RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TA03真係好鬼好玩 (HOTSWAP TA03) [打印本頁]

作者: coppertone    時間: 2007-6-17 05:50
標題: TA03真係好鬼好玩 (HOTSWAP TA03)
TA03 真係點砌都得

將 TA03F 同 TA03R 合體,達成 HOTSWAP。

極短時間內 (裝拆摩打,皮帶) 可以達成 FF, MR, F4WD, M4WD, Twinmotor

但係有個問題,條皮帶好鬆,

想問下,咁樣搞之後,點樣可以裝 "皮帶齒輪托" ??

作者: kelvinblstz    時間: 2007-6-17 10:35
有兩個方法可以壓皮帶~
簡單的第一個方法~同ta03r做法一樣,係尾波箱個摩打位同尾皮帶齒中間有一個鑼絲位~就係果到上一粒啤令~就可以解決問題
作者: AltezzaMak    時間: 2007-6-17 12:39
勁喎!

我之前都想咁做, Twinmotor 23T, 仲諗住加4輪轉向, 但因為耗電, 出面又冇零件問題而擱置左~
作者: ice1234    時間: 2007-6-17 13:22

作者: rc2006    時間: 2007-6-17 13:32
You got both motor at front and back so why you need the belt ?
作者: coppertone    時間: 2007-6-17 14:12
原帖由 kelvinblstz 於 2007-6-17 10:35 發表
有兩個方法可以壓皮帶~
簡單的第一個方法~同ta03r做法一樣,係尾波箱個摩打位同尾皮帶齒中間有一個鑼絲位~就係果到上一粒啤令~就可以解決問題

Like this?

上左呢粒 Bearing 之後,條 Belt 緊左好多,唔知係咪條 Belt 有問題

有無第二個方法 ?
作者: 中國人上太空    時間: 2007-6-17 15:23
樓主您令我想起以前將架FF01+TA02合體.......哈哈
作者: 馬田    時間: 2007-6-17 16:08
唔好行皮帶, 用兩個魔打吧! 簡單快捷!
作者: coppertone    時間: 2007-6-17 18:21
原帖由 rc2006 於 2007-6-17 13:32 發表
You got both motor at front and back so why you need the belt ?

當只係裝一個摩打o個陣,就要用皮帶..
作者: coppertone    時間: 2007-6-17 18:25
四輪轉向掂呀,Mazda 929 咁樣,但係諗唔到點 Control,

唔知一排 4200 電搭兩隻540雞摩,可以頂幾耐呢?
作者: 馬田    時間: 2007-6-17 21:42
如果係皮帶4驅,用返ta03f o既尾擔便可吧

車尾唔裝魔打, 入沙會使到齒輪損壞..
作者: minimini    時間: 2007-6-18 01:51
super heavy ar........
作者: zsads    時間: 2008-2-25 18:46
如果4個motor會唔會太重 不過可以做到0%力量浪費

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2