RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TLT改越野貨車一問 [打印本頁]

作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 10:11
標題: TLT改越野貨車一問
琴晚沖沖下涼諗緊....我架TLT買左咁耐乜都冇搞過....玩都未玩過....
突然諗到,唔知可唔可以將1/14 o既貨車車頭部份(benz,scania or volvo頭),改落TLT,車尾轉做密斗,而車轆就改用F350 o既原裝呔
咁車尾個斗就可以放電池,輕易解決TLT改直電問題
因為冇實物(貨車頭)可以去對比....唔知可行性有幾大....亦都唔知比例上相差幾多......
師兄比少少意見.....
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-1-8 10:21
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 10:11 發表
琴晚沖沖下涼諗緊....我架TLT買左咁耐乜都冇搞過....玩都未玩過....
突然諗到,唔知可唔可以將1/14 o既貨車車頭部份(benz,scania or volvo頭),改落TLT,車尾轉做密斗,而車轆就改用F350 o既原裝呔
咁車尾個斗就可以放 ...

就係咁改, 不過要加長軸距好d...咁姐係用 f-350 改會好d.....
作者: courel500    時間: 2008-1-8 10:21
你意思即係將架 1:14 拖頭升高換大輪 ??
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 10:25
原帖由 有勇冇謀 於 2008-1-8 10:21 發表

就係咁改, 不過要加長軸距好d...咁姐係用 f-350 改會好d.....

即係TLT個車架都岩貨車比例呢?軸距短唔係問題....Q d咁o者~~
唔用350改喇....因為未斷果條直濕都比左個fd喇....個波箱又唔知係唔係死左wor....得返條陣可以用....

作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 10:27
原帖由 courel500 於 2008-1-8 10:21 發表
你意思即係將架 1:14 拖頭升高換大輪 ??

唔係....係將架TLT加上貨車車頭,個尾就裝上密斗,做dakar越野貨車咁樣
作者: hoching    時間: 2008-1-8 10:40
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 10:25 發表

即係TLT個車架都岩貨車比例呢?軸距短唔係問題....Q d咁o者~~
唔用350改喇....因為未斷果條直濕都比左個fd喇....個波箱又唔知係唔係死左wor....得返條陣可以用....

兩個車輪會超過車身括沙板但可改大沙板位
350 sell for me ok! 我最喜愛二手車

作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 10:49
原帖由 hoching 於 2008-1-8 10:40 發表

兩個車輪會超過車身括沙板但可改大沙板位
350 sell for me ok! 我最喜愛二手車

如果用350原裝呔都會超過車身沙板?
350唔sell啦....架350條屍我諗住再遲...............................D買返架hilux o既時候....羅黎改拖架.....
作者: hoching    時間: 2008-1-8 11:00
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 10:49 發表

如果用350原裝呔都會超過車身沙板?
350唔sell啦....架350條屍我諗住再遲...............................D買返架hilux o既時候....羅黎改拖架.....

除了原裝呔 還有什麼呔!
平路呔 M車呔
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 11:02
其實dakar果d越野貨車都好短

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 11:03
原帖由 hoching 於 2008-1-8 11:00 發表

除了原裝呔 還有什麼呔!
平路呔 M車呔

明白晒~~thx~~
作者: 有勇冇謀    時間: 2008-1-8 11:08
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 11:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

但 tlt-1 的軸距真係短 o左 d 喎...]
用 tlt-1 的前擔, 貨車的後擔, f-350 的車陣就 very good la....

作者: hoching    時間: 2008-1-8 11:10
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 11:03 發表

明白晒~~thx~~

我只想要你那部二手350
作者: coolboy    時間: 2008-1-8 11:10
改越野貨車,車底不一定要TLT
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 11:10
原帖由 有勇冇謀 於 2008-1-8 11:08 發表

但 tlt-1 的軸距真係短 o左 d 喎...]
用 tlt-1 的前後擔, f-350 的車陣就 very good la....

係呀......
等我再plan plan先....因為岩岩收到消息我架F350有望重生......
作者: hoching    時間: 2008-1-8 11:17
原帖由 coolboy 於 2008-1-8 11:10 發表
改越野貨車,車底不一定要TLT

我都沒用
作者: coolboy    時間: 2008-1-8 11:21
我都無用
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 11:27
標題: 回復 16# 的帖子
咁改都型掂wor......
個頭係唔係FORD 果架呀?
作者: coolboy    時間: 2008-1-8 11:29
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 11:27 發表
咁改都型掂wor......
個頭係唔係FORD 果架呀?

係!而家仲係慢慢慢慢慢慢慢整緊!
作者: minimini    時間: 2008-1-8 14:08
原帖由 coolboy 於 2008-1-8 11:21 發表
我都無用

好 cute .........有 d 似 Mario cart 裡面嘅車.......
作者: mlee    時間: 2008-1-8 14:36
原帖由 coolboy 於 2008-1-8 11:21 發表
我都無用

C-Hing, your solution is good wor!  Which chassis are you using?  TT-01?  I want to make one using Scania truck, but prefer to use low cost chassis instead of truck chassis.
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-8 14:59
係lor,係唔係TT01呢?
我都有部TT01廢棄左唔玩~~都想改下佢~~
作者: lang    時間: 2008-1-8 18:41
用CC01啦。。。
我都想著好耐啦,,但係因為搵唔到貨車車頭殼,,,所以就沒甘樣去改!
作者: hoching    時間: 2008-1-8 21:47
CC01 我都想找
作者: coolboy    時間: 2008-1-9 00:38
原帖由 minimini 於 2008-1-8 14:08 發表

好 cute .........有 d 似 Mario cart 裡面嘅車.......

我想整賽頭的,不過有fd毒我跑off road 所以先咁改,不過呢排無咩心機搞佢......
作者: coolboy    時間: 2008-1-9 00:59
原帖由 mlee 於 2008-1-8 14:36 發表

C-Hing, your solution is good wor!  Which chassis are you using?  TT-01?  I want to make one using Scania truck, but prefer to use low cost chassis instead of truck chassis.

i am using TL01! scania$$$!!!
作者: coolboy    時間: 2008-1-9 01:01
原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 14:59 發表
係lor,係唔係TT01呢?
我都有部TT01廢棄左唔玩~~都想改下佢~~

我用TL01咁岩無用,所以先搵佢黎改!小投資大回報嘛!
作者: coolboy    時間: 2008-1-9 01:12
原帖由 hoching 於 2008-1-8 21:47 發表
CC01 我都想找

其實cc01好易反!係要玩像真先會用到佢,我想像真得黎有D速度,所以選用佢
作者: mlee    時間: 2008-1-9 17:57
原帖由 coolboy 於 2008-1-9 01:12 發表

其實cc01好易反!係要玩像真先會用到佢,我想像真得黎有D速度,所以選用佢

Scania is very easy to反...  1st gear OK, 2nd gear at risk, 3rd gear 反 for sure....  Not a good choice for Rallying...  Hunt for a good chassis...  How's TT01?  Should be a good economical choice?
作者: coolboy    時間: 2008-1-10 13:15
原帖由 mlee 於 2008-1-9 17:57 發表

Scania is very easy to反...  1st gear OK, 2nd gear at risk, 3rd gear 反 for sure....  Not a good choice for Rallying...  Hunt for a good chassis...  How's TT01?  Should be a good economical choice ...

如果殼柱用到好長個殼就會左遙右擺了!咁樣佢仲易反呢!tt01個殼柱要做到好長,一係你好似山豬個頭殼柱咁,因為我都係咁改!tt01得唔得我就答你唔到,我未玩過tt01!不過diy就係將無可能變成一定得!加油呀!整好一齊玩啦!
作者: Evo露筍    時間: 2008-1-26 00:55
已經訂左國產unimog,預計星期一貨到香港,不過都要$250(連運費).....不過都比o係yahoo bid平~
收左車之後預計農曆年後開始動工~
由於小弟忠於黑色,所以應該會改做barbus U500 black edition,尾斗改做密斗~~
作者: Evo露筍    時間: 2008-2-5 15:47
部國產unimog今日終於都到左喇~~
車頭size同星星架unimog一樣大~~
不過我用左唔使10分鐘已經將架車解體左喇~~
新年開工做野!!!!

登錄/註冊後可看大圖

作者: rolex1601    時間: 2008-2-6 00:40
wait your good news .......new baby born
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-6 01:11
標題: 回復 32# 的帖子
咪唔使再噴過。
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-6 01:15
原帖由 Evo露筍 於 2008-2-5 15:47 發表
部國產unimog今日終於都到左喇~~
車頭size同星星架unimog一樣大~~
不過我用左唔使10分鐘已經將架車解體左喇~~
新年開工做野!!!!

登錄/註冊後可看大圖

本人的作品

作者: Evo露筍    時間: 2008-2-6 11:14
你呢架係用CC01底?
我架要再噴呀~~black edition丫麻~~
返到屋企就咁lov上架TLT度又真係唔岩比例wor.......
而家有2個諗法......
1. 用返TLT個底........不過就轉用blackfoot o既呔 (因為TLT隻轆對比架車就太細喇.....)
2. 用F350條陣, 但係就用返TLT o既懸掛同車軸.....

不過都係搞掂左個殼先,甩左d油先~~
作者: littlekid626    時間: 2008-2-6 11:32
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-6 01:15 發表

本人的作品

哇!!  好靚阿!!!  是CC-01底嗎?  那個框現在很少見阿!
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-6 16:00
標題: 回復 37# 的帖子
當年買要220一對x2=440元,當時在model shop做有7折=300大元搞掂
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-6 16:02
標題: 回復 36# 的帖子
你的殼後的斗何加長他變成長小小的TLT嗎C兄
作者: Evo露筍    時間: 2008-2-6 16:28
標題: 回復 39# 的帖子
如果用返TLT,我只係會換blackfoot轆, 車尾唔會用返斗喇.....自己整個短密斗~~
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-6 16:47
標題: 回復 40# 的帖子
照裝上去特別可愛架。
作者: Paul77    時間: 2008-2-6 21:29
都唔知點解冇呢類型的遙控貨車,我好鍾意呢

原帖由 Evo露筍 於 2008-1-8 11:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Evo露筍    時間: 2008-2-7 01:49
標題: 回復 42# 的帖子
有同感......所以唯有自己改lor.......
作者: Evo露筍    時間: 2008-2-7 01:50
標題: 回復 41# 的帖子
照裝唔得呀.....用返TLT原裝轆太過細隻......會顯得個殼超級大......好怪相.....
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-7 01:56
標題: 回復 43# 的帖子
我以開始做那貨車。
作者: Evo露筍    時間: 2008-2-7 01:58
標題: 回復 45# 的帖子
我都想......但係冇咁多$$$同時間去搞......
都有d擔心TLT project會爛尾.......
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-7 02:04
標題: 回復 46# 的帖子
比信心吧。
作者: minimini    時間: 2008-2-7 02:06
原帖由 Paul77 於 2008-2-6 21:29 發表
都唔知點解冇呢類型的遙控貨車,我好鍾意呢

有冇多 d 相參考吓 ??........ Thx !!
作者: 藍毛毛    時間: 2008-2-7 02:11
原帖由 minimini 於 2008-2-7 02:06 發表

有冇多 d 相參考吓 ??........ Thx !!

這 算 不 算 是 相
作者: littlekid626    時間: 2008-2-18 16:31
各位C兄,小弟我在tamiyaclub裡面看到的,供給你們參考
http://www.tamiyaclub.com/showro ... d=44300&id=7249
作者: minimini    時間: 2008-2-18 22:53
原帖由 littlekid626 於 2008-2-18 16:31 發表
各位C兄,小弟我在tamiyaclub裡面看到的,供給你們參考
http://www.tamiyaclub.com/showro ... d=44300&id=7249

Thx !!!.......the chassis looks like CC01......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2