RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想玩油機.. [打印本頁]

作者: arolau    時間: 2006-3-31 13:21
標題: 想玩油機..
我完全未玩過..想問下我可以點開始?
作者: WTO    時間: 2006-3-31 13:29
我都想知?
作者: arolau    時間: 2006-3-31 13:31
係香港e邊有得放嗎?
作者: cnights    時間: 2006-3-31 13:51
香港島這邊就冇地方...
我所知香港放油有:nsy,將軍o,舊機場,沙田圍...

如果有興趣...一齊去沙田圍la^^
作者: cnights    時間: 2006-3-31 13:53
另外點開始...好簡單...

第一買機,之後買sim...
先學hov...

不過順帶一睇...直昇機是燒$$的
作者: arolau    時間: 2006-3-31 14:03
initial investment 4-5K得嗎? or 買架fp仔玩住先?
作者: 小步    時間: 2006-3-31 17:00
哈~~~唔睇舊POST
如果錢沒問題,一定係油機入門最好.
可以邊飛邊學
電機你冇咁上下技術都幾難飛得到.
想一齊去飛?大打人啦...
作者: 小步    時間: 2006-3-31 19:05
原帖由 arolau 於 2006-3-31 14:03 發表
initial investment 4-5K得嗎? or 買架fp仔玩住先?

raptor 50 V2  
OS50 SX-H
JR 2610 PCM w/ 4ES539 Servo
GY401 w/9254
Fun記銀槳
Starter + 12V電
火咀電 + Charger

都要7k幾.

再平就T6EX-H
Raptor 30V2 包TT-36H
GY401 w/9253
其他一樣

$5600左右
不過到你學成了,個控一定要換
架機仲可以upgrade 上50,只係唔方平得去邊.
作者: yogi    時間: 2006-3-31 22:39
原帖由 arolau 於 2006-3-31 13:21 發表
我完全未玩過..想問下我可以點開始?

買左就可以開始啦......
作者: cnights    時間: 2006-3-31 23:34
原帖由 yogi 於 2006-3-31 22:39 發表

買左就可以開始啦......

YEAH..而且買貴d...迫自己一定要玩下去:p
作者: arolau    時間: 2006-4-1 15:10
原帖由 小步 於 2006-3-31 19:05 發表

raptor 50 V2  
OS50 SX-H
JR 2610 PCM w/ 4ES539 Servo
Fun記銀槳
Starter + 12V電
火咀電 + Charger

都要7k幾.

再平就T6EX-H
Raptor 30V2 包TT-36H
GY401 w/9253
其他一樣

...

有冇website可以睇下?
作者: arolau    時間: 2006-4-1 16:11
7k幾可以fly得嗎? 都好ok. sim呢?
仲有,,邊度買好?
最好唔好咁far away
作者: 小步    時間: 2006-4-1 23:54
仲有好o的o既
Sedacu Evo 50
OS 50 SX-Hyper Blue Head
Raptor 50 Muffer
JR2610
starter/Start Pipe/Glow Battery/12V 5VA Battery/Fuel Pump

都係8000左右...不錯了
作者: arolau    時間: 2006-4-2 00:34
原帖由 小步 於 2006-4-1 23:54 發表
仲有好o的o既
Sedacu Evo 50
OS 50 SX-Hyper Blue Head
Raptor 50 Muffer
JR2610
starter/Start Pipe/Glow Battery/12V 5VA Battery/Fuel Pump

都係8000左右...不錯了

有咩唔同呢? raptor 30 同 50...
有冇咩website可睇?
作者: 小步    時間: 2006-4-2 00:47
30級機,除左省油同平o的,都冇咩好,飛航線都死死下咁
50級唔會貴好多,但性能,穩定,力量都比30級好多多聲
由學機到F3D/F3C都不用換機,只是作一定的升級就可以

當然,遙控可以一步到位仲好,省了日後換控的煩惱
作者: arolau    時間: 2006-4-2 02:52
原帖由 小步 於 2006-4-2 00:47 發表
30級機,除左省油同平o的,都冇咩好,飛航線都死死下咁
50級唔會貴好多,但性能,穩定,力量都比30級好多多聲
由學機到F3D/F3C都不用換機,只是作一定的升級就可以

當然,遙控可以一步到位仲好,省了日後換控的煩惱

遙控可以一步到位仲好<---幾$?
作者: cnights    時間: 2006-4-2 06:11
JR-9XII - 如果連4隻877....4千多dd...^^

都是那句正控...

如果唔肯想一步到位..,jr2610.....個人見意...如果真是2610...收2手la...都唔小人放...
作者: arolau    時間: 2006-4-3 00:03
原帖由 cnights 於 2006-4-2 06:11 發表
JR-9XII - 如果連4隻877....4千多dd...^^

都是那句正控...

如果唔肯想一步到位..,jr2610.....個人見意...如果真是2610...收2手la...都唔小人放...

2手GOOD~~~咁你用緊jr-9xii?
作者: cnights    時間: 2006-4-3 00:07
原帖由 arolau 於 2006-4-3 00:03 發表

2手GOOD~~~咁你用緊jr-9xii?

我是一步到位...
jr-9x ii
作者: 小步    時間: 2006-4-3 00:08
9xii 是funfly一步到位之選

當然,你飛得幾年想上F3C 就要T9WC之類才可了
不過那不用急,到你要玩F3c個時,自已經係熟手了
作者: arolau    時間: 2006-4-3 01:01
原帖由 小步 於 2006-4-3 00:08 發表
9xii 是funfly一步到位之選

當然,你飛得幾年想上F3C 就要T9WC之類才可了
不過那不用急,到你要玩F3c個時,自已經係熟手了

9xII 2手都唔平. 新的要3700...2手又多人創
作者: zifu    時間: 2006-4-3 08:41
唔使,我度賣36xx全新
作者: wing13149    時間: 2006-4-3 10:01
標題: hi
請問有冇401+9650現貨,how much?
作者: cnights    時間: 2006-4-3 10:19
原帖由 arolau 於 2006-4-3 01:01 發表

9xII 2手都唔平. 新的要3700...2手又多人創

個人意見....有d野冇得平...

寧願現在俾多小小...之後起碼長d時間一勞永日a...
作者: arolau    時間: 2006-4-3 13:53
原帖由 cnights 於 2006-4-3 10:19 發表

個人意見....有d野冇得平...

寧願現在俾多小小...之後起碼長d時間一勞永日a...

咁有d咩可以平?
我都覺得2手控好講運..
作者: cnights    時間: 2006-4-3 15:55
原帖由 arolau 於 2006-4-3 13:53 發表

咁有d咩可以平?
我都覺得2手控好講運..

我是燒銀紙的= =''
唔好學...不過可以講你聽..

我是全新買:
jr-9x ii
450se

不過現在是賣了隻se換了隻evo 50...
隻50 是2手..

所以你可以1手/2 手 9xii 加一隻2手50/30機(如果接受到30機)
其實你唔會俾太多..

另外你不要忘了套sim同條cable...

最好搵一個有良心的老手教/跟玩...起碼死了都知咩事....
作者: arolau    時間: 2006-4-3 16:08
原帖由 cnights 於 2006-4-3 15:55 發表

我是燒銀紙的= =''
唔好學...不過可以講你聽..

我是全新買:
jr-9x ii
450se

不過現在是賣了隻se換了隻evo 50...
隻50 是2手..

所以你可以1手/2 手 9xii 加一隻2手50/30機(如果接受到30機)
其實 ...

玩rc都是燒銀紙的

點解唔要se呀?
仲林緊50/30 lor... 想自己build..
仲有邊度有人放野?
作者: cnights    時間: 2006-4-3 16:12
原帖由 arolau 於 2006-4-3 16:08 發表

玩rc都是燒銀紙的

點解唔要se呀?
仲林緊50/30 lor... 想自己build..
仲有邊度有人放野?

hehe...玩電是難入門過油...

另外好多地方都可以收到....
如果你唔想煩...
搵日我們去玩時..你出來望下...而且到時可能有人有機放出來...
作者: arolau    時間: 2006-4-5 01:38
幾時先?
作者: 小步    時間: 2006-4-5 14:40
我今個星期會教飛..
你想就出來
有個9XII 不連Module $1800 看你要不要
full Set 要2500左右
作者: arolau    時間: 2006-4-5 22:21
原帖由 小步 於 2006-4-5 14:40 發表
我今個星期會教飛..
你想就出來
有個9XII 不連Module $1800 看你要不要
full Set 要2500左右

FULL set 有咩架?
module要幾$呢?
星期幾係邊呀?
作者: 小步    時間: 2006-4-6 12:15
今天收到風~賣左liu~~~

星期6,但未知去邊到飛,9成白石
作者: arolau    時間: 2006-4-6 23:08
>.<
作者: watsonliu    時間: 2006-7-12 10:35
請問沙田圍近邊到有得放油機呀....
作者: p959    時間: 2006-7-12 22:04
原帖由 watsonliu 於 2006-7-12 10:35 發表
請問沙田圍近邊到有得放油機呀....

沙角,水泉坳街…左面山邊水庫。
作者: zifu    時間: 2006-7-13 00:24
唔係封左嗎?
幾個月前成班高手在此飛(內有hirobo91,secadu50,compass金屬版50,shuttle,)他們都是我徒弟,但他門不飛電機,但前天卻有一個幫我買了一隻ZAP400 v2

作者: 老占    時間: 2006-7-13 20:50
原帖由 小步 於 2006-4-6 12:15 發表
今天收到風~賣左liu~~~

星期6,但未知去邊到飛,9成白石

記得當年小步兄和在下

一起駕車到南生圍放油機

不知道現在還有去那裡嗎?
作者: p959    時間: 2006-7-14 00:03
原帖由 zifu 於 2006-7-13 00:24 發表
唔係封左嗎?
幾個月前成班高手在此飛(內有hirobo91,secadu50,compass金屬版50,shuttle,)他們都是我徒弟,但他門不飛電機,但前天卻有一個幫我買了一隻ZAP400 v2

師傅:右手面地盤有路入,上兩個星期去過,百花齊放!
作者: zifu    時間: 2006-7-14 21:12
thank you, may be i go there this sunday
作者: HondaStream    時間: 2006-12-25 22:31
標題: 新手請教,謝謝!
各位好:

本人剛購入一套二手:
Hirobo SCEADU with O.S 37engine + JR 9XII + servos, gyros. RTF.

我從來沒有玩Heli, only RC GP cars before. 未用過SimFlight.

我應從那步驟學起呢?

我知道有些朋友往將軍澳玩的,可否指教本人,我希望能夠一試RC Heli. 多謝!

Where will you guys play heli? Please help. Thanks a million.

Jazz LAM
作者: 小步    時間: 2006-12-26 00:54
只要電子野唔係太差,一般都冇咩問題.

os37飛evo 油門要大o的就得.
最好玩sim 先.
要有人帶,唔係你會好慘.set engine set 機都好多人識,去各大油機場問問人就可以了.
作者: HondaStream    時間: 2006-12-26 10:28
Hello 小步,

Thanks for the advice. I will try the Simflight first then.

Jazz LAM
作者: petscan    時間: 2006-12-27 07:07
Yes. Try Flight Sim first is better.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2