RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 非常開箱文,Carisma GT24B 1:24 buggy. (Not Mini Z) 16/9 updated [打印本頁]

作者: batcat    時間: 2015-9-9 01:42
標題: 非常開箱文,Carisma GT24B 1:24 buggy. (Not Mini Z) 16/9 updated

新蚊車。。。
Carisma GT24B 1:24 mini class RC buggy

--> 小弟真金白銀比抵錢買的,此非廣告,只想分享一下,各位師兄,不喜勿插先行謝過。<--

近日晌廣華街見到有架新蚊車,經網上搜尋,呢架車仔晌外地有幾好既評價,"$$$"三位數有找,吾多講,入。
呢㗎車仔都好強吓,3.7V standard 搭 8000kv motor.  加上行2.4Hz radio, 仲有埋隻古惑USB差機,可以晌公司差電,老細一定吾多覺。要直接升級,可改用2s 7.4V Lipo, power 馬上跳級而上。Parts 方面可找食粥代勞。 或去佢地 "e shop" 都一樣方便。
好,先行上相,片遲D再上。

Officaial Video :  https://www.youtube.com/watch?v=8o1HZmXhZRA
(Nice, Sept 16)

作者: batcat    時間: 2015-9-9 01:43

今次講明是「非常」,圖一定要多過字, 製作圖,上呀!
作者: batcat    時間: 2015-9-9 01:44

有咩要留意⋯⋯
1- 因為係RTR,我習慣先打開内竉,check 真所有機械及走線後先至玩。
2- 跟車全膠,金屬狗骨及碳板為額外附費!
3- Damper 要自行加入Friction  grease.  Tamiya soft 或者 medium 也可,視乎場地而定。
4- Carisma 有兩種呔可以供購買,38為軟,55為硬。 (跟車是38)
5- 波箱大減會落小許孖星白脂,但切記不能放多!

作者: batcat    時間: 2015-9-9 01:45

公園試車記。。(9月12日 updated)

今次試車分為3部份,  3次駛用同一塲地,Quarry Bay sea side park playground
   1-全車standard setup無改任何一樣, 開盒差電玩車,走3.7v
               結果,比我預期中理想好多,超出左我對RTR既期望!完全係超標收貨。在速度上3.7V配8000 kv 速度感覺就好比普通tt01行星星黑珠motor 咁上下,, standard 12 T motor gear兩米内起圍有小小彈射感,  之後就一般.。 至於過灣表現係靈活,個人覺得反應敏感, 玩連續彎反應快, 走高速大灣有推頭屬聽話易上手。 跳3~4寸高台好有動感, 但落地好跳好彈,麻麻地的感覺,好大可能因為止阻力筒冇阻力油,行到架車彈下彈下!

2- 全車Standard 另加裝左Carbon damper板,金屬狗骨,金屬13T (大一牙)金屬齒,加左孖星阻力羔,後油壓改用另一組油壓窿位,阻力羔為前中後軟,為咗減低嗰個轉向嘅敏感度,我將原本嘅推桿窿改用另外果一窿以減慢個轉向速度。都係行3.7V
                結果,在過灣方面改善咗好多,但仲有推頭,直路加速力方面之前兩米內有彈射感,家下三米以內都有少少彈射感,之後都係一般,有阻力油既幫忙,車穩定左好多架車跟手聽話, 另跳完台都無咗彈下彈下既感覺。

3......  基本上係用test 2 setup,  改變Ride height -3mm, 改變bump steering,一改用7.4V,前牙差加入AW 油                                     結果,變成一架火箭車,直路速度直迫搭載13.5T NA 既tt01。設定更加接近一架on road buggy.  全部性能提升不小。 但係吾跳得,low 得太低下,一跳便撞底再跳起。
(9月12日。)

另外關於3.7V 有一個另類玩法就係可以通過我哋一般「叉電廖袋」嚟差粒3.7V (用兩A output 吾得),感覺非常之良好,亦都唔使成日帶咁多電出街差。一排電都係用20分鐘就差完!

作者: cwc86659    時間: 2015-9-9 04:08
十斗十斗
作者: Ozman    時間: 2015-9-9 06:50
好想睇試車報告thanks
作者: pd    時間: 2015-9-9 07:17
Nice mini buggy
作者: 貓仙人    時間: 2015-9-9 08:36

好想睇試車報告thanks   x2
作者: jr-rc1988    時間: 2015-9-9 08:48
好想睇試車報告thanks   x3
作者: khho01    時間: 2015-9-9 09:24
ching ... PARTS 邊處買 ..
作者: batcat    時間: 2015-9-9 09:55
khho01 發表於 2015-9-9 09:24
ching ... PARTS 邊處買 ..

C-Hing,

Parts 方面可找食粥代勞。 或去佢地 "Carisma" e shop 都一樣方便... http://www.carisma-shop.com/en/product.php?cid=84
我上次定貨三天就收到,算快。  另外亦都可以上去佢哋Office囉。

作者: fidshk    時間: 2015-9-9 10:15

作者: ZeroKwok    時間: 2015-9-9 11:55
正喎
作者: cyt2011    時間: 2015-9-9 17:48
食粥 : $800 full set !
作者: tonyho88888    時間: 2015-9-9 20:03
小心全車膠料,一拆完上返D鑼絲係收吾死
作者: 965    時間: 2015-9-9 21:03
Very nice!

Any oil shock Kit for it?
作者: batcat    時間: 2015-9-10 07:03
965 發表於 2015-9-9 21:03
Very nice!

Currently, Carisma don't have such oil damper available.  However seem that it will be stock soon, because a spring set for oil damper is available on e shop.

I will try to install Mini z parts to there, like 萬向節,油壓等⋯⋯will update when done.

作者: batcat    時間: 2015-9-10 07:07
tonyho88888 發表於 2015-9-9 20:03
小心全車膠料,一拆完上返D鑼絲係收吾死

Thanks 師兄提醒,已經打散了兩次,暫時一切良好。

作者: batcat    時間: 2015-9-10 07:50

試後感。。。 (update 9月12日)
缺點:
1/ 沒有吸震力既彈弓筒,難於發揮十足戰鬥力。
2/  齒比較偏重高扭力,高速有所缺。
3/ 原裝膠油壓板較為軟,用standard setup 尚可
4 / 廣華街暫未見有Parts 供應,一般要等兩三天, 副廠 option parts 暫時欠奉。
5/ 不可能改camber。
6/ 有Bump steering,個人而言,不大喜歡, 但good for beginer⋯⋯
7/ senorless⋯⋯

優點:
1/ 一仟有找,2.4G加8000Kv ,性價比好高。 開盒即玩,咩都有提供,正宗小學生都識。
2/ 以Ready to Run 來講夠快,成品紮實,呔夠軟,室內或者球塲玩無得頂。
3/ 超喜歡佢隻USB 差機,極之方便,又可以用「廖袋」差,去到邊玩到邊,爽死!
4/ menu 有祥細圖,廠方提供足夠資料,容易維修。
5/ 有CE 証書,在安全方面足可以放心。
6/ 呔及油壓可以用kyosho mini z buggy產品。  已經証實,Mini z buggy 萬向不合用 (9月18日)

(9月12日)

作者: batcat    時間: 2015-9-12 08:44

改裝番外篇⋯⋯(9月13日)在有限資源及缺乏副廠改件下,但又想探索吓架車既 potensial , 改裝咗小小,效果不錯,分享一下。

1/ 起初想找膠件放入吸震筒以改變車高,但支筒太細,找不到有用既舊件可用,思前想後,終於想到用熱縮通改變車高 ,前-3 mm ,後-2mm。
2/ low 底架車後,接著改變呔呎螺絲組裝位,差不多可以完全清除bump steering。 辦法係張呔吟嗰邊果個呔尺位由上邊改為下邊收縲絲,車身位個邊不變。  另外由於車高下降,suspension system 個幾何角度改變左,standard 呔尺既toe out 大左1.5mm 去到3.5-4mm toe out 左右,最好自己用"力神"膠片(透明車殼剩余廢料)剪過一條新嘅呔尺出嚟,窿位point to point 大概由2.4cm 增加至 2.5cm。 成功的話toe out 角度會變回-2度。

3/ 今午有幸與kyosho minis buggy 對比, 發現不單止尺寸近乎一樣,仲有好多零件都可以共用,包括油壓,車呔都應該可以。(已經確定mini Z buggy 萬向不能用)

4/ 7.4V 2s 係一個超平又非常理想既即時升級既利器!。必入,KWS 代理,食粥,好似話已經有貨補充。

5/ 若然仲覺得得8000Kv 不能夠滿足你嘅欲望,廠方仲有一隻12,000kv嘅神器級motor!睇過試車片嗰啲速度係難以想像的快⋯⋯

作者: cc4321    時間: 2015-9-12 09:49
八舊又玩得過喎,不過最重要都係parts問題,希望淘淘有得賣
作者: Daggerbm    時間: 2015-9-12 11:54
好詳細,謝謝分享!
作者: batcat    時間: 2015-9-12 21:29
965 發表於 2015-9-9 21:03
Very nice!

Just saw a mail reply from Carisma, oil damper will be ready for sales very very soon.   

作者: batcat    時間: 2015-9-12 21:44
cc4321 發表於 2015-9-12 09:49
八舊又玩得過喎,不過最重要都係parts問題,希望淘淘有得賣

Parts 可以問問食粥。

作者: 藤井樹    時間: 2015-9-15 20:20
想問下依架車飛唔飛得?定只可當平路buggy?
作者: batcat    時間: 2015-9-15 23:14
藤井樹 發表於 2015-9-15 20:20
想問下依架車飛唔飛得?定只可當平路buggy?

師兄,你指飛吾飛得係咪指Rally?  mini Z buggy可以做乜,佢都可以做乜,但係作為一個細比例嘅模型車,佢嘅越野能力大家都相信係有限制,粒石仔大粒啲都有壓力。  但若然你放響公司,又或者屋企,或者樓下公園波地,一般石屎地,就算行3.7v佢絕對可以比到一個好理想嘅速度比你,如果行7.4v 就更爆!
作者: Wayne~~    時間: 2015-9-16 00:40
有片睇嗎 C 兄
作者: 貓仙人    時間: 2015-9-16 04:54
batcat 發表於 2015-9-15 23:14
師兄,你指飛吾飛得係咪指Rally?  mini Z buggy可以做乜,佢都可以做乜,但係作為一個細比例嘅模型車,佢 ...

我諗佢話飛唔飛得係講飛jump。。。。

作者: 藤井樹    時間: 2015-9-16 12:06
貓仙人 發表於 2015-9-16 04:54

YES!小弟新手咩都唔識,只有偉力A959,我係想問佢飛下坡,JUMP下~~得唔得?同埋想問佢電原裝1S電玩到幾耐左右?THX!

作者: batcat    時間: 2015-9-16 16:17
Wayne~~ 發表於 2015-9-16 00:40
有片睇嗎 C 兄

Hi C-Hing,

My Video is not finished yet... however, here have a good stuff from US's GT24B with 7.4V

https://www.youtube.com/watch?v=ZBFgievje2I

作者: batcat    時間: 2015-9-16 16:18
貓仙人 發表於 2015-9-16 04:54

O..IC thanks C-hing to point it out.

作者: batcat    時間: 2015-9-16 16:21
藤井樹 發表於 2015-9-16 12:06
YES!小弟新手咩都唔識,只有偉力A959,我係想問佢飛下坡,JUMP下~~得唔得?同埋想問佢電原裝1S電玩到幾耐左右 ...

According to my experience,  

1S, 3.7V can run for 10-15 min with standard 8000KV motor.
   2S,  7.4V can run for 10 min with 8000KV.  

Here is some refer waht I found from U Tube for GT24B in door jumping..  Hope this help.
https://www.youtube.com/watch?v=ETR9wweDnc4
https://www.youtube.com/watch?v=rGAyEQMckbA

作者: 藤井樹    時間: 2015-9-16 16:52
唔該師兄,比想像中快同飛得!如果1s可以玩15分鐘,買多2舊電帶出街加個尿袋
作者: batcat    時間: 2015-9-16 17:05
藤井樹 發表於 2015-9-16 16:52
唔該師兄,比想像中快同飛得!如果1s可以玩15分鐘,買多2舊電帶出街加個尿袋 ...

Yes, that's my way to play with my son.  I got 2 GT24B.  Happy time as always with my 24B.

作者: Wayne~~    時間: 2015-9-16 19:58
batcat 發表於 2015-9-16 16:17
Hi C-Hing,

My Video is not finished yet... however, here have a good stuff from US's GT24B with 7 ...

唔該師兄..7.4 V 好狂野

作者: zkoalas2    時間: 2015-9-17 08:02
我昨天都入咗,無介紹錯,性價比超高!
作者: JKC710    時間: 2015-9-17 12:16
呢架BUGGY會唔會裝到京商COMIC RACER殼柱同殼, 係就當平路車玩都抵.

登錄/註冊後可看大圖

作者: batcat    時間: 2015-9-17 21:16
zkoalas2 發表於 2015-9-17 08:02
我昨天都入咗,無介紹錯,性價比超高!

同志,恭喜,恭喜,

作者: batcat    時間: 2015-9-17 21:25
JKC710 發表於 2015-9-17 12:16
呢架BUGGY會唔會裝到京商COMIC RACER殼柱同殼, 係就當平路車玩都抵.

Good  idea 喎師兄,介時又多個玩法,單睇spec,ok 噃⋯⋯期待師兄出post。

作者: mos-leung    時間: 2015-9-21 18:34
可以用其他發射機嗎?
作者: batcat    時間: 2015-9-22 02:25
mos-leung 發表於 2015-9-21 18:34
可以用其他發射機嗎?

應該吾得,我無試過。

作者: JKC710    時間: 2015-9-22 12:13
batcat 發表於 2015-9-22 02:25
應該吾得,我無試過。

塊PCB可唔可以走線出黎接駁其他接收?

作者: batcat    時間: 2015-9-24 08:52
JKC710 發表於 2015-9-22 12:13
塊PCB可唔可以走線出黎接駁其他接收?

As I don't have much knowledge on PCB modifcation,  try to search from outside,  I don't get the related inforamtion so far....

作者: RGear    時間: 2015-10-19 13:49
瑞典人在1/10 offroad, 1/12 場玩 GT24B:
https://www.youtube.com/watch?v=kE60ma2iuPE
作者: batcat    時間: 2015-10-24 14:09
RGear 發表於 2015-10-19 13:49
瑞典人在1/10 offroad, 1/12 場玩 GT24B:
https://www.youtube.com/watch?v=kE60ma2iuPE

如果香港有就正lu....

作者: coolfai    時間: 2015-12-3 19:04
唔知那裡仲有得賣?
作者: batcat    時間: 2015-12-4 15:17
coolfai 發表於 2015-12-3 19:04
唔知那裡仲有得賣?

有,  食宿

作者: coolfai    時間: 2015-12-11 11:42
Thks
作者: cyt2011    時間: 2015-12-11 11:51
For your ref. $698 only on new 車殼.

[attach]935300[/attach]

作者: batcat    時間: 2015-12-13 01:11
cyt2011 發表於 2015-12-11 11:51
For your ref. $698 only on new 車殼.

哈,剛入手了⋯⋯

作者: coolfai    時間: 2015-12-14 18:12
我都買左,如用7.4v電,買幾多mah?
作者: zerowong    時間: 2015-12-14 20:15
有原裝option 買
作者: batcat    時間: 2015-12-15 01:47
coolfai 發表於 2015-12-14 18:12
我都買左,如用7.4v電,買幾多mah?

用廠7.4電池吾洗轉插又fit 位。  價亦吾貴, 一百左右

作者: 藤井樹    時間: 2015-12-15 12:29
小弟都入左部BUGGY,7.4V電HOBBY KING好似有D都FIT到位應該只可以買350MAH左右.....PS......新款平左成舊水?
作者: batcat    時間: 2015-12-15 13:53
藤井樹 發表於 2015-12-15 12:29
小弟都入左部BUGGY,7.4V電HOBBY KING好似有D都FIT到位應該只可以買350MAH左右.....PS......新款平左成舊水: ...

無法,  CARISMA 做 X'mas Sales... 我都中招....
不過佢都帶來了很多樂趣!  

作者: coolfai    時間: 2015-12-15 15:03
斬時用3.7v表現不滿意,轉頭買7.4再試
作者: coolfai    時間: 2015-12-15 20:02
7.4v,成架醒曬
作者: 藤井樹    時間: 2015-12-16 14:45
師兄最後買左原裝7.4v?能否度下原裝長闊高?thx
作者: coolfai    時間: 2015-12-16 20:09
原裝 4.5 x1.8 x1.4 cm
作者: batcat    時間: 2015-12-17 00:15
藤井樹 發表於 2015-12-16 14:45
師兄最後買左原裝7.4v?能否度下原裝長闊高?thx

如你所願,
作者: 藤井樹    時間: 2015-12-17 07:19
Thx batcat兄
作者: Alotom    時間: 2015-12-17 08:02
請問防水能力如何?下完雨的球場能玩嗎?
作者: khho01    時間: 2015-12-17 11:26
batcat 發表於 2015-12-17 00:15
如你所願,

(百幾元) 請問包叉電器嗎?

作者: 藤井樹    時間: 2015-12-17 11:43
coolfai 發表於 2015-12-16 20:09
原裝 4.5 x1.8 x1.4 cm

thx coolfat ching~~

作者: 藤井樹    時間: 2015-12-17 11:46
khho01 發表於 2015-12-17 11:26
(百幾元) 請問包叉電器嗎?

師兄我之前問過極X,   7.4V係90蚊粒電...無差機, 3.7V就70蚊可用跟車條線用USB充...

作者: khho01    時間: 2015-12-17 12:10
thx ...
作者: batcat    時間: 2015-12-17 13:12
Alotom 發表於 2015-12-17 08:02
請問防水能力如何?下完雨的球場能玩嗎?

I haven't tied that before as Caisma have no mentioned "waterproof" on product description.  

作者: Alotom    時間: 2015-12-17 21:18
batcat 發表於 2015-12-17 13:12
I haven't tied that before as Caisma have no mentioned "waterproof" on product description.

Thank you.
剛剛出完KWS「朝聖」,如果唔係開支大左就有新車玩lu...

作者: Peter(^^)    時間: 2015-12-22 00:53

請問樓主
作者: batcat    時間: 2015-12-22 02:25
Peter(^^) 發表於 2015-12-22 00:53
請問樓主
全裝車轉灣衣個角度會唔會唔夠?

Sorry c hing 睇吾到你張相!

作者: brianych    時間: 2015-12-25 12:08
其實改唔改到用 Kyosho miniz buggy big bore 油壓呢?
作者: batcat    時間: 2015-12-25 13:37
brianych 發表於 2015-12-25 12:08
其實改唔改到用 Kyosho miniz buggy big bore 油壓呢?

有可能,不過之前無貨,再加上加阻力膏後既效果又吾差,所以家下無入貨,另加上近來太醉心架959....
作者: bennymok    時間: 2016-1-2 23:41

遲D應該有GT24 truggy!
作者: batcat    時間: 2016-1-5 11:03
bennymok 發表於 2016-1-2 23:41
遲D應該有GT24 truggy!

Cool...

作者: brianych    時間: 2016-1-5 17:00
batcat 發表於 2015-9-9 09:55
C-Hing,

Parts 方面可找食粥代勞。 或去佢地 "Carisma" e shop 都一樣方便... http://www.carisma-shop.c ...

師兄,運費大約收幾多錢?
作者: batcat    時間: 2016-1-6 01:27
brianych 發表於 2016-1-5 17:00
師兄,運費大約收幾多錢?

順風收費,我上次自己上去提貨,所以吾多清楚。  你可以打去問吓。

作者: brianych    時間: 2016-1-6 14:03
batcat 發表於 2016-1-6 01:27
順風收費,我上次自己上去提貨,所以吾多清楚。  你可以打去問吓。

Thanks. From Website. The shipping cost show "USD$10.x" ...It's very high for local delivery.

作者: coolfai    時間: 2016-1-28 23:07
有冇師兄換左12000motor分享吓?我想換,吾知D电子頂吾頂倒?
作者: batcat    時間: 2016-2-7 18:55
coolfai 發表於 2016-1-28 23:07
有冇師兄換左12000motor分享吓?我想換,吾知D电子頂吾頂倒?

論電子一定無問題,因為12000kv 屬正廠產品。  否則廠高可能要揹黑鍋喔⋯⋯

作者: civicwong    時間: 2016-2-8 20:53
batcat 發表於 2015-9-10 07:07
Thanks 師兄提醒,已經打散了兩次,暫時一切良好。

有少少心得, 收啲膠料螺絲果陣, 初時會反向轉一個圈, 感覺到卡一下, 先至收入去, 咁會襟用啲
作者: ianli    時間: 2016-2-11 23:27
請問有冇人試过 mini  z buggy 的前後 shock stay 可唔可以共用?
作者: chilebb    時間: 2016-2-18 16:21
Can I use mini-z drift tyre to drift? Thx
作者: carisma    時間: 2016-3-11 03:39
You should be able to use Kyosho wheels and tires

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2