RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 邊樣好.... [打印本頁]

作者: sunnyshao007    時間: 2007-5-29 22:10
標題: 邊樣好....
只係想睇下大家鐘意邊樣~
冇話想make起大家既火頭~
作者: gibson209    時間: 2007-5-29 22:14
x-ray nt-1,,正
作者: kaho1124    時間: 2007-5-29 22:15
蛇仔..
作者: t2l    時間: 2007-5-29 22:19
作者: ARC    時間: 2007-5-29 22:28
NT-1
作者: Panda    時間: 2007-5-29 23:01
MTX4 & NT1

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=1

作者: chungtsai    時間: 2007-5-29 23:43
NT1 d膠料同金屬都好正! 最好用電批去安裝,不然,好快就會手痛。
作者: kenhung    時間: 2007-5-30 01:13
送俾我嘅話4架都好!
作者: silvia_s13    時間: 2007-5-30 01:52
all the same i think
i think engine and setting is important
作者: kenny_Chui    時間: 2007-5-30 19:56
NT1 la...................
作者: sunnyshao007    時間: 2007-5-30 20:56
nt1 真係幾好既~(我冇玩,fd 既 comment and 睇落去)
勝在膠件硬!!!
最重要就係,佢最late先出,
就係可以攞到你地(mugen,kyosho,serpent)d車個d advantage,
再加以改良(攞你地個d disadvantage)!!!
睇落去,kyosho應該好慘(講下笑)
nt1真係大熱
作者: boy169    時間: 2007-5-31 03:25
(NT-1) 嘜新就實好架喇咩?你睇佢D parts合唔合經濟原則先講喇,你估買電腦呀!
作者: boy169    時間: 2007-5-31 03:28
原帖由 kenhung 於 2007-5-30 01:13 發表
送俾我嘅話4架都好!

送既話,送條胶喉都話好喇
作者: lokaman    時間: 2007-5-31 08:51
原帖由 sunnyshao007 於 2007-5-30 20:56 發表
nt1 真係幾好既~(我冇玩,fd 既 comment and 睇落去)
勝在膠件硬!!!
最重要就係,佢最late先出,
就係可以攞到你地(mugen,kyosho,serpent)d車個d advantage,
再加以改良(攞你地個d disadvantage)!!! ...

老實講,車架係輕,頭直單未有,part好貴,明冇
作者: rk2    時間: 2007-5-31 09:22
証明左 : 頂級競賽型車種全用 BELT DRIVE.
作者: sunnyshao007    時間: 2007-5-31 18:00
標題: 回復 #14 lokaman 的帖子
完全同意~~~
作者: stanley_wwy    時間: 2007-5-31 23:18
標題: 回復 #16 sunnyshao007 的帖子
nt1 好似真係好方便tuning同清潔, radio plate 同前後differential 都好易折

個engine mount 又好似好方便, 唔駛次次較gear位, 不過唔知分開幾件會唔會唔夠one-piece 硬淨呢?

同埋main shaft 仲係用e clip...裝折都唔方便..唔用輕d o既空心軸......點解呢?

但係其其怪怪又唔包rear adjustable anti-roll bar 同alum. hex....買埋呢兩樣同單向, 唔知要幾$$ 呢?
作者: sunnyshao007    時間: 2007-6-1 20:48
原帖由 stanley_wwy 於 2007-5-31 23:18 發表
nt1 好似真係好方便tuning同清潔, radio plate 同前後differential 都好易折

個engine mount 又好似好方便, 唔駛次次較gear位, 不過唔知分開幾件會唔會唔夠one-piece 硬淨呢?

同埋main shaft 仲係用e clip. ...

睇來nt1都係把握唔到kyosho,蛇,mugen d車既好處~
d膠真係好好好硬,
再改良下就應該好好行架啦~
作者: Panda    時間: 2007-6-1 21:46
原帖由 sunnyshao007 於 2007-6-1 20:48 發表

睇來nt1都係把握唔到kyosho,蛇,mugen d車既好處~
d膠真係好好好硬,
再改良下就應該好好行架啦~

把握唔到佢哋嘅好處 ????   
硬度 :
( 硬 ) NT1 > MTX4 > 3R > 720 ( 軟 )
零件精確度 :
NT1 > MTX4 > 720 > 3R

要改良我諗係零件 .......... 嘅價錢牌

講多無謂行動最實際 .................     :lol

作者: sunnyshao007    時間: 2007-6-1 22:36
panda哥買左nt1.........
買車送certificate..............
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-1 22:41
標題: 回復 #19 Panda 的帖子
panda 兄....試車未呀?

記住分享吓呀
作者: Panda    時間: 2007-6-1 23:13
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-1 22:41 發表
panda 兄....試車未呀?

記住分享吓呀

重等緊佢 4 條 Spring Steel 萬向 , 真係好貴成 2xx ( 一條喎 )
同埋土炮嘅 Option 好似 3 Racing & SHOOTER'S 等 ( 平好多喎 ) 如金屬六角 炭纖電池板 , 查實架車真係無乜嘢要改唔駛換陶瓷啤令原裝車砌起已經暢順無比 , 順帶一提各郁動部件虛位極少又無乜咀力喎 ( 同而家玩緊架 MTX4真係好大分別 ) 真係不得不佩服 HUDY 嘅造工 ; 真係要再換嘢嘅頂多都係部份鈦鑼絲
作者: Panda    時間: 2007-6-1 23:16
原帖由 sunnyshao007 於 2007-6-1 22:36 發表
panda哥買左nt1.........
買車送certificate..............

你都可以擁有o架 :lol
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-2 00:23
標題: 回復 #22 Panda 的帖子
嘩.....二百幾一條狗骨......四條咪成千銀?...............spring steel.......係咪真係咁巴閉? 除左新奇.....好係邊度呢?

panda兄....你會唔會改頭單呢?

呀......同埋架車有冇地方要補强呢? 好似冇咩補强parts.....得塊graphite bumper mount.....

panda兄....架車買咗幾$$, 邊度買? 我見萬x賣$3150.......
作者: sunnyshao007    時間: 2007-6-2 00:31
原帖由 Panda 於 2007-6-1 23:16 發表

你都可以擁有o架

我都係鐘意kyosho車多d~
等我買左架v-one rrr,
操好左手車之後先算啦!!!
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-2 00:47
標題: 回復 #25 sunnyshao007 的帖子
至少唔駛用一千蚊買狗骨........
作者: Panda    時間: 2007-6-2 00:55
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 00:23 發表
嘩.....二百幾一條狗骨......四條咪成千銀?...............spring steel.......係咪真係咁巴閉? 除左新奇.....好係邊度呢?

panda兄....你會唔會改頭單呢?

呀......同埋架車有冇地方要補强呢? 好似冇咩 ... 得塊graphite bumper mount.....

panda兄....架車買咗幾$$, 邊度買? 我見萬x賣$3150.......

Spring Steel 係 HUDY 獨門秘方超硬淨真係未鬈過 , 以前玩蛇响 ACO 直路尾射埋鐵網頂多係飛出嚟執得番又用得唔見咗焗住出 KWS 買好鬼貴 . ( 不過當年 HUDY 未有幫蛇做萬向淨係得狗骨已經知係好嘢嚟 )

塊graphite bumper mount 可買可唔買虛榮嘢嚟無乜實質大作用 ............

價錢幾乎間間標價一樣 , 呢度唔方便講你都係揾番相熟舖頭喇 ( 各位請不要 PM 問我因為唔想影响 KWS 舖頭生意以免引起無謂爭抝祈為見諒 SORRY !!!!!!!!! )
作者: sunnyshao007    時間: 2007-6-2 10:14
原帖由 Panda 於 2007-6-2 00:55 發表

Spring Steel 係 HUDY 獨門秘方超硬淨真係未鬈過 , 以前玩蛇响 ACO 直路尾射埋鐵網頂多係飛出嚟執得番又用得唔見咗焗住出 KWS 買好鬼貴 . ( 不過當年 HUDY 未有幫蛇做萬向淨係得狗骨已經知 ...

咁堅..............
作者: sunnyshao007    時間: 2007-6-2 10:19
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 00:47 發表
至少唔駛用一千蚊買狗骨........

冇錯~
kyosho始終d parts係kws係多過x-ray,
件平過佢!!!
但係x-ray貴得來真係勁(parts)!!!
相信x-ray有一日會超越kyosho~
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-2 13:52
標題: 回復 #29 sunnyshao007 的帖子
冇話超越唔超越o既......

人人買車有唔同考慮, 一d要parts 易搵 (我係呢隻), 一d要parts 平, 一d買架最多人玩o既因為係車場借parts都易d....一d係都要買world champ用果架.......等等...

架車好唔好同賣唔賣得又冇咩直接關係o既......

銷量可以客觀睇倒.....車o既quality.....好主觀o既....
作者: TODA    時間: 2007-6-2 15:55
原帖由 sunnyshao007 於 2007-6-2 10:19 發表

冇錯~
kyosho始終d parts係kws係多過x-ray,
件平過佢!!!
但係x-ray貴得來真係勁(parts)!!!
相信x-ray有一日會超越kyosho~

唔計 parts 錢 x-ray 已經超越左 kyosho 好多啦

kyosho 紅只係因為佢多元化

代理 backup 好,定期有賽事

講車...呢家黎講係最尾
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-2 18:03
標題: 回復 #31 TODA 的帖子
依....架車貴好多架咩?

唔係都係三千幾咋咩?

rrr 之前都要呢個價啦....
作者: TODA    時間: 2007-6-2 18:41
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 18:03 發表
依....架車貴好多架咩?

唔係都係三千幾咋咩?

rrr 之前都要呢個價啦....

我講緊 parts 錢呀..

RRR 洗唔洗成千銀 4 條萬向丫?
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-2 20:14
標題: 回復 #33 TODA 的帖子
哦....misunderstood 咗添....

係囉......架nt1 真係幾吸引......不過d parts 真係貴倒呢........

過彎都要早d收....驚撞....哈哈.....
作者: Panda    時間: 2007-6-12 22:00
今日買咗淨係頭狗骨一對 " 很 " 貴
作者: stanley_wwy    時間: 2007-6-13 00:21
標題: 回復 #35 Panda 的帖子
嘩.....真係258一條呀?

不過架車好似都跌咗一支狗骨o既價錢lu.......

架車都好似好低買....不過d parts 真係貴.....不過做功好.......無計

作者: Panda    時間: 2007-6-13 00:40
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-13 00:21 發表
嘩.....真係258一條呀?

不過架車好似都跌咗一支狗骨o既價錢lu.......

架車都好似好低買....不過d parts 真係貴.....不過做功好.......無計

食得咸魚抵得渴呀 ................ 預咗
作者: explorer888    時間: 2007-6-13 10:11
any chance will issue metal oil damper as an option for NT1?
作者: RCwing    時間: 2007-6-13 14:02
我都買左件option..   multi diff
作者: 回答    時間: 2007-6-13 20:33
頭狗骨一對 258, front one-way 369, da majon
作者: rcsky    時間: 2007-6-13 23:49
如果覺得原裝萬向貴,可以選擇無限mtx-4前萬向,京商47mm(3r)前萬向或3racing 的 v3r-041.都可以fit NT-1.只要加粒6x10啤鈴便可以.效果一樣好.
作者: Panda    時間: 2007-6-14 00:02
原帖由 rcsky 於 2007-6-13 23:49 發表
如果覺得原裝萬向貴,可以選擇無限mtx-4前萬向,京商47mm(3r)前萬向或3racing 的 v3r-041.都可以fit NT-1.只要加粒6x10啤鈴便可以.效果一樣好.

Thanks !!!!

我用 710 / 720 萬向放在 NT1 車尾又 OK 喎 ........... 慳番唔少 !!
作者: coke    時間: 2007-6-20 18:52
原帖由 Panda 於 2007-6-14 00:02 發表

Thanks !!!!

我用 710 / 720 萬向放在 NT1 車尾又 OK 喎 ........... 慳番唔少 !!

其實serpent 710/720 萬向前後一樣,同NT1 一模一樣.
不過NT1 D料正好多,所以價錢貴好多
作者: RCwing    時間: 2007-6-23 23:21
小弟部前七和部士必吐
作者: kawada    時間: 2007-6-30 13:05
原帖由 RCwing 於 2007-6-23 23:21 發表
小弟部前七和部士必吐

Waaaaaaaaa.. Bada Tak .. mouth water to my toe lar .. very blink blink ah .. poison ah poison ah ..
作者: rmk    時間: 2007-9-8 20:11
nt-1 真係幾好 , 不過我自己始終鐘意720多d
作者: FTO-LUN    時間: 2007-9-11 01:03
原帖由 rmk 於 2007-9-8 08:11 PM 發表
nt-1 真係幾好 , 不過我自己始終鐘意720多d

me too.............
作者: Nicvic    時間: 2007-12-11 03:40
nt1

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2