RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Futaba 6EX 2.4G 新燈可以用到嗎? [打印本頁]

作者: galen068556    時間: 2008-1-21 00:52
標題: Futaba 6EX 2.4G 新燈可以用到嗎?
有一個問題想問問大家.....我本人有支 『Futaba 6EX 2.4G 』,新燈可以用到嗎? thank's
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 13:35
未必得........因為只係行DIGITAL TUNNING O既控......
係控制新燈上都會有問題......不而最低MODEL果o的先最OK......
作者: chun.law    時間: 2008-1-22 13:59
原帖由 AMAT 於 2008-1-22 13:35 發表
未必得........因為只係行DIGITAL TUNNING O既控......
係控制新燈上都會有問題......不而最低MODEL果o的先最OK......

笑死我,2.4G係可以用o向新燈到
作者: PC-DOG    時間: 2008-1-22 14:04
原帖由 galen068556 於 2008-1-21 00:52 發表
有一個問題想問問大家.....我本人有支 『Futaba 6EX 2.4G 』,新燈可以用到嗎? thank's

I am using DX7...No problem la...
作者: orange00    時間: 2008-1-22 14:08
我用緊6EX 2.4G.....OK.
作者: 天津小子    時間: 2008-1-22 14:22
原帖由 AMAT 於 2008-1-22 13:35 發表

潮爆...一早都知用到啦...
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 14:35
原帖由 天津小子 於 2008-1-22 14:22 發表

潮爆...一早都知用到啦...

DIGITAL TUNNING可以控到O的燈?
作者: 馬輝    時間: 2008-1-22 16:02
原帖由 orange00 於 2008-1-22 14:08 發表
我用緊6EX 2.4G.....OK.

或者有請講解下點解決digital tuning與新燈功能的問題
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 16:41
原帖由 馬輝 於 2008-1-22 16:02 發表

或者有請講解下點解決digital tuning與新燈功能的問題

我都好想知.
作者: orange00    時間: 2008-1-22 17:14
原帖由 馬輝 於 2008-1-22 16:02 發表

直接改咗個travel咪得lor....
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 17:50
原帖由 orange00 於 2008-1-22 17:14 發表

直接改咗個travel咪得lor....

啊....即係將TRAVEL改到得好少定好多呢?
作者: james891031    時間: 2008-1-22 20:59
EPA由100%改到140%就ok
咁新燈所有特異功能都一推對應既控制捍就ok
唔駛又推微調又盛
更加唔駛買外型比較差既4ch skyport
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 21:10
原帖由 james891031 於 2008-1-22 20:59 發表
EPA由100%改到140%就ok
咁新燈所有特異功能都一推對應既控制捍就ok
唔駛又推微調又盛
更加唔駛買外型比較差既4ch skyport

ICIC~

會唔會有O的咩功能會有怪異情況出現呢?

另外就係轉到140個%.......如果轉向的話會唔會轉向角度太大呢?
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 21:22
我都係用4EX.......個樣都OK呀~
又係推推下,唔係DIGITAL TRIM~哈!
作者: james891031    時間: 2008-1-22 21:26
原帖由 AMAT 於 2008-1-22 21:10 發表

ICIC~

會唔會有O的咩功能會有怪異情況出現呢?

另外就係轉到140個%.......如果轉向的話會唔會轉向角度太大呢?

暫時未見過有怪異
影響轉向角度既係"D/R"
而迎合新燈而SET既係"EPA"
所以冇實際影響
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 21:29
原帖由 james891031 於 2008-1-22 21:26 發表

暫時未見過有怪異
影響轉向角度既係"D/R"
而迎合新燈而SET既係"EPA"
所以冇實際影響

ICIC~!

得閒係鋪頭拿支6EX嚟研究下先.....哈!
作者: AltezzaMak    時間: 2008-1-22 23:35
原來PCM可以用到新燈大部份功能
但有dd問題"未解決"!
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 23:37
原帖由 AltezzaMak 於 2008-1-22 23:35 發表
原來PCM可以用到新燈大部份功能
但有dd問題"未解決"!

乜問題未解決呢?
作者: AMAT    時間: 2008-1-22 23:38
我諗如果真係要叫新手自己SET......真係要詳細小小解釋下......
作者: 聶風    時間: 2008-1-22 23:41
如果控有 program,用 dr/ch 開 mixer 加 travel (+20) 就最好,咁唔會無 lala 開燈、入左空波...,安全 d
我係用 dx7
作者: james891031    時間: 2008-1-23 00:19
原帖由 聶風 於 2008-1-22 23:41 發表
如果控有 program,用 dr/ch 開 mixer 加 travel (+20) 就最好,咁唔會無 lala 開燈、入左空波...,安全 d
我係用 dx7

我用6EXHP PCM
只有拍左TH. HOLD呢個制就唔會亂黎
不過用PCM點都未解決開長HORN既問題
作者: james891031    時間: 2008-1-23 00:22
原帖由 AMAT 於 2008-1-22 23:38 發表
我諗如果真係要叫新手自己SET......真係要詳細小小解釋下......

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... mp;page=1#pid540884
呢度有解釋,都幾清楚
作者: 聶風    時間: 2008-1-23 10:04
原帖由 james891031 於 2008-1-23 00:19 發表

我用6EXHP PCM
只有拍左TH. HOLD呢個制就唔會亂黎
不過用PCM點都未解決開長HORN既問題

用 fm rx 不能嗎?
作者: orange00    時間: 2008-1-23 10:22
原帖由 AMAT 於 2008-1-22 23:38 發表

搵答案係樂趣嚟, 嘢嘢都spoon feed唔好玩.
作者: 聶風    時間: 2008-1-23 11:15
其實都唔使要乜特別講解,同一般 skyport  set 法一樣
只係之後加 TRAVEL,用得 digital 控都唔會新手得去邊
作者: orange00    時間: 2008-1-23 11:53
原帖由 聶風 於 2008-1-23 11:15 發表
其實都唔使要乜特別講解,同一般 skyport  set 法一樣
只係之後加 TRAVEL,用得 digital 控都唔會新手得去邊

我未用過skysport....
作者: 聶風    時間: 2008-1-23 12:06
原帖由 orange00 於 2008-1-23 11:53 發表
我未用過skysport....

好明顯你唔係新手
作者: orange00    時間: 2008-1-24 09:46
原帖由 聶風 於 2008-1-23 12:06 發表

好明顯你唔係新手

我係新手, 未玩過貨車.....今年
作者: tommy1218    時間: 2008-1-24 11:11
原帖由 orange00 於 2008-1-24 09:46 發表

緊係啦,而家你都唔玩咁多轆玩具(包括新砌的M4) ,2個轆就夠數(包括華Dee)
作者: yokiso    時間: 2008-1-24 11:17
原來用到架我本來都好想買2.4g控,買車個時都問過,老細話用唔到我先至買左個6佰幾futaba 控,比人老點左...
作者: chun.law    時間: 2008-1-24 11:21
原帖由 yokiso 於 2008-1-24 11:17 發表
原來用到架我本來都好想買2.4g控,買車個時都問過,老細話用唔到我先至買左個6佰幾futaba 控,比人老點左...

其他forum都講左用到2.4G好耐

作者: chun.law    時間: 2008-1-24 11:23
原帖由 orange00 於 2008-1-24 09:46 發表

好耐都冇見橙兄的king hauler
作者: 聶風    時間: 2008-1-24 12:03
原帖由 yokiso 於 2008-1-24 11:17 發表

那些做生意 or 打工的,問佢有無乜乜貨就得
問佢乜乜得唔得 = 晒氣,上 forum 睇實際好多

作者: orange00    時間: 2008-1-24 13:30
原帖由 chun.law 於 2008-1-24 11:23 發表

好耐都冇見橙兄的king hauler

橙運旗下, 又點止king hauler一架貨車.....
作者: orange00    時間: 2008-1-24 13:33
原帖由 chun.law 於 2008-1-24 11:21 發表

本地其他forum都講左用到2.4G好耐

la la la, 你係唔係想乘機又貼其他forum d link 出嚟引人過檔.....
作者: orange00    時間: 2008-1-24 13:38

咁又唔好話老點....
其實玩起上嚟無咩分別, 但
貨車始終係群體活動, 而貨櫃車亦屬大殺傷力玩具. 用2.4G唔駛驚撞BAND之餘亦都大大減低摧車既機會(JAM車)
作者: chun.law    時間: 2008-1-24 13:51
原帖由 orange00 於 2008-1-24 13:33 發表

la la la, 你係唔係想乘機又貼其他forum d link 出嚟引人過檔.....

都唔夠你個簽名勁
我睇既forum不只是本地,你雖要D外國毒?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2