RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 用無刷系統飄移的結果.... [打印本頁]

作者: 長崎良尾    時間: 2008-3-28 17:17
標題: 用無刷系統飄移的結果....
已經唔係第一次..如果用膠直軸.仲快玩完......
依家已經用6010合金.特注金屬直軸....

作者: 2slow    時間: 2008-3-28 17:19
哇! 好彩未改
作者: penny.    時間: 2008-3-28 17:48
咁大power行直濕嘅不改定律,幾多排電搞成咁呀?
又係錢錢錢.........
作者: 長崎良尾    時間: 2008-3-28 17:57
直軸一定會係咁.....但萬向都攪掂..........30幾排電到..
作者: AMAT    時間: 2008-3-28 18:02
整大O的個夾住,等可以用果O的C型杯仔套住先套落去得唔得呀?
作者: penny.    時間: 2008-3-28 18:03
算抵啦,30幾排電!!呵呵呵
作者: penny.    時間: 2008-3-28 18:04
原帖由 AMAT 於 2008-3-28 06:02 PM 發表
整大O的個夾住,等可以用果O的C型杯仔套住先套落去得唔得呀?

好似TOP咁!!
作者: 長崎良尾    時間: 2008-3-28 18:05
原帖由 AMAT 於 2008-3-28 18:02 發表

都有想過....
作者: com1010hk    時間: 2008-3-28 21:33
因為太過快 ??
作者: 艷男通渠佬    時間: 2008-3-28 21:35
原帖由 com1010hk 於 2008-3-28 21:33 發表
因為太過快 ??

太過快啦太過快啦
作者: 長崎良尾    時間: 2008-3-29 12:50
其實9.5都唔係好快..
作者: ukyo    時間: 2008-3-30 02:39
我架tt-01d原裝狗骨同杯頂到3.5r.. ..試過用萬向即扭斷 ...
作者: gtimax    時間: 2008-3-31 23:51
我跑快車都冇咁傷, 有加油嗎?
作者: 長崎良尾    時間: 2008-4-1 03:23
一定有...
作者: gegegum    時間: 2008-4-1 03:30
quote]原帖由 長崎良尾 於 2008-3-28 05:17 PM 發表

登錄/註冊後可看大圖

已經唔係第一次..如果用膠直軸.仲快玩完......
依家已經用6010合金.特注金屬直軸.... [/quote]
我地用原裝膠件,, 都係無擦, 9.5r~11.5r, 都冇事喎!
作者: 長崎良尾    時間: 2008-4-1 03:38
可能大家場地唔同.仲有我個仔手車有問題......
作者: Auntie    時間: 2008-4-2 09:20
會唔會係無刷頭段輸出唔線性, 一俾油時有"1" "0" "1" "0" 既情況出現??
再加上無刷強勁大扭力, 在飄移車經常俾油, 收油既情況下, 會更快出現打壞直軸杯 ??

小第提議
既然Power對飄移車影響不大, 選擇動力少一點的馬達可改善情況,
或者用有刷馬達, 避免無刷"1" "0" "1" "0" 既問題
或者改用有膠套的狗骨/狗骨杯(如X-ray的設計), 可減輕問題的嚴重性.
作者: 長崎良尾    時間: 2008-4-2 17:35
原帖由 Auntie 於 2008-4-2 09:20 發表
會唔會係無刷頭段輸出唔線性, 一俾油時有"1" "0" "1" "0" 既情況出現??
再加上無刷強勁大扭力, 在飄移車經常俾油, 收油既情況下, 會更快出現打壞直軸杯 ??

小第提議
既然Power對飄移車影響不大, 選擇動力少一點 ...

依個問題都有想過.....

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2