有貨 ~~~
作者: vending    時間: 2008-7-5 21:07
真係不幸,我都過三佰多元買份報紙
作者: fatboyli    時間: 2008-7-6 11:45
原帖由 ghost621 於 2008-7-5 20:18 發表
~~~你買是不是540波箱~~~
~~~是的話兩星期後才有貨 ~~~

係呀!for 540摩打的牙箱,咁快又賣晒啦!
作者: fatboyli    時間: 2008-7-7 01:20
原帖由 vending 於 2008-7-5 21:07 發表
真係不幸,我都過三佰多元買份報紙

架啡妹實在太過份啦!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2