RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 重貼 Pajero 翻新工程 [打印本頁]

作者: bcgg    時間: 2007-12-19 13:30
標題: 重貼 Pajero 翻新工程
重貼 Pajero 翻新工程,有興趣朋友,不妨試試

作者: curien    時間: 2007-12-19 13:45
嘩~~~~好鬼靚~~~~~~
作者: bcgg    時間: 2007-12-19 13:54
原帖由 curien 於 2007-12-19 13:45 發表
嘩~~~~好鬼靚~~~~~~

但係我心目中嘅"殼王",始終係你
作者: move7648    時間: 2007-12-19 14:06
樓主 : 想請教一下

車架係唔係TA01/02??
我有部touring, 想改的話
係唔係換咗呔呤同殼就ok?
懸掛有無野要改?

thanks
作者: move7648    時間: 2007-12-19 14:07
其中一部係唔係TA03?
行皮帶...
作者: bcgg    時間: 2007-12-19 14:35
原帖由 move7648 於 2007-12-19 14:06 發表
樓主 : 想請教一下

車架係唔係TA01/02??
我有部touring, 想改的話
係唔係換咗呔呤同殼就ok?
懸掛有無野要改?

thanks

Dear Move7648:
係TA02,想改的話,係換咗呔呤同殼就ok
Offset就要自己就就,懸掛要升高,同如果
你改HardShell,殼柱就要改/得堅固一點,
另外摩打齒比搭大小小,有力D....依D,你
識架啦!
Enjoy DIY
作者: bcgg    時間: 2007-12-19 14:37
原帖由 move7648 於 2007-12-19 14:07 發表
其中一部係唔係TA03?
行皮帶...

YES,仲有個防水箱添(RC船用的)
作者: curien    時間: 2007-12-19 14:39
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 13:54 發表

但係我心目中嘅"殼王",始終係你

哈哈, 錯錯~~!!!我最多係軟殼王, 因為我唔識整硬殼0既~~~~~
作者: bcgg    時間: 2007-12-19 14:43
原帖由 curien 於 2007-12-19 14:39 發表

哈哈, 錯錯~~!!!我最多係軟殼王, 因為我唔識整硬殼0既~~~~~

你唔玩啫,有心有手工,整乜都正!
作者: curien    時間: 2007-12-19 15:00
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 14:43 發表

你唔玩啫,有心有手工,整乜都正!

唔, 因為我太心急喇, 整硬殼最忌就係心急, 我成日噴完D硬殼油未乾就囉黎整, 搞到D 油一PAT PAT

呀仲有呀, 我見你噴茶色玻璃起左一層層好似霧咁0既野, 我自己都試過係咁, 但係有時就會噴得好靚仔(真係有透明0既效果), 我估係受到空氣濕度0既影響, 我自己研究到有一種方法你可以試一試

先將PS31(茶色)噴到窗口位上(唔好太過簿), 然後用風筒對住玻璃0既另一面吹暖風(唔好直到向住D油吹, 因為咁樣可能會令到D油起泡泡OR會令到D油分佈得唔平均), 你會發覺個D 茶色油因為吸收左玻璃0既熱力慢慢變成透明, 但係記住時間要控制得好好,唔好吹得太耐, 因為會驚D油太熱會起泡, 我覺得呢個方法好WORK, 你可以試0下, 不過我呢個方法淨係試過用於噴軟殼, 噴硬殼唔知得唔得, ANYWAY都希望可以幫到你丫
作者: bcgg    時間: 2007-12-19 15:17
原帖由 curien 於 2007-12-19 15:00 發表

唔, 因為我太心急喇, 整硬殼最忌就係心急, 我成日噴完D硬殼油未乾就囉黎整, 搞到D 油一PAT PAT

呀仲有呀, 我見你噴茶色玻璃起左一層層好似霧咁0既野, 我自己都試過係咁, 但係有時就會噴得好靚仔(真係有透明0既 ...

超多謝大師指點!!! 茶色玻璃起左一層層好似霧,係因為我"發瘟"將D油噴左响出面
我下次再試噴,再post上嚟比你睇睇

作者: curien    時間: 2007-12-19 16:11
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 15:17 發表

超多謝大師指點!!! 茶色玻璃起左一層層好似霧,係因為我"發瘟"將D油噴左响出面
我下次再試噴,再post上嚟比你睇睇

哈哈, 我有一次仲發瘟呀, 將一個應該噴白色0既殼噴左黑色, 之後用洗油水抹左一日都未抹晒, 隻手仲甩晒皮~~~~以後就唔敢再發瘟喇
作者: crazyed30000    時間: 2007-12-19 18:26
bcgg兄,
我對你的Pajero Body shell 有D疑惑,
想請問e個殼是來自什麼車?
因我印象中星星無出過e款的硬殼PAJERO (軟殼才有這款PJERO),
但你架又唔似軟殼,
不過都好靚,我也想買個整下玩下!
作者: move7648    時間: 2007-12-20 00:35
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 02:35 PM 發表

Dear Move7648:
係TA02,想改的話,係換咗呔呤同殼就ok
Offset就要自己就就,懸掛要升高,同如果
你改HardShell,殼柱就要改/得堅固一點,
另外摩打齒比搭大小小,有力D....依D,你
識架啦!
Enjoy DIY

thanks for reply mate!
但係.. 懸掛點升??
支油壓fix咗長度喎...

係囉, 仲有你個shell.. 呔呤..
又出自何車?? 指點下吖~~
作者: bcgg    時間: 2007-12-20 09:34
原帖由 crazyed30000 於 2007-12-19 18:26 發表
bcgg兄,
我對你的Pajero Body shell 有D疑惑,
想請問e個殼是來自什麼車?
因我印象中星星無出過e款的硬殼PAJERO (軟殼才有這款PJERO),
但你架又唔似軟殼,
不過都好靚,我也想買個整下玩下!

我見到KWS買槍條Tunnel裡面,返左批新貨,好易揾,你實見到.
唔駛疑惑...這是大陸製的RC車嚟....整完Post上嚟睇吓
作者: bcgg    時間: 2007-12-20 09:38
原帖由 move7648 於 2007-12-20 00:35 發表

thanks for reply mate!
但係.. 懸掛點升??
支油壓fix咗長度喎...

係囉, 仲有你個shell.. 呔呤..
又出自何車?? 指點下吖~~

懸掛用支長小小咪升高囉,而呔呤,你用F350嗰Set就好靚仔喇,
車殼係大陸RC車,你去KWS條TUNNEL道,我見返左批新貨,呢有間
店味有小型BIKE買的,快D去睇睇啦!!!
作者: move7648    時間: 2007-12-20 13:34
原帖由 bcgg 於 2007-12-20 09:38 AM 發表

懸掛用支長小小咪升高囉,而呔呤,你用F350嗰Set就好靚仔喇,
車殼係大陸RC車,你去KWS條TUNNEL道,我見返左批新貨,呢有間

好呀
唔該晒!
作者: crazyed30000    時間: 2007-12-20 21:12
bcgg brother, Thanks for your information.
How about the price of this pajero ?
Thanks
作者: eddywon    時間: 2007-12-20 22:02
I saw it selling in the said shop at 250- lor
作者: agentjerry    時間: 2007-12-20 22:38
原帖由 eddywon 於 2007-12-20 22:02 發表
I saw it selling in the said shop at 250- lor

u means a pajero shell?
which shop?
作者: eddywon    時間: 2007-12-20 22:42
the car set ! inside the RC/Gun little mall ga wor. they showed them outside the shop, you can easily find them ..
作者: bcgg    時間: 2007-12-21 09:57
原帖由 eddywon 於 2007-12-20 22:02 發表

其實我上年廟街買$160仲有價講,而家多人買咪升到$250囉...........嘩250!
不過值嘅,硬殼又咁靚仔,又有內籠,水潑,頂架,車門尾Come開到,前後燈杯.....

作者: bcgg    時間: 2007-12-21 09:58
原帖由 agentjerry 於 2007-12-20 22:38 發表

u means a pajero shell?
which shop?

惠康條Tunnel裡面,easy to find
作者: curien    時間: 2007-12-21 12:08
原帖由 bcgg 於 2007-12-21 09:57 發表

其實我上年廟街買$160仲有價講,而家多人買咪升到$250囉...........嘩250!
不過值嘅,硬殼又咁靚仔,又有內籠,水潑,頂架,車門尾Come開到,前後燈杯.....

0下????唔講真係睇唔出係廟街貨, 因為d detail 位窗框做得好好, 可能加上bcgg 兄手工好啦, 呢兩個殼真係好正~~~~~
作者: nismokin    時間: 2007-12-21 22:51
我係廟街買~   

$130-
作者: eddywon    時間: 2007-12-21 23:00
標題: Bro bcgg !!
呢 D 就叫做 "鬼斧神弓"喇!

係呢,阿鬼斧哥,係咪真係幫我整番隻殼遮?

原帖由 curien 於 2007-12-21 12:08 發表

0下????唔講真係睇唔出係廟街貨, 因為d detail 位窗框做得好好, 可能加上bcgg 兄手工好啦, 呢兩個殼真係好正~~~~~

作者: eddywon    時間: 2007-12-21 23:11
標題: Temple street ??
幾時先,唔係好似亞 Mike 哥咁講兩年o既事喎!

原帖由 nismokin 於 2007-12-21 22:51 發表
我係廟街買~   

$130-

作者: agentjerry    時間: 2007-12-22 11:05
原帖由 nismokin 於 2007-12-21 22:51 發表
我係廟街買~   

$130-

u brought two years ago or now?
作者: agentjerry    時間: 2007-12-22 11:06
原帖由 bcgg 於 2007-12-20 09:38 發表

so how could u print the new color on the hard shell?
also where u find the decals?
pls tell
tks so much!
作者: bcgg    時間: 2007-12-22 21:00
原帖由 eddywon 於 2007-12-21 23:00 發表
呢 D 就叫做 "鬼斧神弓"喇!

係呢,阿鬼斧哥,係咪真係幫我整番隻殼遮?

Hi Eddy, I am in ChaiWan now, If you want me repaint your shell,may be I can give you back next years 2008....
are you ok? PM me your phone.

Billy
作者: bcgg    時間: 2007-12-22 21:04
原帖由 agentjerry 於 2007-12-22 11:06 發表

so how could u print the new color on the hard shell?
also where u find the decals?
pls tell
tks so much!

Just remove the orginal ugly sticker, clean the shell, "spary gray", use Sand paper
to refine the surface, then, Use Tamiya "TS" color, finish.
And the decals, mainly from the Tamiya EVO6 WRC shell....
Hope this can help!!
作者: agentjerry    時間: 2007-12-26 16:16
標題: 回復 31# 的帖子
tks for yr advise

what is the meaning of "spary gray"

do u know where to buy Tamiya EVO6 WRC shell's decals?
tks
作者: go2usie    時間: 2007-12-26 18:29
"spary gray" ...he means 噴底灰~~
作者: bcgg    時間: 2007-12-27 14:50
原帖由 agentjerry 於 2007-12-26 16:16 發表
tks for yr advise

what is the meaning of "spary gray"

do u know where to buy Tamiya EVO6 WRC shell's decals?
tks

Sorry,,,你去買郡氏500灰,噴成個殼,再用幼沙紙打磨,再噴TS油,貼貼紙,最後噴力架,咁就完成!
至於EVO6 WRC shell's decals...要連隻殼買.....EVO5就興記有淨貼紙
作者: bcgg    時間: 2007-12-27 14:50
原帖由 go2usie 於 2007-12-26 18:29 發表
"spary gray" ...he means 噴底灰~~

Thanks!
作者: agentjerry    時間: 2007-12-27 21:19
Bro go2usie and bcgg.

tks for all yr details info.
作者: lang    時間: 2007-12-29 18:38
標題: 個車殼係唔係哩個車GE?
個車殼係唔係哩個車GE?
作者: bcgg    時間: 2007-12-30 19:33
原帖由 lang 於 2007-12-29 18:38 發表
個車殼係唔係哩個車GE?

YES!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2