RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 實然好毒,咁又萬二(更新) [打印本頁]

作者: orochichu    時間: 2007-12-23 03:20
標題: 實然好毒,咁又萬二(更新)
12月30號更新 加多2千 1萬2千 2。4G接收加發射 加多個S9550SERVO(因為琴日玩死左)
一返香港諗住馬上殺出偉高,點知一去到.........................忽 ...做冬,早休..唉~~~馬上咩心機都冇哂,之後就去KWS搵下睇下有冇得買啦...... 好彩都比我搵一間...哈哈..不過佢個到好多野都冇汁唔齊D零件...不過咁都已經八千 ..加埋支10仔當當一皮.等偉高開之後再殺埋D轉向杯同C座先,

攪左成晚足足4個鐘完成度得80,仲差電變同馬打, 我真係砌得慢............]

作者: 阿門    時間: 2007-12-23 03:32
嘩....,,成皮野......勁野喎......好核要支十仔-
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 03:34
你o係邊間買?
點解買直電, 用橫電好d喎!
你個gtb跟幾多r摩打?
仲有好似未買殼喎!~
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 03:34
至愛SUPER(豬扒)

作者: orochichu    時間: 2007-12-23 03:36
=.=後保車殼 相太大 KEKE GTB跟6.5R  =.=直電我懶得一粒一粒咁燒
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 03:34 發表
你o係邊間買?
點解買直電, 用橫電好d喎!
你個gtb跟幾多r摩打?
仲有好似未買殼喎!~

作者: gegegum    時間: 2007-12-23 03:44
想玩好d, 邊有得懶架~
master用直電好易飛出黎, 你買多塊壓電板好d!
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 03:49
咁我傢下係咪應該張D直電折哂出黎一粒一粒咁燒呀?
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 03:52
仲有想問下點解(((我唔識係咩名))我買左 LOCK住前搖臂前F 0 同 後F0 個到有一條長鐵既電板 點解 前後冇 野LOCK死野 條好長個條鐵可以飛出黎既
作者: 傑佬    時間: 2007-12-23 03:57
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 03:44 發表
想玩好d, 邊有得懶架~
master用直電好易飛出黎, 你買多塊壓電板好d!
Master 用直電係唔會飛出黎喎 我一直都係用直電wor...
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 03:58
一條長鐵既電板? 咩黎架, 影d相睇吓好喎!
d電唔好拆喇, 不如攞返去換啦, 買o左成皮野冇理由唔換比你卦! 不過壓電板都係要買!
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 04:01
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 03:34 AM 發表
至愛SUPER(豬扒)

點解唔買返supra專用鈴!?
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 04:13
=.=因為冇呀.....唔我一定買  我只估住個S9550同GTB同D PAST已經頭暈暈
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 04:15
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 04:13 AM 發表
=.=因為冇呀.....唔我一定買  我只估住個S9550同GTB同D PAST已經頭暈暈

點解唔買9551 or 2413!?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 04:43
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 04:15 發表

點解唔買9551 or 2413!?

Gegegum 哥, 老兄佢中毒已經夠哂深, 放佢一馬啦.

等佢玩一輪先, 先再毒佢
作者: terryhkbn    時間: 2007-12-23 09:32
標題: 回復 13# 的帖子
BLS451
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 11:38
錯哪 我係已經中左底井底
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 04:43 發表

Gegegum 哥, 老兄佢中毒已經夠哂深, 放佢一馬啦.

等佢玩一輪先, 先再毒佢

作者: Edde    時間: 2007-12-23 14:31
6.5 R ... 好 ... 强呀
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 14:33
原帖由 Edde 於 2007-12-23 02:31 PM 發表
6.5 R ... 好 ... 呀

我都係咁話! 都唔知搭咩齒比好!?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 14:36
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 11:38 發表
錯哪 我係已經中左底井底

你仲未算井底, 井中間啫.

唔信可以問下 gegegum 兄.
作者: Edde    時間: 2007-12-23 14:38
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 14:33 發表

搭咩齒比 ... 我都唔識玩 , 不過我知有人玩更强 R.
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 14:41
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 14:33 發表

我 5.5R 就大齒 80, 細齒 18-20 都有用. Keep 住 ratio 係 9-10 之間. 覺得 okay, 有力, 又唔傷 ESC (Factory standard 話應該要 8.5 Ratio 以上). 不過, 我見有人用 GTB 玩快車, 7.x 都頂到無出事.
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 14:42
原帖由 Edde 於 2007-12-23 14:38 發表

搭咩齒比 ... 我都唔識玩 , 不過我知有人玩更强 R.

Edde 哥仔, long time no see . 你指既强 R, 即係大 R (i.e. 11.5R 之類)?
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 14:42
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:36 PM 發表

你仲未算井底, 井中間.

唔信可以問下 gegegum 兄.

又係問我!? 我仲o係個井出面喎!
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 14:44
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:41 PM 發表

我 5.5R 就大齒 80, 細齒 18-20 都有用. Keep 住 ratio 係 9-10 之間. 覺得 okay, 有力, 又唔傷 ESC (Factory standard 話應該要 8.5 Ratio 以上). 不過, 我見有人用 GTB 玩快車, 7.x 都頂到無出事.

咁夠唔夠線性呀?
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 14:52
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 14:42 發表

又係問我!? 我仲o係個井出面喎!

第二個井呀?   不過你有好多個井.

我玩時就無線性, 但"老表"兄玩我架車時就好有.

作者: Edde    時間: 2007-12-23 14:57
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 14:42 發表

Edde 哥仔, long time no see . 你指既强 R, 即係大 R (i.e. 11.5R 之類)?

hi Bro. 我指低 R 數字 ... 强爆轉速.
作者: SPAWN    時間: 2007-12-23 15:15
原帖由 Edde 於 2007-12-23 14:31 發表
6.5 R ... 好 ... 强呀

我之前5.5R la
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 15:21
原帖由 SPAWN 於 2007-12-23 03:15 PM 發表

我之前5.5R la

就係過你架車車, 先覺得太細r, 唔夠線性!
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 15:23
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:52 PM 發表

第二個井呀?   不過你有好多個井.

我玩時就無線性, 但"老表"兄玩我架車時就好有.

我挖緊一個"谷", 可以比多d人趺落去!
作者: orochichu    時間: 2007-12-23 19:15
咁如果我同返master本身個set齒得唔得傢 會唔會攪到個esc好傷傢
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 14:41 發表

作者: orochichu    時間: 2007-12-23 19:17
gem兄咁姐係個無刷唔可以用?    咁你快d教我6.5r用咩齒好嗎  可以嗎

作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-23 19:24
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:15 發表
咁如果我同返master本身個set齒得唔得傢 會唔會攪到個esc好傷傢

我玩緊 cheap cheap CGM Chassis

唔知 Drift Master 本身 Internal Gear Ratio 同 gear sizes 係幾多.

Hope other brothers can help you.
作者: Edde    時間: 2007-12-23 19:50
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:17 發表
gem兄咁姐係個無刷唔可以用?    咁你快d教我6.5r用咩齒好嗎  可以嗎

跟說明書建議齒比先, 同參考 bro. DriftNoobie 嘅差不多, 因你部 D.M 同 CGM 內齒比係一樣.
又或者 ... 買多個 10.5 或 11.5, 相信 bro. Anthony 有更好嘅建議.
作者: gegegum    時間: 2007-12-23 20:09
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:41 PM 發表

LCG 用咁大齒比有d難度, 因為大齒不能太大80唔知夠唔夠位!?
作者: mk9001    時間: 2007-12-23 20:18
師兄:你砌完部車未?post 上嚟睇吓得唔得?
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 09:32
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:15 發表

我見議唔好la!原裝齒比5.5,gtb fan又未換,
應該個esc好傷下....
一係buy set 64 pitch既齒,大齒100,細齒26,齒比9.05,應該可以頂住先
不過我見議都係快d比多$550買多個novak 10.5r motor la!

作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 09:52
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 03:52 發表
仲有想問下點解(((我唔識係咩名))我買左 LOCK住前搖臂前F 0 同 後F0 個到有一條長鐵既電板 點解 前後冇 野LOCK死野 條好長個條鐵可以飛出黎既

哥個叫臂碼,車頭個海綿會頂住條pin,唔會飛出黎既
作者: orochichu    時間: 2007-12-24 10:23
@O@係喎 THX 我傢下係用6.5R 用緊原裝風扇轉頭出去買 我應該玩幾日6.5R轉左 D1 15T傢哪 哈哈放心  THX 師兄
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 09:52 發表

哥個叫臂碼,車頭個海綿會頂住條pin,唔會飛出黎既

作者: gegegum    時間: 2007-12-24 10:30
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 10:23 AM 發表
@O@係喎 THX 我傢下係用6.5R 用緊原裝風扇轉頭出去買 我應該玩幾日6.5R轉左 D1 15T傢哪 哈哈放心  THX 師兄

用無擦玩有擦摩打咁浪費!?  你買多個d1 15t, 點解唔買個10.5r呀? lrp 10.5r平d,$450.咋喎!
作者: orochichu    時間: 2007-12-24 10:37
砌就砌完哪 POST上黎唔好話我架野樣衰就得哪  不過我好懶D水晶邊唔係好靚傢哪 仲有好多零件未買到呀 嗚嗚 C座 轉向杯.......仲有好多
原帖由 mk9001 於 2007-12-23 20:18 發表
師兄:你砌完部車未?post 上嚟睇吓得唔得?

作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-24 10:39
原帖由 gegegum 於 2007-12-24 10:30 發表

用無擦玩有擦摩打咁浪費!?  你買多個d1 15t, 點解唔買個10.5r呀? lrp 10.5r平d,$450.咋喎!

真係浪費D. 但可能佢想參加 1 月既 Drift 比賽, 一定要用有擦摩打.

如果純自娛, 我建議唔好浪費錢買有擦 15T.
6.5R 夠哂玩啦. 我用 5.5R 都 okay 喎.

D 錢用黎買車殼同 accessories 好過.

有一樣野你一定要買, Yokomo 金屬 Brake 碟 SD-011AD.

作者: orochichu    時間: 2007-12-24 10:50
@@咁我買10.5R算哪 師兄咁可唔可以用返原裝齒
原帖由 gegegum 於 2007-12-24 10:30 發表

作者: orochichu    時間: 2007-12-24 10:54
我新手黎傢咋=.=咪玩我啦 我先唔會參加比賽 哈哈 我傢下仲SET緊車咋 =.=我已經有SUPER 車殼同埋YOKOMO個SET LED車碟哪 哈哈
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-24 10:39 發表

真係浪費D. 但可能佢想參加 1 月既 Drift 比賽, 一定要用有擦摩打.

如果純自娛, 我建議唔好浪費錢買有擦 15T.
6.5R 夠哂玩啦. 我用 5.5R 都 okay 喎.

D 錢用黎買車殼同 accessories 好過.

有一樣野你 ...

作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 11:17
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 10:50 發表
@@咁我買10.5R算哪 師兄咁可唔可以用返原裝齒

可以,應該無問題,
但可能會唔太夠力,見議齒比6以上
仲有隻GTB D電線太長LA!CUT短D好D喎

作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 11:19
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-24 10:39 發表

Yokomo 金屬 Brake 碟 SD-011AD

魔鬼
作者: terence0103    時間: 2007-12-24 11:40
原帖由 minesr34gtr 於 2007/12/24 11:19 發表

魔鬼

點解你鍾意r34尋晚唔用ge?

你地跟住我後面其實係咪好大煙? ;P
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-24 11:46
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 10:54 發表
我新手黎傢咋=.=咪玩我啦 我先唔會參加比賽 哈哈 我傢下仲SET緊車咋 =.=我已經有SUPER 車殼同埋YOKOMO個SET LED車碟哪 哈哈

LED 車碟好睇唔好洗, 好易打柴. 建議你唔好同人一起放車時用, 一撞就...
作者: gegegum    時間: 2007-12-24 11:48
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 10:37 AM 發表
砌就砌完哪 POST上黎唔好話我架野樣衰就得哪  不過我好懶D水晶邊唔係好靚傢哪 仲有好多零件未買到呀 嗚嗚 C座 轉向杯.......仲有好多

C座 轉向杯, 是但一樣好喇! 金屬磨金屬唔係好事! 唔係所有option裝晒就係好架!
作者: Takumiwing    時間: 2007-12-24 11:48
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 11:19 發表

魔鬼

原來琴晚個個係你~~
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 11:51
原帖由 terence0103 於 2007-12-24 11:40 發表

點解你鍾意r34尋晚唔用ge?

你地跟住我後面其實係咪好大煙?

架34未SET呀,仲係4WD,(唔係RWD應該好難DRIFT)
唔係呀,無咩煙呀!
FM2既DRIFT實在太難玩LA!
抄到架車難晒,仲有成日撞到您SORRY呀
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-24 11:55
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 11:19 發表

魔鬼

成屋 RC-Evo 都係, 多我一個唔多.

但此物真是人間精品, Yokomo 十大武器之一!
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 11:55
原帖由 gegegum 於 2007-12-24 11:48 發表

C座 轉向杯, 是但一樣好喇! 金屬磨金屬唔係好事! 唔係所有option裝晒就係好架!

可能佢係想換混碳既呢
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 11:58
原帖由 Takumiwing 於 2007-12-24 11:48 發表

原來琴晚個個係你~~

係呀
您地玩得好好呀,我要練多D先得LA!
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 12:00
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-24 11:55 發表

成屋 RC-Evo 都係, 多我一個唔多.

但此物真是人間精品, Yokomo 十大武器之一!

認同認同
但邊到仲有貨.. 我都想買....
作者: terence0103    時間: 2007-12-24 12:00
原帖由 minesr34gtr 於 2007/12/24 11:51 發表

架34未SET呀,仲係4WD,(唔係RWD應該好難DRIFT)
唔係呀,無咩煙呀!
FM2既DRIFT實在太難玩LA!
抄到架車難晒,仲有成日撞到您SORRY呀

冇咩煙?
應該好大煙先係喎~~   下次整多d煙先!
係呀... 我見到你成日推頭~
你油門控制得唔夠好~ (不過我間唔中都會推頭 )

唔緊要... 唔撞下邊似fm2丫!
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 12:07
原帖由 terence0103 於 2007-12-24 12:00 發表

冇咩煙?
應該好大煙先係喎~~   下次整多d煙先!
係呀... 我見到你成日推頭~
你油門控制得唔夠好~ (不過我間唔中都會推頭 )

唔緊要... 唔撞下邊似fm2丫!

我就好大煙LA!(係抄到架車爛晒哥D煙)
唔止推頭~仲成日掉頭,
開番ABS會唔會無咁易推頭架
OFF晒D電子野好難玩呀
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-24 12:08
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 12:00 發表

認同認同
但邊到仲有貨.. 我都想買....

上個月, Yokomo 再出過一批新貨, 但唔知邊度仲有得賣. 此物每次一出, 都好快兩野就比人買哂.
作者: terence0103    時間: 2007-12-24 12:09
原帖由 minesr34gtr 於 2007/12/24 11:58 發表

係呀
您地玩得好好呀,我要練多D先得LA!

唔係呀...
我地都係初學者!   都係練習階段....
作者: terence0103    時間: 2007-12-24 12:14
原帖由 minesr34gtr 於 2007/12/24 12:07 發表

我就好大煙LA!(係抄到架車爛晒哥D煙)
唔止推頭~仲成日掉頭,
開番ABS會唔會無咁易推頭架
OFF晒D電子野好難玩呀

唔大煙邊似飄移呀... 白煙番長呀!
其實唔關ABS事, 不過off左最好...
電子野一定要off晒, 唔係做唔到打滑效果...

想唔成日推頭, 最緊要入灣個角度唔好太勁...
因為角度太大(由於唔係用軚盤), 所以轉向控制唔夠細緻...
角度太大就好難救番架車, 角度應該慢慢又細向大,
覺得架車開始有少少推頭就放油唔好再比油...
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 12:29
原帖由 terence0103 於 2007-12-24 12:14 發表

唔大煙邊似飄移呀... 白煙番長呀!
其實唔關ABS事, 不過off左最好...
電子野一定要off晒, 唔係做唔到打滑效果...

想唔成日推頭, 最緊要入灣個角度唔好太勁...
因為角度太大(由於唔係用軚盤), 所 ...

好!明白!
作者: gegegum    時間: 2007-12-24 12:42
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 12:29 PM 發表

好!明白!

你地會唔會開個個posts傾好d呢!?
作者: orochichu    時間: 2007-12-24 17:22
-.-我個EX10 唔識SET左右中位呀 有冇師兄教教我 我只SET到轉左多D同小 轉右多D同小D 哈哈 THXTHX
作者: gegegum    時間: 2007-12-24 18:37
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 05:22 PM 發表
-.-我個EX10 唔識SET左右中位呀 有冇師兄教教我 我只SET到轉左多D同小 轉右多D同小D 哈哈 THXTHX

你點解唔睇manual!?
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 18:42
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 17:22 發表

個軚上面哥粒制可以set到,不過如果差好多,最好都係拆左個servo saver先,之後開左控,對正中位,再上番個servo saver
ex10個左右中位只係微調架炸
ex10好多野set,您都係see see說明書先la!

作者: orochichu    時間: 2007-12-24 19:00
係喎 師兄你依招洗得喎 -.-我真係新手中既新手 咁都想唔到 我都知上面只可以動小小 我反屋企會同你依招(((最好都係拆左個servo saver先,之後開左控,對正中位,再上番個servo))) 傢哪 THXTHXTHX
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 18:42 發表

個軚上面哥粒制可以set到,不過如果差好多,最好都係拆左個servo saver先,之後開左控,對正中位,再上番個servo saver
ex10個左右中位只係微調架炸
ex10好多野set,您都係see see說明書先la!

作者: mk9001    時間: 2007-12-24 19:07
thx   師兄幾正喎 ,Fully option ,唔知將會喺邊度飛呢?
作者: minesr34gtr    時間: 2007-12-24 19:14
原帖由 mk9001 於 2007-12-24 19:07 發表
thx   師兄幾正喎 ,Fully option ,唔知將會喺邊度飛呢?

好似係南美既巴西
作者: orochichu    時間: 2007-12-25 00:40
YES 哈哈 ~~巴西既聖保羅 不過傢下放假下個月26號先走 所以傢下係HK玩住先\
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 19:14 發表

好似係南美既巴西

作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 10:05
師兄, 太有$$啦...

可以講下8千係包d乜野嗎?
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 10:14
cloud咁快想換車?
你對master有興趣??
作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 10:19
都係問下.... 未有$$ , 成萬喎

1千幾百都有既...
哈哈哈
作者: orochichu    時間: 2007-12-28 10:28
八千係未加EX10傢 有...............
YOKOMO DRIFT MASTER
RSR JZA80 SUPRA  DP-RSR 車殼
2. SD-GC2  頭單.....尾單
3. SD-644TS 中單
5. SD-300FF0 X2 金屬批碼
5. TW-1313BL 呤及 02呔
6. 金屬泵把套裝
11. Novak GTB 6.5R
12. FUTABA S-9550 :Servo
13. Intellect 4600 Battery X2
14. SD-MLBR 死氣喉燈
15. YOKOMO Wheel Lights For Drift Cars 呤燈
16. 差電機
17. KO PROPO EX10搖控加KO PROPO 發射及302F接收.........
......其他想買既零件都仲未買到有.........

4. SD-300RR3 X2 金屬批碼
8. 金屬轉向
9. 金屬c座
10. 金屬直軸杯,金屬轉向杯
原帖由 cloudshu 於 2007-12-28 10:05 發表
師兄, 太有$$啦...

可以講下8千係包d乜野嗎?

作者: terence0103    時間: 2007-12-28 10:31
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 10:19 發表
都係問下.... 未有$$ , 成萬喎

1千幾百都有既...
哈哈哈

master唔駛成萬...
你睇下人地, 又無刷又ex10...
又有差電機.... etc 梗係過萬啦!

不過你買得master都預3-4000啦!
作者: orochichu    時間: 2007-12-28 10:44
我本身買MASTER都係如4千傢咋點知係咁比良哥 烈火 同D 師兄發毒功 攪到我中哂毒先咁貴 傢下仲差d零件未買tim呀
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 10:31 發表

master唔駛成萬...
你睇下人地, 又無刷又ex10...
又有差電機.... etc 梗係過萬啦!

不過你買得master都預3-4000啦!

作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 10:46
3-4000 ...... 唉...

仲諗緊買部dm 定改 部 ta05 好
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 11:06
原帖由 orochichu 於 2007/12/28 10:44 發表
我本身買MASTER都係如4千傢咋點知係咁比良哥 烈火 同D 師兄發毒功 攪到我中哂毒先咁貴 傢下仲差d零件未買tim呀

佢地不嬲都係咁毒人架!
不過其實諗深一層, 玩車需唔需要一次過玩到咁勁呢....
唔係話架車貴冇用, 但最主要都係睇自己對手....
可能你比部成萬銀既master我, 但係你用部原裝tt01都玩得好過我!

所以唔駛ge... 慢慢改, 逐d改都係一種樂趣黎~
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 11:07
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 10:46 發表
3-4000 ...... 唉...

仲諗緊買部dm 定改 部 ta05 好

dm..唔駛諗!
玩住而家果部, 慢慢儲錢啦~~~
作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 11:31
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 11:07 發表

dm..唔駛諗!
玩住而家果部, 慢慢儲錢啦~~~

講真...4千真係唔捨得..

小玩怡情, 大玩亂性...
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 11:38
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 11:31 發表

講真...4千真係唔捨得..

小玩怡情, 大玩亂性...

如果你唔換電子野唔駛4000ge...
$2500到啦~~
作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 11:44
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 11:38 發表

如果你唔換電子野唔駛4000ge...
$2500到啦~~

要換servo law

esc 用緊 mc330, motor 23t...
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-28 11:44
果班魔鬼介紹既都係好野, 但你可以唔理佢地. 但我介紹果套 金屬 Brake Disc 就係一定要買既精品.

老實講, 最重要都係睇自己喜好同 budget 玩. 如果 budget 夠, 一次過就買好D. 如果唔係, 不停 upgrade, 結果用既錢仲多. (例如 遙控器系統, 可以玩幾年唔洗換又重要, 投資多D都值. )

架車改下改下, 會攪到變萬元 display 車, 唔"寫"得玩... 唉.
我玩最多反而都係架 cheap cheap CGM.
作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 11:49
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-28 11:44 發表
果班魔鬼介紹既都係好野, 但你可以唔理佢地. 但我介紹果套 金屬 Brake Disc 就係一定要買既精品.

老實講, 最重要都係睇自己喜好同 budget 玩. 如果 budget 夠, 一次過就買好D. 如果唔係, 不停 upgrade, 結果用既錢 ...

咁你架野又用左幾$$呢 師兄

作者: terence0103    時間: 2007-12-28 11:56
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 11:44 發表

要換servo law

esc 用緊 mc330, motor 23t...

點解要換servo?
唔夠勁??
作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 11:58
係呀... 毒茄話唔好用s3003

換個勁d喎

s9551 幾$?
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 12:01
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 11:58 發表

換個勁d喎

s9551 幾$?

其實我就覺得玩起上黎分別唔係太大...
係好少少ge!
作者: orochichu    時間: 2007-12-28 12:20
9551 好似要成6百幾 我買9550都5百幾
原帖由 cloudshu 於 2007-12-28 11:58 發表

換個勁d喎

s9551 幾$?

作者: cloudshu    時間: 2007-12-28 12:24
咁..........貴................................................
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-28 14:32
原帖由 cloudshu 於 2007-12-28 11:49 發表

咁你架野又用左幾$$呢 師兄

你自己計啦, 呢架已經係改得最少野, 因為 BDM 本身唔多 upgrade parts.
最貴既係 D "肚池" bearings.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=%2Bdriftnoobie
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 14:40
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 14:32 發表

你自己計啦, 呢架已經係改得最少野, 因為 BDM 本身唔多 upgrade parts.
最貴既係 D "肚池" bearings.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=%2Bdriftnoobie

原來師兄都係BD之人...
不過我果架同你果架當然冇得比啦~~

我想問舊lipo電用咩固定佢?
我都諗唔到~ (不過我果舊冇你果舊咁勁的!)
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-28 14:56
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 14:40 發表

原來師兄都係BD之人...
不過我果架同你果架當然冇得比啦~~

我想問舊lipo電用咩固定佢?
我都諗唔到~ (不過我果舊冇你果舊咁勁的!)

用1/4吋膠條, 係低板圍住電池邊貼住.
另外, 壓電板下一面有條 4.5 吋長鉛 bar 貼係度, 又可以頂住 (相中係貼係壓電板上面, 已經改貼係下面).
唔撞車既話, 都應該唔會飛出黎.
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 14:58
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 14:56 發表

用1/4吋膠條, 係低板圍住電池邊貼住.
另外, 壓電板下一面有條 4.5 吋長鉛 bar 貼係度, 又可以頂住 (相中係貼係壓電板上面, 已經改貼係下面).
唔撞車既話, 都應該唔會飛出黎.

哦...我再研究下先!
我想問呢... bd原裝油壓適合玩drift嗎?
係咪換條彈弓就fit晒???

sorry我係新手~ 咁多問題問
作者: chc288    時間: 2007-12-28 15:33
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 12:01 發表

其實我就覺得玩起上黎分別唔係太大...
係好少少ge!

分別都大架 , 反應快啲對你控制飄既angle有幫助 , 3003 太慢 , 好似要等一等先有反應 , 冇咁準 , 9550 岩岩好 , 不過有錢先換啦 , 玩好手車最緊要
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-28 16:41
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 14:58 發表

哦...我再研究下先!
我想問呢... bd原裝油壓適合玩drift嗎?
係咪換條彈弓就fit晒???

sorry我係新手~ 咁多問題問

我都係新手黎架.

BD 原裝油壓適合玩drift, 都係 SSS-6. 不過, 油壓油要用濃度 350.
作者: terence0103    時間: 2007-12-28 20:31
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 16:41 發表

我都係新手黎架.

BD 原裝油壓適合玩drift, 都係 SSS-6. 不過, 油壓油要用濃度 350.

你都係新手... 我唔信!
嘩...thank you你! 我正想問油壓油要用咩!
因為我部係2手車... d油壓油好似冇晒~~ :L

唔該晒, 有野再問你! 大家交流交流~
作者: orochichu    時間: 2007-12-30 23:54
灰到爆~~~今日又唔見2千 2。4G接收加發射 加隻S9550 SERVO
作者: gegegum    時間: 2007-12-31 01:55
原帖由 orochichu 於 2007-12-30 11:54 PM 發表
灰到爆~~~今日又唔見2千 2。4G接收加發射 加隻S9550 SERVO

都係唔明, 點解唔買9551 or 2413!!!!!????
作者: penny.    時間: 2007-12-31 10:10
原帖由 orochichu 於 2007-12-30 23:54 發表

唔灰!!!都係買自己鐘意o既野o者!
放番套Ex-10 Module 同 接收出黎咪袋番幾百囉!
作者: penny.    時間: 2007-12-31 10:11
原帖由 gegegum 於 2007-12-31 01:55 發表

都係唔明, 點解唔買9551 or 2413!!!!!????

應該問點解唔係無刷Servo??
作者: DriftNoobie    時間: 2007-12-31 10:24
原帖由 penny. 於 2007-12-31 10:11 發表

應該問點解唔係無刷Servo??

無刷 Servo 點好法?
作者: penny.    時間: 2007-12-31 10:57
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-31 10:24 發表

無刷 Servo 點好法?

未用過無得評論,但夠貴!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2