RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 點解唔用桿控. [打印本頁]

作者: pskyng    時間: 2007-12-5 17:41
標題: 點解唔用桿控.
我以前曾用過桿控. 到現在 為何玩車的全都用呔控.點解呢.  
作者: 阿門    時間: 2007-12-5 17:45
個人覺得
同桿控只系用得2隻手指..冇咁大動作性/..呔控就唔同喇.
作者: LCG    時間: 2007-12-5 18:11
原帖由 阿門 於 2007-12-5 17:45 發表
個人覺得
同桿控只系用得2隻手指..冇咁大動作性/..呔控就唔同喇.

唔係好明冇咁大動作性?? 係咪即係呔控就大動作性玩車 High D ??
作者: gegegum    時間: 2007-12-5 18:25
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 05:41 PM 發表
我以前曾用過桿控. 到現在 為何玩車的全都用呔控.點解呢.  

唔係呀! 廣板都係用棍控!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 天照    時間: 2007-12-5 18:34
用棍控,手指要求比較高,要控得比較纖細O的.......

ANYWAY.......宜家主要都係個人喜好問題.......

我槍控同棍控都有......但我都比較鍾意用棍控
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 19:35
我就係見廣板係用桿控. ..因為之後我用呔控後..到現在都係唔習慣.
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 19:36
同想問 " futaba 桿控幾錢到.因為想用番自己那set 野.
作者: AMAT    時間: 2007-12-5 20:06
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 19:36 發表
同想問 " futaba 桿控幾錢到.因為想用番自己那set 野.

睇你想買邊支啦.....新出果支2.4G好似都幾唔錯....好似係3VCS之類東東......
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 20:09
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 20:06 發表

睇你想買邊支啦.....新出果支2.4G好似都幾唔錯....好似係3VCS之類東東......

我剛剛看到個樣呀. 3VCS 看來不錯. 有冇二手買呢?
作者: AMAT    時間: 2007-12-5 20:09
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 20:09 發表

我剛剛看到個樣呀. 3VCS 看來不錯. 有冇二手買呢?

2.4G果支好似係新O野喎.....邊有咁快有二手呀....
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 20:28
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 20:09 發表

2.4G果支好似係新O野喎.....邊有咁快有二手呀....

師兄我又唔使2.4g. 我個係 s3003 am 控. 買am桿得架la.
作者: AMAT    時間: 2007-12-5 20:38
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 20:28 發表

師兄我又唔使2.4g. 我個係 s3003 am 控. 買am桿得架la.

AM!?ATTACK囉.....八草O野一個.....
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 22:27
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 20:38 發表

thank you 師兄. 邊度有得買呀? 指點下小弟.
作者: t2l    時間: 2007-12-5 22:35
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 20:38 發表

令小弟稔起另外一支棍控    beat 2
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 22:40
原帖由 t2l 於 2007-12-5 22:35 發表

令小弟稔起另外一支棍控    beat 2

Beat 2  想當年我玩架青蛙就係用佢 . 個接收 arm arm 唔見左炸.(原本係留做紀念0既).
作者: tiger1    時間: 2007-12-5 22:42
No difference lah.
作者: AMAT    時間: 2007-12-5 22:42
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 22:27 發表

thank you 師兄. 邊度有得買呀? 指點下小弟.

大把鋪頭有得賣......
鍵全果到門口都放左兩支係到冇人要
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 22:43
依家見0的桿控比飛機...我用唔用得來玩油車..有冇唔同. 如個控有埋接收.我當然樂意轉FM la. , 邊處有平平地.
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 22:45
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 22:42 發表

大把鋪頭有得賣......
鍵全果到門口都放左兩支係到冇人要

唔該師兄. 我就去look look 先.
作者: AMAT    時間: 2007-12-5 22:46
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 22:43 發表
依家見0的桿控比飛機...我用唔用得來玩油車..有冇唔同. 如個控有埋接收.我當然樂意轉FM la. , 邊處有平平地.

得.....問題只係個控佢有O的位可以十字咁郁.....玩車唔係咁好控.....
作者: t2l    時間: 2007-12-5 22:48
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 22:40 發表

Beat 2  想當年我玩架青蛙就係用佢 . 個接收 arm arm 唔見左炸.(原本係留做紀念0既).

經典嘢 真直得收藏啊
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 23:00
原帖由 AMAT 於 2007-12-5 22:46 發表

得.....問題只係個控佢有O的位可以十字咁郁.....玩車唔係咁好控.....

十字咁郁... , 你指係attack 個控? 定係桿控個個都係咁.. 我只有以前玩beat2 的記憶. 所以唔係好識.
作者: pskyng    時間: 2007-12-5 23:02
原帖由 t2l 於 2007-12-5 22:48 發表

經典嘢 真直得收藏啊

..我印象好似自己扔左.....   "個beat2 係克字黃底. (當年在沙石地玩frog 好正 ,雖然係2w)
作者: AMAT    時間: 2007-12-6 15:58
原帖由 pskyng 於 2007-12-5 23:00 發表

十字咁郁... , 你指係attack 個控? 定係桿控個個都係咁.. 我只有以前玩beat2 的記憶. 所以唔係好識.

ATTACK就唔會,得一個方向.
但你去到4CH果O的就唔係得一個方向郁......係可以十字形咁郁嗎.....
作者: pskyng    時間: 2007-12-6 16:14
原帖由 AMAT 於 2007-12-6 15:58 發表

ATTACK就唔會,得一個方向.
但你去到4CH果O的就唔係得一個方向郁......係可以十字形咁郁嗎.....

真係唔該曬呀. 師兄.明白了(因為我未玩過飛機.所以唔知). 去找個二手玩下先.
作者: pskyng    時間: 2007-12-8 04:47
真係比我買到個 Futaba Attack T2er. 好開心 . thank you so much .師兄們.
作者: micky    時間: 2007-12-9 01:16
gp 用am 小心gel機
作者: kaho0338    時間: 2007-12-9 01:17
原帖由 pskyng 於 2007-12-8 04:47 發表
真係比我買到個 Futaba Attack T2er. 好開心 . thank you so much .師兄們.

how much u buy ar ?
作者: pskyng    時間: 2007-12-9 01:56
多謝師兄提點. .冇計. 買RTR 係得AM. 不過我裝左fail save. 冇錢唯有用平小小.日後至買好0既控.. 3pm 2.4g 好似唔錯, 個棍控二手幾十蚊(好玩具feel) , 不過用來玩下而已,  可能要去買番個AM 晶體. 唔知依家仲有冇得買. 不過見個個玩油車都係用呔控. 我諗有佢0既理油. 但玩drift 我相信棍會子細0的(個人感覺).

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2