RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 不要向 RC MART (PRE ORDER)炒 高 個 價 既 機 會 [打印本頁]

作者: sean2013    時間: 2017-4-1 11:54
標題: 不要向 RC MART (PRE ORDER)炒 高 個 價 既 機 會

話說在RC MART PRE ORDER左幾部 TT01 BENZ
PRE ORDER 還要上去俾定錢先肯定有貨 $7xx蚊部
點知轉頭Walk in仲 平過PRE ORDER ,
落左ORDER都仲要上去科定水都奇怪啦,驚死人唔上去取咩?
依家翻了貨Walk in 仲平過PRE ORDER,浪費我時間仲貴過walk in
咁我仆上去PRE來做乜?絕無下次, 去KWS仲好,
大家小心,根本不用PRE ORDER俾佢一個炒高價既機會

過程:
1, 网上落單
2, 要上去一次俾晒錢先肯定Hold貨
3, 上去提貨
4, 如今walk in 先$6xx , 絕無下次

好搵笨

作者: cs1    時間: 2017-4-1 12:06

我小過去2次,好似唔想做生意咁,又唔係街鋪又要走上走落、之後卻步放棄、有種不受歡迎重事感受!
作者: jj2006    時間: 2017-4-1 13:54

Pls del del
作者: r003    時間: 2017-4-1 14:06

做生意各有各做法,睇開d。玩得搖控野,都預左比人湯。
作者: r003    時間: 2017-4-1 14:07
。。。。。。。。。。。。
作者: 魚蠢    時間: 2017-4-1 15:03
玩得搖控野,都預左比人湯。請問呢套乜理論黎?
個個都諗埋D旁門左道黎對客人,唔怪得正正直直果D鋪頭要執笠......
講返句公道說話:RCMART既服務都算OK既,但價錢一定唔係最抵果間,唔好對佢有任何幻想會平比你
但係佢亦都唔係劏客既公司,做消費者既最好格晒價錢先好買,如怕麻煩請捱貴貨
作者: 唔識做    時間: 2017-4-1 15:43
有話過預訂一定平既咩? 人出價你接受係你既事,你有權唔訂等街價!
作者: zeda    時間: 2017-4-1 17:05
做消費者既最好格晒價錢先好買 : agree
作者: chowhungjai    時間: 2017-4-1 17:13
做你生意真慘,RC maXt重來無保證過最低價!

作者: HighLamb    時間: 2017-4-1 17:17
消費品唔同必需品,RC 模型同相機、手飾、鑽石—樣,都係屬於消費品,係有閑餘錢先至會買的。
作者: slspp    時間: 2017-4-1 17:49

RC 網站資料好齊,亦成日有更新,特別係可以揀車款睇有乜 option ,呢d都係成本,需然價錢吾會係最平,但亦吾會好離普…百家用百貨,想買到最平既,就真係要落廣華,但就真係要行好多間囉…

作者: 火星選手    時間: 2017-4-1 18:15
邊個話 pre order 平過walk in ? 正常想法但不是一定做法,痴痴地
作者: arigato    時間: 2017-4-1 19:20
Pre-order 只可理解為你有比較大的機會在出售那天拿到貨品. Pre-order 一定平過Walk-in純粹係你一廂情願嘅諗法.為咗個幾百蚊大動干戈何必?錢又洗咗,不如開開心心去享受.講到尾都係一件玩具.

作者: 火星選手    時間: 2017-4-1 19:30
arigato 發表於 2017-4-1 19:20
Pre-order 只可理解為你有比較大的機會在出售那天拿到貨品. 而Pre-order 一定平過Walk-in純粹係你一廂情願 ...

冇錯呀師兄
作者: neway_box    時間: 2017-4-1 20:09
傻仔先會落訂,驚死無得買咁
作者: soup_soup    時間: 2017-4-1 23:54
買貴咗又唔洗燥嘅,我 Glasshopper II 都喺佢地度買,一樣貴過人地成舊水,下次學精啲咪得囉
作者: angryboy    時間: 2017-4-2 03:33
樓主在fb 提過什麽都不經中介,why又上去rc mart被x
作者: tc3driver    時間: 2017-4-2 06:54
一般消費者未必知pre order會較貴,多谢楼主報道
作者: albertau2011    時間: 2017-4-2 08:29
RC mark 有時做特價  我都買到平野
作者: gos    時間: 2017-4-2 08:46
樓主師兄都幾好笑
作者: honest    時間: 2017-4-2 09:09
pre order 通常刀要比起碼一半訂金。比左錢就等于一定有貨比你,就好似買左個保险咁,比多少少系值得嘅。如果冇訂,一到货就sold out咁好賣。你買吾到,又會後悔嘅啫。到時落番kws。。。D貨見好搶手,街舖一樣會用炒價召呼你。
作者: honest    時間: 2017-4-2 09:17
HighLamb 發表於 2017-4-1 17:17
消費品唔同必需品,RC 模型同相機、手飾、鑽石—樣,都係屬於消費品,係有閑餘錢先至會買的。 ...

agree

作者: hihizaza    時間: 2017-4-2 10:14
落訂係一定有貨比你而唔係一定平比你,到時件貨受歡迎,街價高過你買你又大拍手掌既啦!
作者: neway_box    時間: 2017-4-2 12:12
呢條友不嬲鍾意唱衰,fb 俾人踢左九年
作者: 火星選手    時間: 2017-4-2 14:48
7下7下
作者: ying1234    時間: 2017-4-2 17:45

作者: gos    時間: 2017-4-2 21:14
呢位 樓主sean2013去食火煱好過買野玩車,十下十下咁,又小家,俾多幾十元就係度大喊十,正一十哥
作者: chacha    時間: 2017-4-2 22:03
先前我訂934,就話驚冇貨摭,呢D官網都公佈哂,唔使驚。
不過估唔到M05 ver.II r 都復刻!
作者: 965    時間: 2017-4-3 10:19
樓主,咁如果 pre order 買平咗, 又吾通會去 d 貴d既 街鋪鬧番佢地? 都係差幾十 , 綱上對番 yen 價都大約計到幾錢 la...

廣華街 街頭街尾都差一百幾十 la ... 去日本,綱上訂價同街價都吾同啦....
作者: sean2013    時間: 2017-4-3 10:38

哦....原來係我錯晒,
無法啦去訂都係唔想買到炒價,有保障 之前經驗係RC10   1/F  $1850   optima 食粥 $1900 之後貴係理所當然
但如果先貴後平咁我訂來托喇....

我唔係計較果D錢
而係話呢種預訂係多X余

作者: neway_box    時間: 2017-4-3 11:33
多余咁你又訂,明知架啦!之前都有人開個post講過啦!成日要平,你唔去開間模型鋪平俾我地!
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 11:54
sean2013 發表於 2017-4-3 10:38
哦....原來係我錯晒,
無法啦去訂都係唔想買到炒價,有保障 之前經驗係RC10   1/F  $1850   optima 食粥 $190 ...

其實啲咁嘅野自己衰左吸收教訓咪算囉, 無商不奸,一直以嚟都係咁。若然比多小小都嘈住晒咁你不如唔好玩車,間間都係咁架啦。為左幾舊水,搞到自己個名臭晒,值咩?
作者: HighLamb    時間: 2017-4-3 12:05

我都做過零售業,呢一類消費品,因為無固定需求,代理批發好多時入貨數量都好飄沸,有時你同代理批發要入某隻產品二十盒貨,代理可能會話你知,我今次個貨櫃批貨數量唔多,你要咗二十盒,其他舖商就無貨分,批唔到咁多俾你,最多俾五盒你。
咁你得五盒在手,如果又同時收咗五個人訂,你就無貨賣街,該隻產品亦會變得"奇貨可居"。
另一個可能,代理批發有大量貨返..........."供求定律"--中學經濟科基本內容。
作者: gos    時間: 2017-4-3 12:59
自己衰左口嗅仲話呢種消費模式多余,你僦真係無知,預訂等同平价,正一井底蛙
作者: 火星選手    時間: 2017-4-3 13:25
其實呢條友真係邊9個?Facebook 假AC ,工房{banned}人,咩人黎?社會縮影
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 14:37
算啦ching, 無謂哂口水落啲咁嘅人度
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 14:38
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=404281&extra=page%3D1&mobile=no
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 14:39
參考下人地既諗法啦
作者: HighLamb    時間: 2017-4-3 14:44
FlashZERO111804 發表於 2017-4-3 14:37
算啦ching, 無謂哂口水落啲咁嘅人度

討論區係個人人都睇得到的地方,提供正確資訊給大眾係必要的。
樓主執迷係樓主個人的事,但就唔可以因錯誤資訊而給其他人有錯誤觀念。

作者: sean2013    時間: 2017-4-3 15:14
okok 全是我錯 要刪除本文嗎 ?
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 15:26
唔好,要比人睇下
作者: ckwan171    時間: 2017-4-3 16:40
玩RC沒有絕對畫一價錢, 有你就要驚你, 變咗合謀定價, 買嘢要格價是常識吧..
不過格咗都冇用, kws好賣既車就暗啞底加幾舊...變咗炒價你可以點
呢單嘢最簡單講句, 早買早享受, 遲買平幾舊..

作者: neway_box    時間: 2017-4-3 16:48
唔好刪,你呢post咁有意義!
作者: sean2013    時間: 2017-4-3 17:06
okok 全是我錯,呢單嘢最簡單講句, 訂貨貴一舊, 遲買平一舊..
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-3 17:12
唔一定喎,你遲買
作者: r003    時間: 2017-4-3 19:02
大家放鬆d,玩多d車
作者: sean2013    時間: 2017-4-3 19:05
FlashZERO111804 發表於 2017-4-3 17:12
唔一定喎,你遲買

事實擺在眼前

作者: cyberkohk    時間: 2017-4-3 19:29
業界經營已經好辛苦其實無咩錢贊, 眼見模型店買少見少. 有人很投資去做比小小錢人贊都無所謂 .
KWS 入少咗 OPTION 好多時都係要去 RCMxxT 至有貨. 而且 OPTION 平過 KWS.
買套裝車和電子嘢 KWS 平過 RCMxxT , 各有各好大家都有得做雙嬴 .
作者: Tam    時間: 2017-4-3 19:34
買車kit,  rc 馬通常都貴kws 一些。 但買xray件,  星星件, 通常平d,  
作者: Tam    時間: 2017-4-3 19:35
自已格下價才可以買平野
作者: rc.square24    時間: 2017-4-3 22:40
早排934哥陣我上RC媽Preorder係1600左右,取車之後我落KWS走轉,連貨都唔見盒。之後街貨就2400,咁我跟你邏輯係咪要話訂貨平一舊, 遲買貴一千

多餘
作者: chacha    時間: 2017-4-3 22:58
rc.square24 發表於 2017-4-3 22:40
早排934哥陣我上RC媽Preorder係1600左右,取車之後我落KWS走轉,連貨都唔見盒。之後街貨就2400,咁我跟你邏 ...

不過據聞街外訂係$1200~1300。

作者: rc.square24    時間: 2017-4-3 23:02
chacha 發表於 2017-4-3 22:58
不過據聞街外訂係$1200~1300。

咁我買貴左囉

但係當時RCMA下水貨已經由200USD調整至300USD。

作者: chacha    時間: 2017-4-3 23:25
rc.square24 發表於 2017-4-3 23:02
咁我買貴左囉

但係當時RCMA下水貨已經由200USD調整至300USD。

我都同你一樣,係佢度訂!

作者: 恆.com    時間: 2017-4-4 10:32
其實仲有樣野上開rcmart 留意下,居然sanwa MT44 , 單賣舊電,朋友同佢買mt44 都無得補,rcmart 居然拿去賣!
作者: kreta    時間: 2017-4-4 11:58
cyberkohk 發表於 2017-4-3 19:29
業界經營已經好辛苦其實無咩錢贊, 眼見模型店買少見少. 有人很投資去做比小小錢人贊都無所謂 .
KWS 入少咗 ...

呢句真……遲早樓上舖租貴埋真係無人再做,到時真係唔訂都唔得

香港係自由市場,啱價就買好正常。

作者: r003    時間: 2017-4-4 13:44
我確係一個不愉快既經驗
作者: honest    時間: 2017-4-4 18:05
樓主Ching e個post到而家,已有超過4千人睇過,56個回應,系近期少有。所以千其吾好delete佢呀。。。thx
作者: FlashZERO111804    時間: 2017-4-4 18:11
honest 發表於 2017-4-4 18:05
樓主Ching e個post到而家,已有超過4千人睇過,56個回應,系近期少有。所以千其吾好delete佢呀。。。thx ...

讚成 好中肯 XD
作者: honest    時間: 2017-4-4 18:15
FlashZERO111804 發表於 2017-4-4 18:11
讚成 好中肯 XD

作者: RC881    時間: 2017-4-5 00:39
價錢上落一百幾十算啦,何必太勞氣,玩RC一向都系敗家野,賺在開心,蝕在金錢,其他興趣也一樣,消費尋開心,斤斤計較少數目不宜玩RC,最好系有田有地先好玩

作者: rowrowdog    時間: 2017-4-5 09:39

輸打贏要。根本冇人知邊款車會被炒起,preorder咗自己保證有貨但同時冇街貨變咗炒價,收到貨就會出post多謝rcmart暗自歡喜。但估錯市周街大貨只好怪自己眼光唔準捉錯路。
作者: hihizaza    時間: 2017-4-5 11:43
934一役連車仔舖都中計,開頭賣平左
作者: RC881    時間: 2017-4-5 12:13
rowrowdog 發表於 2017-4-5 09:39
輸打贏要。根本冇人知邊款車會被炒起,preorder咗自己保證有貨但同時冇街貨變咗炒價,收到貨就會出post多謝 ...

師兄講得無錯 , 只怪事主心急 , 想快人一步擁有 , 換轉買樓又如何? 買樓花又點計呢 , 一樣系Pre-order , 收樓之日樓價跌左唔通又發老皮咩?

作者: chacha    時間: 2017-4-5 12:43
hihizaza 發表於 2017-4-5 11:43
934一役連車仔舖都中計,開頭賣平左

真係估唔街價賣咁平
作者: ho9424    時間: 2017-4-5 14:16
RC ma,出名貴D!運費仲貴!如懶得出去KWS都費Q事比錢佢賺!如要WALK-IN洗Q去RC ma,直接去KWS仲平D仲方便啦~
講返句公道說話:不過人地明碼實價,你情我願,驚死無得買咁,pre order過walk-in純粹係你一廂情願嘅諗法,下次醒D啦!
作者: sean2013    時間: 2017-4-10 16:04
佢收翻晒 pre order
作者: Tam    時間: 2017-4-10 21:14
整句remark "RC 價格可升可跌" 就唔驚law
作者: wan1997    時間: 2017-4-18 19:03
既然貨到手了,就只有享受玩既過程吧..
作者: kiny002    時間: 2017-4-18 23:32
RC 最好係網上咩價都出晒俾你,唔洗行就可以格價,而且我玩開TAMIYA 野,真係算好齊。
買野未試過話上到去先話冇貨。
其實你PRE,都係計過佢D價,覺得OK先PRE,你一俾左錢,佢下轉平左貴左,關你鬼事咩。
我試過今個星期買完野,下星期佢同一件貨特價,咁咪當自己冇運LO。不過想返自己買果下,都係覺得買得過先買JAMA。

我覺得如果係PRE左,到時又話冇貨,之後見佢炒價,咁就奸商,不過我經驗RC 未試過咁。
平心而論,不如你講下件玩具正唔正,咁仲開心。
作者: kreta    時間: 2017-4-24 17:09
Rc ma 有平有貴waik in 就平D啦,我見FB 二手有隻叉機16xx RC ma 全新都係14xx..., 咁我相信FB個師兄入手唔平……
作者: warehouse    時間: 2017-6-2 11:57
cyberkohk 發表於 2017-4-3 19:29
KWS 入少咗 ...

ching 講得好相同見地,請看小弟這幾天關於另個ching帖文 ( 服務態度 ) ,我覺得遙控生意很難做,大家盡量包容,有得玩就算。

作者: warehouse    時間: 2017-6-2 12:14
kiny002 發表於 2017-4-18 23:32
RC 最好係網上咩價都出晒俾你,唔洗行就可以格價,而且我玩開TAMIYA 野,真係算好齊。
買野未試過話上到去 ...

ching 講得好,我上年買sanwa mxv 包1接收6舊幾,隔幾個月見佢地做特價包2接收及1個servo又係6舊幾,那那聲笑住去買咗,但係買了幾部kit車真係貴過kws 5至10%,我亦從不發帖講嘢,最緊要無被人抽起些件,價餞無所謂啦,呢幾日唔落雨又要上去俾錢,ok啦!

作者: warehouse    時間: 2017-6-2 12:32
ho9424 發表於 2017-4-5 14:16
RC ma,出名貴D!運費仲貴!如懶得出去KWS都費Q事比錢佢賺!如要WALK-IN洗Q去RC ma,直接去KWS仲平D仲方便啦~
講 ...

ching 啱聽,佢哋乜貨都標明價錢,願意就俾錢,事後不宜批評,貴咗味暗亞底唔好講出街俾人笑夾鬧,我都有很多暗啞底嘢無人知

作者: chacha    時間: 2017-6-2 12:51
佢地開10點,對於我非常啱,可以早拎早整車,唔洗等kws1點後先開門。
作者: chris05    時間: 2017-7-4 14:45
佢地有D野真係比出面平既,唔係全部都貴

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2