RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 平,快,狠 鴻諾 X3GT 改裝札記 (IGT8)。 ((Dec 18, 19)) [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2019-10-10 19:08
標題: 平,快,狠 鴻諾 X3GT 改裝札記 (IGT8)。 ((Dec 18, 19))

1:8 IGT8的OEM, 鴻諾(HN)X3GT 改裝計劃始動。  
(現時GT8流行兩大類,分別為長陣360mm Wheelbase,及短陣 330mm。Xray, 蛇仔,HN,IGT8,HB,均為短陣330,另一邊Kyosho, Team C為長陣360mm。)

平: HN車架1500人仔, HW 150A /1000,2x00kv 摩打/400~800 depend,  呔250, 壳150~300 depend.  總入手價,不包控計,最抵入手若3仟8。

快:  2s .   7.4v 練習或初哥上手。 相若於13.5NA 速度。
       3s .   11.1v 進階平玩,8.5NA 相若。
        4s .   14.8v 暴力級。  4.5NA 相若兼壓力爆滿!

狠:  揸4S,吾狠吾高興,吾癲吾收韁。非常亢奮。

Oct 22 2019 update.
試車過後以下是我對鴻諾(HN)初步嘅評價。 開盒已經完成咗8成,基本上廠方已經完成大部份組裝與及交出一個不錯設定,油壓做得吾錯,紮實細緻,油濃度大約介乎於700~900之間,頭尾牙差油感覺上是30万及1万度。RIDE Height需要自行降至1cm。 只要略為調整camber及downstop後已經可以直接落場。 新手入門真心唔需要過於煩惱費心。  零件方面亦供應仲足( 不論本地及網上皆有供應),原廠改件亦可與其他HN1:8共用,但要小心選擇,有部分改件可能裝得下但不合需要。 有興趣可以慢慢上官網睇 。我架車有7成改件來自HN 廠方。(有關本車設定數據已列於後方)

作者: batcat    時間: 2019-10-10 19:11
再補相。

作者: jj2006    時間: 2019-10-10 19:48
Jv 玩一流
作者: tkwcrash    時間: 2019-10-10 23:05

咁下星期幾再玩呢?
作者: ed003    時間: 2019-10-10 23:32
GT 赛事每星期JV 舉行
作者: vcslll    時間: 2019-10-11 05:40
師兄你好,你地會星期?玩,尼睇吓都好
作者: kamwai    時間: 2019-10-11 07:54
好耐冇見過玩gt,我都想知你地幾時會玩?
作者: batcat    時間: 2019-10-11 16:52
通常星期二或三JV 八點後夜走,
作者: tkwcrash    時間: 2019-10-18 14:48
請問下星期那天會再去JV玩?我都想嚟玩

作者: batcat    時間: 2019-10-20 19:29
tkwcrash 發表於 2019-10-18 14:48
請問下星期那天會再去JV玩?我都想嚟玩

星期三晚 8點

作者: batcat    時間: 2019-10-20 19:33

進化中,再加肥C9- 保時捷911新"披"
側面睇絕對靚仔, 不過正面睇真係好好好肥喔!

作者: batcat    時間: 2019-10-20 19:56
簡簡單單研究咗個投射式大燈, 效果暫時尚算滿意,不過製作得比較粗糙.

作者: tkwcrash    時間: 2019-10-21 11:42

我都噴好隻殼了,希望星期三嚟到一齊玩啦

作者: batcat    時間: 2019-10-22 07:42
tkwcrash 發表於 2019-10-21 11:42

好呀,歡迎之致。
作者: batcat    時間: 2019-10-22 07:46
tkwcrash 發表於 2019-10-21 11:42

師兄隻壳是否sweep?如是。。 我隻壳尾翼座有高低,要落墊片做平衡,小心。

作者: tkwcrash    時間: 2019-10-22 10:38
batcat 發表於 2019-10-22 07:46
師兄隻壳是否sweep?如是。。 我隻壳尾翼座有高低,要落墊片做平衡,小心。
...

真的詳細,我會注意一下
作者: batcat    時間: 2019-10-24 00:59
今晚終於上Jv開咗大皮,八架GT仔一齊飛非常非常之震撼。 雖然有互炒撞,但係淨係花咗隻壳,無零件傷亡。

作者: tkwcrash    時間: 2019-10-24 10:27
https://youtu.be/Il-hgH0iYEM
作者: tkwcrash    時間: 2019-10-24 10:28
好好玩
作者: batcat    時間: 2019-10-24 17:59
tkwcrash 發表於 2019-10-24 10:27
https://youtu.be/Il-hgH0iYEM

Thanks 師兄,Nice shooting.

作者: kamwai    時間: 2019-10-24 23:15
請問你地係咪全部都行4S?摩打用幾多kv?
作者: batcat    時間: 2019-10-24 23:38
kamwai 發表於 2019-10-24 23:15
請問你地係咪全部都行4S?摩打用幾多kv?

2200~2600kv, 行4s.

作者: batcat    時間: 2019-10-25 21:00

我的升級結算單. Oct 25

好多車友買完車之後呢都會左改右改,以求完美. 鴻諾在港非一個流行嘅品牌,但係都有改件供應. 以下我就分享咗我嘅改裝清單

1. 改用X3GTs前後油壓板升級套裝,連後短芯油壓筒。(我認為是重點改的項目)
2. 中央波箱頂碳件。(次重要,波箱嘅震動感覺減少了,有紮實感。)
3. 鋁製底板前後加固橋。
4. 碳纖製前轉向支架。
5. 鋁製servo arm。

作者: erikism    時間: 2019-10-25 21:30
架架車好快,鴻諾嘅車其實好抵玩。
作者: kamwai    時間: 2019-10-25 22:12
請問x3gt和蛇仔811 gt rtr邊部好d?重諗緊買邊部
作者: batcat    時間: 2019-10-26 02:29
kamwai 發表於 2019-10-25 22:12
請問x3gt和蛇仔811 gt rtr邊部好d?重諗緊買邊部
HN vs 大蛇
一架平靚正又易上手,車架成熟但設計保守亦近似一架大buggy。 感覺似揸架Toyota AE92 supercharged, 任你點樣爆點樣操都唔會肉赤。

另一邊箱,新酒新瓶新享受, 車架設計極美,令人垂涎,唔打得都睇得,但貨貴件貴。高品寶馬M3級享受,車快亦要玩得溫柔。

各有各優。

作者: asaka    時間: 2019-10-26 23:09
hope to join so. how i can buy it

作者: batcat    時間: 2019-10-27 11:57
asaka 發表於 2019-10-26 23:09
hope to join so. how i can buy it

廣華街最大舖,
廣發16,興發24,
興發 細x, and etc...或其他舊時賣開8仔油車嘅KWS 舖

大陸淘仔
均有代售

作者: batcat    時間: 2019-10-29 00:01

試過兩隻八仔殼,以下是我對呢兩隻壳分別有少少不科學的分享。希望可以畀到大家一啲非專業的參考。

Sweep SP1 vs TC Prosche911  (Oct 29, 2019)

Sweep.  
優: 外觀近似一架法拉利,但跟車貼紙 並沒有任何法拉利的元素,要自行作DIY改裝 。 在性能上,不論直路灣路都非常穩定, 能夠給予駕駛者攻彎信心。

缺: 車殼硬度不足夠應付高壓 ,一定要用補殼膠強化, 尤其是車尾部分。 別外,我之前亦都提及過,風翼尾柱左右不平衡,兩邊相差約2 mm要自行解決。

作者: batcat    時間: 2019-10-29 00:10

Porsche 911肥C9

優: 側面 觀看比較近似 一架正常嘅911 GT跑車。 車殼用料較厚,不容易變形,比起Sweep好得多。跟車貼紙 柔軟度足夠,好贴。

缺:  從高空俯瞰觀察佢係一件近似正方形的車殼,非常之。。。。肥!  性能上完全給Sweep比下去。車頭指向性大,可惜尾翼設計尺寸偏細並能配合車頭指向性高的特色。 在14.8V嘅壓力下,應付得有點吃力,要就住揸,有小許失望。 白底偏黃的貼紙,做出嚟嘅效果跟透明貼相点比在效果上實在相差得太遠, 作為用家完全不接受。

作者: batcat    時間: 2019-10-29 00:18
手頭上 仲有兩隻車殼 , 一隻係原廠HN近似"拉利enzo"GT嘅款式。別一隻係已經擺咗喺個倉有好幾年歷史嘅舊殼, 我對佢嘅外觀都有所期望希望自己會滿意。家下正在進行改裝之中,希望可以盡快完成去試車。

作者: vcslll    時間: 2019-10-30 10:00
今晚唔知有冇師兄去JV放电八?
作者: batcat    時間: 2019-10-30 21:21
vcslll 發表於 2019-10-30 10:00
今晚唔知有冇師兄去JV放电八?

Woo.  戰友們各自磨劍或者整殼當中,下個星期三再戰江湖。

作者: batcat    時間: 2019-11-2 10:10

給鴻諾的第三件戰衣,  呢個殼並非來自正常GT8系列的常規車壳. 佢係嚟自Proline short course, PFRX.  出嚟個效果比想像中理想.  但唯獨是前軸距相差咗幾mm.

剛剛check過原來PROLINE PFRX 已經停產.  暫時 只可以喺網上面買到

作者: batcat    時間: 2019-11-2 11:55

More info. for PFRX.
EOS (end of sale) Info.
https://www.prolineracing.com/off-road/pfrx-rallycross-clear-body.asp

如果有心買暫時只能夠向外國online shop招手.

作者: batcat    時間: 2019-11-2 16:47

溫馨提示因為HN GT 嘅Caster 大再加上車重,高速,大呔呤等等高負荷原素,用一般1比10 touring  servo, 扭力不足以應付,且會顯得非常之吃力,反應變慢,影響入彎或甚至乎可能會令到你失控而直插自爆。  建議使用扭力達13kg以上嘅servo以及可以提供3A EBC 供電嘅電變。

作者: erikism    時間: 2019-11-2 19:15
batcat 發表於 2019-11-2 10:10
比鴻諾的第三件戰衣,  呢個殼並非來自正常GT8系列的常規車壳. 佢係嚟自poline short course PFRX.  出嚟個 ...

型到爆!!!!!

作者: batcat    時間: 2019-11-3 09:09
erikism 發表於 2019-11-2 19:15
型到爆!!!!!

見笑啦師兄。

作者: batcat    時間: 2019-11-7 23:33

Nov 7, 2019今晚同幾個老友一齊上JV試車, 經過兩三個星期試煉,終於可以敲定一組自己滿意而接近完成嘅setting。

作者: batcat    時間: 2019-11-7 23:52
先沖個涼休息一下先,晏少少再分享而家個setting。
作者: batcat    時間: 2019-11-8 01:15

As of Nov 7, 2019
HN setting for JV.
地温23度

Camber F/R   -2 /-2
Front toe out -2
Rear toe in 2.5 (factory deafult)
Ride Height F/R 10/10mm
Damper oil F/R   800/800
Spring set = default
sway bar = default
droop F/R   3mm / 2mmCaster > 30 (factory default)
Gear 18T x 44T factory default.
Tyres F/R  S2 / S2 (Brands = GRP)
以上數據只供參考之用,車手們應該因應自身特性而去作出調整。

。。。現場所觀察車輛特性為 , 中低速灣非常利落,高速灣欠缺一份硬淨感,直路尾要比其他車稍為提早收油入Apex,late brake 會有推出賽道或爆牆之風險。 感覺有少少似揸FR。不論配合任何車殼(已經試過三隻不同特性車殼皆感覺相若)車底直進性高,好穩定!

作者: batcat    時間: 2019-11-8 21:00

家中的三個車殼中,我覺得在常規賽道上高速操控性最平衡而穩定就是Sweep,肥c9保時捷911緊隨其後,絕不是好,只是一般而已 (個人來說 ,樣吾多掂又吾係好好跑,入咗有啲後悔)。第三便是 Proline PFRX,但。。。

。。。若是偏贾愛輕度橫走,像真,遊走彎芯(但不是失控果款),要入就入,異常敏捷非常精彩,但入高速灣就更要小心。好玩但要求較細緻操控手技,要挑機就非PFRX莫屬!  

作者: batcat    時間: 2019-11-12 01:11

號外
星期三(11.13)晚準八時, JV上映 GT大Party。近日大熱鴻諾,貴族Xray,本地老鷹TeamC,神秘大蛇,東瀛Q嫂,最小11位GT盟友參與。
各大派系,磨刀霍霍秘密練兵,各出奇招有如鬥真車,力求技壓對手。
賽前口水戰已經發動中,非常熱血,究竟誰主?誰殺?誰猪羊?  還看星期三。

歡迎各位同好参與觀摩。

Power . any 4S batteryMotor . Below 2650kv
Tyres . open
wheelbase . 330mm Or 360mm
唯一限制,必須明燈。

作者: hihizaza    時間: 2019-11-12 09:14
I want to join,Xray GTX8-2

作者: rk2    時間: 2019-11-12 10:15
好奇問下,1/8 燈組和LED 燈膽都是與1/10 相同?
作者: batcat    時間: 2019-11-12 11:29
rk2 發表於 2019-11-12 10:15
好奇問下,1/8 燈組和LED 燈膽都是與1/10 相同?

ㄧ樣、無分別、 全部 是receiver 供電

作者: batcat    時間: 2019-11-12 11:30
hihizaza 發表於 2019-11-12 09:14
I want to join,Xray GTX8-2

Welcome

作者: batcat    時間: 2019-11-13 13:30
因應局勢急劇轉化,  今晚jv party取消...
作者: tarotrex    時間: 2019-11-13 22:31
9號車報到!

作者: batcat    時間: 2019-11-15 00:07
tarotrex 發表於 2019-11-13 22:31
9號車報到!

嘩嘩嘩,好養眼呀師兄。

作者: batcat    時間: 2019-11-15 00:14

今日試新呔, matrix ultra soft感覺上與GRP S2差唔多。 暫時玩咗三排電,感覺良好。 跟s2最大嘅分別係 warm up時間。  s2一般行兩個圈就可以進入狀態, 但係呢隻matrix要行到三個圈左右先至可以正式進入狀態,感覺上會越行越定。 仲有一樣好處係,佢冇咁多"呔屎",乾淨好多。
(今日試呔無上過呔水,拆袋即用)

作者: batcat    時間: 2019-11-21 23:54

Martix Ultra Soft . 話說日前氣溫驟降與友人晚上jv練跑, 但架車嚴重 失準, 除咗自己手車"揸"之外,套呔差不多玩到最後一兩鐘方能進入狀態。 完全不建議20度以下氣溫使用(除非你有暖呔機),敗興!
當晚友人使用 GQ及GRP S1 / S2 非常好跑.  

作者: batcat    時間: 2019-11-22 12:40

最後的4號!

兜兜轉轉, 最好的就是鴻諾廠方附送的車殼,暫時遇見最美而品質上乘的一隻。

但係如果要做靚呢隻殼需要花上一點時間,包括克服頂撞油壓板的問題特別是更換 s碳纖油壓後。
PS."神"一字,只是碰巧有套貼紙又對外觀有所裨益而已,並無他意。

作者: RcScrews    時間: 2019-11-22 16:18
超型...I like it!!!!
作者: vcslll    時間: 2019-12-8 18:14
師兄們,本星期三有局嗎?
作者: batcat    時間: 2019-12-10 21:10
vcslll 發表於 2019-12-8 18:14
師兄們,本星期三有局嗎?

Wo... 今個禮拜改咗星期二今晚舉行呀下個星期我哋早啲通知大家啦.

作者: batcat    時間: 2019-12-10 21:11
行行重行行,終於畀我喺香港搵到一隻pickup殼可以套落去架gt8。
作者: vcslll    時間: 2019-12-10 21:40
今晚返緊工,冇得尼連想睇都冇。
作者: tkwcrash    時間: 2019-12-11 00:11
https://youtu.be/-7Im3YB9NVM

incar cam, 影得好震,唔好介意
作者: tkwcrash    時間: 2019-12-11 00:33
https://youtu.be/9IqoXU-5jJE

有尾燈既車好追D
作者: batcat    時間: 2019-12-15 02:56

12月18日晚,八時JV,戰火再燃。
歡迎同樂。

除了鴻諾,Xray,天師,蛇仔外,HB極可能出征!
聞說HB戰力極高,,,
又聽聞,車主频頻練兵。。。又再腥風了!

作者: batcat    時間: 2019-12-15 19:52
HB羅漢現真身.  聞說HB 身輕, 好灣, 夠爆.

作者: batcat    時間: 2019-12-15 19:59

玩8仔的後遺症, 手腕又開始痛啦.
冇辦法啦,都要拆資喺淘寶運隻電批返嚟用.
相比玩孖星, 就好比幼稚園與大學之分. 不論你擁有那一牌子,全部都難艱服侍好多, 感覺上就好似十幾年前第一次玩x ray一樣, 上螺絲上到你眼水都標埋.

作者: batcat    時間: 2019-12-18 11:20
分享.....set 車必備, 搵咗好耐都見唔到條街有GT8 set車架賣.  最後...

HK Hand made 好波!
Send message 畀佢,佢老人家二話不說,馬上幫我開工.  一個禮拜後我就收到   4mm厚cabon set車碟, woo當然係價靚,料足,有質數!埋單超值!

作者: batcat    時間: 2019-12-19 00:28

今日非常之震撼,一共十架GT8風馳電掣. 互有追撞,非常之過穩,開心.  除咗一位車手不幸燒咗電變之外,其他所有車(縱使經過碰撞之後)都可以全身而退, 受傷嘅都係一啲好輕微好輕微嘅傷!
- 友人話, 呢世人買咗咁多車,鴻諾真係冇買錯,好車!-

我贊同!

作者: batcat    時間: 2019-12-19 01:35

上次我亦都好不幸在行駛途中,電子變速自動銷毀。。。翌日便去廣華極速入番隻HW XR8 Plus.

依照原廠設定下,沒有更改任何電子程式,配合2650及九筒(電容)下, 今日發揮超級精彩,完全應付得綽綽有餘。

別外經驗分享。。。。
外置電容對於玩14.8V來說,是非常之緊要。不單油門回腳快咗,彈爆力也有所提升。九筒不在乎平貴,必定要有,但也不能過多及過大。

作者: vcslll    時間: 2020-1-6 20:42
各位師兄,尼緊星期三有冇局呀?
作者: tkwcrash    時間: 2020-1-8 01:31
vcslll 發表於 2020-1-6 20:42
各位師兄,尼緊星期三有冇局呀?

應該星期四

作者: pdaman    時間: 2020-1-8 13:09
想請教一下師兄們,我都有興趣想玩,有玩開1/10電車,1/8電個電變同摩打要唔要用有感摩打同電變?電變要唔要有turbo?
作者: vcslll    時間: 2020-1-9 23:06
今晚可能晏去(2115 到)淨系見到條蛇!
作者: 我是中國人    時間: 2020-2-13 21:29
我都想join 你地呀!

作者: kamwai    時間: 2020-5-6 20:31
請問幾時會有局?
作者: tkwcrash    時間: 2020-5-9 17:54
kamwai 發表於 2020-5-6 20:31
請問幾時會有局?

星期三玩左,睇睇下星期邊日得,又或者上Facebook加群組等佢地出玩車post

自行加佢地FB群: 1:8 GT & OnRoad, EP & GP, Rc racing car in HongKong

作者: MNP    時間: 2020-5-13 23:26
batcat 發表於 2019-12-19 01:35
上次我亦都好不幸在行駛途中,電子變速自動銷毀。。。翌日便去廣華極速入番隻HW XR8 Plus.

依照原廠設定 ...

師兄請問九筒容用幾V同幾UF ?

作者: batcat    時間: 2020-5-21 00:11
MNP 發表於 2020-5-13 23:26
師兄請問九筒容用幾V同幾UF ?

可以考慮用 20V 3300uf 以下
作者: MNP    時間: 2020-5-23 03:06
batcat 發表於 2020-5-21 00:11
可以考慮用 20V 3300uf 以下

Thx

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2