RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 真是估不到連船灣壩都不比放RC truck [打印本頁]

作者: DHL    時間: 2008-3-9 18:27
標題: 真是估不到連船灣壩都不比放RC truck
今日在下在下午船灣壩踏單車時
見到幾位網友玩緊RC truck(有消防車,黃色volvo+運車架等等)好奇落車見識一下
點知漁記D二打六走來話要向幾位車主查ID card,話他們違反郊野公園條例
在下雖然不是RC truck人,但我玩mini-z龜速航行散步個陣
都比康文署D二打六要查證,真PK
我又無影響其他人,查來做乜ar:@ :@
D二打六真是冇野找野來gao呀!!!!!!!:@
我精神上十卜你地
作者: Scania    時間: 2008-3-9 18:33
有冇問佢違反左邊條條例…
作者: DHL    時間: 2008-3-9 18:36
不知呀,詳情請幾位車主今晚講解
作者: 聶風    時間: 2008-3-9 18:50
郊區及郊野公園守則 第十二章
4. 郊野公園則例(節錄)
如有違反下列任何一項者,將依例罰款或判入獄:
4.12 使用帶有動力的玩具如搖控飛機或車輛。

又真係唔比喎
作者: CIVIC    時間: 2008-3-9 18:51
原帖由 DHL 於 2008-3-9 18:27 發表
見到幾位網友玩緊RC truck(有消防車,黃色volvo+運車架等等)好奇落車見識一下
點知漁記D二打六走來話要向幾位車主查ID card,話他們違反郊野公園條例
在下雖然不是RC truck人,但我 ...

佢地有權攞你張老新嚟睇架咩?
作者: SteveCKS    時間: 2008-3-9 19:04
講真咁啦,法例又唔係佢地定,佢地都係執法。
人地都係搵餐飯食,若果唔聽佢地講,繼續係度玩,即係不斷係度"亨"人地個飯碗
咁樣玩車影響人又真係唔太好。要怪真係只好怪定D咁既法例既人

作者: speedstar    時間: 2008-3-9 19:43
原帖由 DHL 於 2008-3-9 18:27 發表
在下雖然不是RC truck人,但我 ...

好耐之前, 係公園玩R/C係冇人理, 有D人唔生銹玩埋油車油機, 我諗咁投訴多, 唔知幾時開始D公園都有告示牌話唔俾玩R/C, 郊野公園條例亦有列明.
玩下R/C係冇傷大雅, 但如果法例要分人多/人少地方, 油/電, 快/慢速 咁就好難執法, 所以唯有一刀切

作者: brahms    時間: 2008-3-9 21:08
其實真係幾危險O架, 一個唔小心(特別係油/快車)炒左落人隻腳到整親, 到時荒山野嶺唔上唔落 真係幾大獲!
都係呢句"無事就無事, 有事就大件事"
作者: zexel33    時間: 2008-3-9 21:37
有冇話要罰錢?????
作者: kei5887    時間: 2008-3-10 00:38
我聽番黎有d真係覺得好笑.....
(個d係機動車輛,危害行人,單車安全...)
(你地個控有無記錄車速有幾快...)
(充公車輛...)
(我地會告你...)
呢幾樣真係笑死人...........
因為唔比id二打六,叫二打六報警,到最後二打六都係call左阿sir黎
再詳細d真係要佢地講~

作者: pan123    時間: 2008-3-10 00:53
其實係咪除左車場之外無地方係俾放車?
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-3-10 01:55
咁嚴重....
仲可以去邊度玩....
作者: 小dede    時間: 2008-3-10 02:03
咁臭串 大不了 唔控住黎玩 我開大個新燈聲用手拎住 跟住佢行 吹咩
作者: james891031    時間: 2008-3-10 03:01
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2e8e65?OpenDocument
其實大家所謂既2打6係可以拉人
唔拉你唔代表你唔違法
唔好諗住唔係警察就唔拉得人

btw,見到職員都係避忌一下好d
起碼架車唔好開到咁遠同埋太快丫
作者: james891031    時間: 2008-3-10 03:04
標題: 回復 13# 的帖子
(c) 在郊野公園及特別地區內保持秩序良好和防止有濫用及妨擾行為;
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2e8e64?OpenDocument

小心架車開得大聲俾人投訴你作出妨擾既行為
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-3-10 10:37
原帖由 kei5887 於 2008-3-10 00:38 發表
我聽番黎有d真係覺得好笑.....
(個d係機動車輛,危害行人,單車安全...)
(你地個控有無記錄車速有幾快...)
(充公車輛...)
(我地會告你...)
呢幾樣真係笑死人...........
因為唔比id二打六,叫二打六報警,到最後二 ...

有冇當時人可否詳述當日事發經過及其後發展....thx
作者: SteveCKS    時間: 2008-3-10 11:18
原帖由 小dede 於 2008-3-10 02:03 發表
咁臭串 大不了 唔控住黎玩 我開大個新燈聲用手拎住 跟住佢行 吹咩

咁樣好似玩緊自己喎....
作者: DHL    時間: 2008-3-10 12:09
原帖由 有勇冇謀 於 10-3-2008 10:37 AM 發表

有冇當時人可否詳述當日事發經過及其後發展....thx

在下當時停了架愛車(bike)係度
D四輪單同D廢單車曹我話我阻住他們(我心想你地收皮la,我係咁e都飛掉你地la,現在是你地阻我bao車炸 )
既然留係度都help不到D乜,我咩索性走先,冇畏睇住他們曹呀(呢D係玩RC的人最不想見到的事)
但我向幾位師兄留低一句:「我精神上支持你地」,咁跟住我走了
作者: SteveCKS    時間: 2008-3-10 12:17
原帖由 DHL 於 2008-3-10 12:09 發表

D四輪單同D廢單車曹我話我阻住他們(我心想你地收皮la,我係咁e都飛掉你地la,現在是你地阻我bao車炸 )
既然留係度都help不到D乜,我咩索性走先,冇畏睇住他們曹呀(呢D係玩RC ...

想問下...點解你停左架車係度唔係真係你阻住人咩!? 貴單車有權阻住人架!? (PS:小弟都係踩單車之人,不過CHEAP CHEAP 地踩架"INTENSE",唔知你架愛車(BIKE)係咩車啦)
我都係果句,玩到阻住人,為咩呢~ 你又勞你人地又勞氣~ 玩黎做乜

作者: DHL    時間: 2008-3-10 12:36
我想先講返一件事,我架車係停埋了一邊,他地收不切制,碰了落我架車到
跟住就話我阻街了,你話
作者: DHL    時間: 2008-3-10 12:38
我架車冇你架咁勁了,便車+大量改裝
作者: yyabc    時間: 2008-3-10 16:46
佢地咪係平時大埔個班車友羅~~~人見人愛
作者: yokiso    時間: 2008-3-10 17:52
原帖由 DHL 於 2008-3-10 12:36 發表
我想先講返一件事,我架車係停埋了一邊,他地收不切制,碰了落我架車到
跟住就話我阻街了,你話

係咪驚你叫佢陪所以先發制人...
作者: DHL    時間: 2008-3-10 19:30
原帖由 yyabc 於 10-3-2008 04:46 PM 發表
佢地咪係平時大埔個班車友羅~~~人見人愛

是呀,他們真是好人見人愛車見車載
作者: SteveCKS    時間: 2008-3-11 00:39
原帖由 DHL 於 2008-3-10 12:36 發表
跟住就話我阻街了,你話

咁我明啦,原來你遇到既係非一般既人,一定要成條路先夠行果d~ 我都見過! haha
作者: ms07    時間: 2008-3-11 02:57
當日的事發經過系我地上到大埔船灣水壩後成一線路邊行時,時速系人行的速度,行咗50米就見到漁記二打六,有一個漁記落車同我地4人講你地唔可以系呢度玩,我地四人就停車,他說我地拖頭系機動車輛唔可以玩,叫我地畀ID我地唔畀之後個漁記打電話比上級問使唔使充公車輛,漁記上級叫影我地四架車相後話我地違反郊野公園條例,叫我地畀ID話可能會告我地四個人,我地話上一次都有來玩都見到你地D漁記經過都無話唔畀玩所以我地再來玩,之後消防車(大老華)火都來話我地啲車系機動車輛會影響其他人同單車人仕安全,你地啲車由系機動車輛四架車停系路中心阻住單車,你地令到單車人仕重危險,之後(大老華)都拍下漁記四架車相,漁記見到我地四人占了上風後駛走3架車,其實有7.8個漁記中系得一個漁記搞事其他漁記想收工,我地都唔想同個漁記講野就用(利達)常用口頭蟬(報警)漁記真系Call阿sir來,阿si來後叫我地畀ID我地畀阿sir記錄我地四個人資料後在畀漁記,最後漁記話可能會告我地四人如果系6個月之後無收到信就無事,漁記走後阿sir同我地吹水原來阿sir對我地大埔車友都好熟,阿sir話你地仲有一個人無來(係四眼仔踩單車玩拖頭、仲要拖住2架)之後我地四人同阿sir話(四眼仔死左啦)阿sir話真係假我地同阿sir話係假,講笑之後阿sir話你地可以成立一個會到時你地想去邊度玩都好申請可以玩得開心啲,之後阿sir走咗,我地四人吹陣水都走了,成件事就系咁,你話系唔系好激氣呢。
作者: yokiso    時間: 2008-3-11 12:30
咁下次申請左先去玩唔洗咁激氣啦,出黎玩車都係為左開心唔係求氣...
作者: 乳細無增    時間: 2008-3-11 15:01
原帖由 聶風 於 2008-3-9 18:50 發表

又真係唔比喎

插手提電風扇.....都吳用得啦
作者: yyabc    時間: 2008-3-11 22:03
原帖由 聶風 於 2008-3-9 18:50 發表

又真係唔比喎

行人路本身都係唔比架啦~~~~你又玩?
作者: 聶風    時間: 2008-3-12 16:08
原帖由 yyabc 於 2008-3-11 22:03 發表

你有種咪告我囉
作者: 聶風    時間: 2008-3-12 16:16
原帖由 乳細無增 於 2008-3-11 15:01 發表
插手提電風扇.....都吳用得啦

你不如去漁農自然護理署問下啦
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-3-12 16:43
原帖由 yyabc 於 2008-3-11 22:03 發表

行人路就唔知比唔比玩la, 出去放車咁耐見警察叔叔咁多次都冇話唔比玩....
不過千期唔好 over 50人一齊玩就 ok la...如果唔係可以比人 charge 非法集會....
e...我地係 貨車"學術"交流喎...唔知得唔得呢

(from yahoo)
根據《香港特別行政區基本法》第27條及《人權法》所規定,集會自由受香港法例所保障。不過,與此同時,根據香港的《公安條例》,當有50人以上在公眾地方有組織地集會,便須在一星期前向警方申請,否則有可能被警方控以非法集會罪。如果在私人地方集會,人數為500人。此條例並不適用於在教育條例批准下的學校中舉行的或集會目的純粹是社交、學術、教育、宗教或慈善目的而進行的集結、會議或研討會;殯殮及任何公共機構而舉行的聚會。

本條例最初控制任何未經批准,人數達30人以上的公眾集會。彭定康時期曾因為這條條例違返《人權法》的結社自由而廢除。不過香港主權移交之後,特區政府在當時中央政府指使之下,透過臨時立法會在香港的第一次會議把本法例重新恢復。之後再經修訂,把人數下限改為50人,並需在一星期前向警方申請《不反對通知書》,才可以舉行集會。

作者: yyabc    時間: 2008-3-13 00:11
原帖由 聶風 於 2008-3-12 16:08 發表

你有種咪告我囉

你有重咪出律師信告我誹謗羅
作者: speedstar    時間: 2008-3-13 00:12
好漢不吃眼前虧.....串咩丫, 被人拎埋ID, 住址咁就好大機會收到告票, 要告假上庭同埋違犯郊野公園條例大多罰過千...
作者: yyabc    時間: 2008-3-13 00:13
原帖由 有勇冇謀 於 2008-3-12 16:43 發表

行人路就唔知比唔比玩la, 出去放車咁耐見警察叔叔咁多次都冇話唔比玩....
不過千期唔好 over 50人一齊玩就 ok la...如果唔係可以比人 charge 非法集會....
e...我地係 貨車"學術"交流喎...唔知得唔得呢 ...

唔使知唔知~~~係唔俾~~行人路係唔俾玩RC車的
作者: yyabc    時間: 2008-3-13 00:13
原帖由 speedstar 於 2008-3-13 00:12 發表
好漢不吃眼前虧.....串咩丫, 被人拎埋ID, 住址咁就好大機會收到告票, 要告假上庭同埋違犯郊野公園條例大多罰過千...

唔一定告得入
作者: speedstar    時間: 2008-3-13 00:39
原帖由 yyabc 於 2008-3-13 00:13 發表

唔一定告得入

如果以俾人影快相, 都唔"一定"告得入黎理解, 咁就係咯

我只知道208A郊野公園及特別地區規例11條:
2) 任何人不得在郊野公園或特別地區內─
(b) 操縱任何動力驅動的模型船、動力驅動的模型飛機或動力驅動的模型車輛.
作者: yyabc    時間: 2008-3-13 06:01
原帖由 speedstar 於 2008-3-13 00:39 發表

如果以俾人影快相, 都唔"一定"告得入黎理解, 咁就係咯

我只知道208A郊野公園及特別地區規例11條:
2) 任何人不得在郊野公園或特別地區內─
(b) 操縱任何動力驅動的模型船、動力驅動的模型飛機或動力驅動 ...

情況就如~~~基本法~~~~係咪每個市民都要 OR 一定背熟??

佢真係咁驚人玩RC~~就應該係門口D警示都寫埋~~~~  就連當日D差人都講~~條條法律都有灰色地帶~~~~用返呢個POINT同法官講~~已經夠力反駁
作者: Pianist    時間: 2008-4-24 13:37
簡單d 講 , 大家可能好失望 ,
我地根本唔自由國家 , 共產嫁嘛
作者: Pianist    時間: 2008-4-24 13:39
係公園彈結他唱歌俾老婆聽 , 都被人告啦
作者: python    時間: 2008-4-24 14:15
可能以下情形經已觸犯法例:
個老婆隔遠叫老公行埋來
(觸犯: 於郊野公園或特別地區內遙控以米飯為動力的人形)
作者: DHL    時間: 2008-4-24 14:18
原帖由 Pianist 於 24-4-2008 01:39 PM 發表
係公園彈結他唱歌俾老婆聽 , 都被人告啦

佢咁樣可以說你操音污染,影響大自然寧靜
作者: donhk1982    時間: 2008-4-24 18:45
我地可以去邊度玩?????
作者: 鋼鎖    時間: 2008-4-24 19:02
咁就敝!!!!啱啱想學各位咁,做個車主,但聽到咁既野,咁應該去邊到玩呢??? 其實普通公園玩唔玩得呢????
仲有係行人路玩,會唔會被人告阻街或危險駕駛呢?????現在玩Rc車既朋友真是苦惱了!!!!
作者: 阿賢    時間: 2008-4-24 19:50
還店都係衰架喇!!
係我既話即刻同佢鬥x囉!!
佢叫我比就比佢睇當我係咩呀!!
火都黎埋既話真係兜巴打埋去!!:@
作者: hatakashi    時間: 2008-4-24 19:51
咁我架坦克差唔多邊度都唔使去囉
作者: MAZDA    時間: 2008-4-24 19:54
如果我係郊野公園玩tomy aerc 都唔得............
作者: 馬輝    時間: 2008-4-25 09:08
原帖由 hatakashi 於 2008-4-24 19:51 發表

你d坦克車就...兜頭兜腦車爆佢仲爽...(講笑)

我地d貨車托都托餐懵的,你d坦克...找架工程用的手推車運載就差唔多...
作者: python    時間: 2008-4-25 09:52
原帖由 馬輝 於 2008-4-25 09:08 發表

你d坦克車就...兜頭兜腦車爆佢仲爽...(講笑)

我地d貨車托都托餐懵的,你d坦克...找架工程用的手推車運載就差唔多...

我係你就見橫掂走唔甩, 就扮失控, 一野車埋去跟手扮埋走火開多一砲, 唔車死都嚇死佢(都係講笑)
作者: Pianist    時間: 2008-4-25 15:05
原帖由 yyabc 於 2008-3-13 00:13 發表

唔一定告得入

非常同意 , 只是法律面前窮人就....冇資源去爭取公義
作者: MA_DOMINIC    時間: 2009-3-7 02:26
政府D野好討厭,D郊野公園法個牌好唔顯眼,上網查個係統又廢,我幾辛苦先查到 ........玩下車都唔比  ,又唔會死人!!! 無天理!!!!
作者: ftbingobingo    時間: 2009-3-7 02:40
原帖由 Pianist 於 2008-4-25 15:05 發表

非常同意 , 只是法律面前窮人就....冇資源去爭取公義

窮人去搵銀主黨議員咪得law, 跟手叫你帶埋架車仔上街遊行, 由維園遊到中環幾形呀, 仲有電視台幫你拍埋video, 錄底佢有排回味tim
作者: AltezzaMak    時間: 2009-3-7 11:13
我諗當局認為郊野地方玩車會較影響自然環境, 行人路就冇捉得咁緊,

其實次次搵阿sir出手都係冇咩幫助,  反正係郊野地方玩車真係有觸犯條例, 佢要執法都冇計
作者: NitroChicken    時間: 2009-3-7 11:21
HK地玩RC就好似過街老鼠咁
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 11:25
咁d 漁記自己又係渣部機動型車,一陣失控撞落行人到 = = 點解我地d貨車又唔得 佢地自己渣就得@@
作者: NitroChicken    時間: 2009-3-7 11:35
原帖由 hatakashi 於 2008-4-24 19:51 發表

有次同老豆係樓下公園玩坦克對戰,個女保安阿嬋話:你地再玩就報警...

咁就地打羽毛球,,,班阿嬋大合唱就得....挑!!!
作者: AltezzaMak    時間: 2009-3-7 11:36
原帖由 卍亮卍 於 2009-3-6 17:25 發表
咁d 漁記自己又係渣部機動型車,一陣失控撞落行人到 = = 點解我地d貨車又唔得 佢地自己渣就得@@

好簡單, 司機有車牌, 有買第三者保險, 有訐可證  
作者: kenobe    時間: 2009-3-7 11:47
原帖由 ftbingobingo 於 2009-3-7 02:40 發表

窮人去搵銀主黨議員咪得law, 跟手叫你帶埋架車仔上街遊行, 由維園遊到中環幾形呀, 仲有電視台幫你拍埋video, 錄底佢有排回味tim

咁不如7.1一齊去大遊行啦...!
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:02
對我地黎講 唔公平=.=
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:03
原帖由 kenobe 於 2009-3-7 11:47 發表

咁不如7.1一齊去大遊行啦...!

咁大遊行 係咪要渣埋部車先@_@?
作者: kenobe    時間: 2009-3-7 12:11
咁就緊係啦, 仲要唔限車種... 咁先表逵到我地嘅不滿...
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:13
呵呵 到時唔知有幾多人去遊行
作者: kenobe    時間: 2009-3-7 12:18
咁就要睇下有冇人搞, 可以問下 Q-pet 同 Mazda...
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:20
哈~!到時政府都唔知點解決囉 哈哈
作者: kenobe    時間: 2009-3-7 12:24
7.1 攞正牌遊街, 二打六同呀Sir冇嘢可講...
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:26
ya....
作者: TOMY(HONG)    時間: 2009-3-7 12:27
原帖由 鋼鎖 於 2008-4-24 19:02 發表
咁就敝!!!!啱啱想學各位咁,做個車主,但聽到咁既野,咁應該去邊到玩呢??? 其實普通公園玩唔玩得呢????
仲有係行人路玩,會唔會被人告阻街或危險駕駛呢?????現在玩Rc車既朋友真是苦惱了!!!!

師兄返局玩冇人話你囉!
作者: TOMY(HONG)    時間: 2009-3-7 12:34
原帖由 DHL 於 2008-3-10 12:09 發表

既然留係度都help不到D乜,我咩索性走先,冇畏睇住他們曹呀(呢D係玩RC ...

根本果d sunday rider 重危險過d RC 貨車,有好多跟本冇控制單車嘅能力
作者: kenobe    時間: 2009-3-7 12:39
原帖由 TOMY(HONG) 於 2009-3-7 12:34 發表

根本果d sunday rider 重危險過d RC 貨車,有好多跟本冇控制單車嘅能力

喺, 我地仲驚過佢地...!
作者: TOMY(HONG)    時間: 2009-3-7 12:39
原帖由 ms07 於 2008-3-11 02:57 發表
當日的事發經過系我地上到大埔船灣水壩後成一線路邊行時,時速系人行的速度,行咗50米就見到漁記二打六,有一個漁記落車同我地4人講你地唔可以系呢度玩,我地四人就停車,他說我地拖頭系機動車輛唔可以玩,叫 ...

公務員最怕遲收工,再有機會發生呢d事一個都唔好比佢地走,
話要佢地會政人同影返佢地d樣保險返自已
作者: 卍亮卍    時間: 2009-3-7 12:40
我地驚佢地撞到我地d車= = 對我地來說 佢地係極之危險

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2