RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: rcmart己主動回應,期待好消息 [打印本頁]

作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 10:50
標題: rcmart己主動回應,期待好消息

本人之叉機維修半年,期待回來

作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 11:03
觸犯商品說明條例:

http://www.customs.gov.hk/filemanager/common/ppt/TDAO_tc.ppt
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 15:19
虛述第三者回覆無了期維修作退錢理由,完全係不合理藉口,何等幼稚羞恥
作者: 1BM    時間: 2014-7-23 16:35
乜咁大火氣呀
作者: Let-Go    時間: 2014-7-23 17:34
BAD BAD BAD
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 17:41
1BM 發表於 2014-7-23 16:35
乜咁大火氣呀

作者: escrc    時間: 2014-7-23 17:43
佢0回應

作者: TOMY1988    時間: 2014-7-23 20:46
或者佢地內部已經開會斷定左樓主有問題
而唔係义電機問題
而且一至通過依位人兄鍾意搞事
可不理會呢 …………………
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 21:32
TOMY1988 發表於 2014-7-23 20:46
而唔係义電機問題

一部充電機維修可以消失得無影無綜,師兄可能你對分析事情有障礙哦

作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 21:39
我根本唔需要佢地回應,因為佢地全部係大話,而且消委會己接納我投訴,回應消委會便足夠!我係度出post係要提醒各位呢間公司常用騙人技倆,你可視為我搞事,因為你唔係受害者,但希望你尊重自己,唔好講一啲比佢地更幼稚既説話
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 21:48
TOMY1988 發表於 2014-7-23 20:46
而唔係义電機問題

我記得你,你係想同我買$70二手電仲要分期付款問長問短個位學生

作者: ben276611    時間: 2014-7-23 21:52

Ching講真,完全明白你感受,但我個case又同你有少少唔同,我之前係佢地度買左隻Tekin,幾個月之後有問題,之後攞上去整,佢地話都係第一次整,可能時間要奈少少,咁一個月之後嘅今天,我上去攞嘢,順便問下個Tekin咩環境,佢地答我已經寄左去美國,跟手比埋個tracking No我添,所以我覺得佢地嘅服務都ok wo。(不喜勿插)
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 22:06
ben276611 發表於 2014-7-23 21:52
Ching講真,我又有少少唔同意你啲講法,我之前係佢地度買左隻Tekin,幾個月之後有問題,之後攞上去整,佢地 ...

作者: TOMY1988    時間: 2014-7-23 22:10
oolongtea 發表於 2014-7-23 21:48
我記得你,你係想同我買$70二手電仲要分期付款問長問短個位學生

你無野下話

第一  我無買過二手電

第二我唔係學生

點錯相行遠d

作者: TOMY1988    時間: 2014-7-23 22:12
oolongtea 發表於 2014-7-23 21:32
一部充電機維修可以消失得無影無綜,師兄可能你對分析事情有障礙哦

一般公司都會係咁

唔想處理既投訴都會指投訴人有問題

信唔信由你
作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 22:14
TOMY1988 發表於 2014-7-23 22:10
你無野下話

第一  我無買過二手電

唔好意思,可能你同個學生一樣,分析事情能力有問題

作者: ben276611    時間: 2014-7-23 22:17
oolongtea 發表於 2014-7-23 22:06
  • 師兄,我部MM叉機上年12月4日拎番去整,到而家竟然話維修無了期,即係有寄去整但整唔到???整唔到 ...

• Ching你其實可以問佢地攞個tracking no,如果無,咪即係無寄走過la,但如果佢地有寄走,而係mm果間公司無整嘅話,就唔可以完全入晒rcmart數,但rcmart都有做得唔好嘅地方,就係無通知返貨主。另外如果rcmart由始致終都比唔到tracking no你,咁我覺得就真係要追究到底,還你一個公道!
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 22:19
    稍為有少少分析頭腦都知佢地講大話喇!

作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 22:25
    一部叉機並非穿梭機呀!有乜理由無了期維修,况且佢有tracking就一早哂左出來喇,仲駛乜作古仔,佢仲作到自己同MM入貨,MM香港有代理,點會比貨佢吖,你估我想攪事,伍仟蚊買部叉機都而家唔嗲唔吊,仲要拎多2千出來買個部,你估我直係好得閒
    作者: Allan007    時間: 2014-7-23 22:26
    TOMY1988 發表於 2014-7-23 22:12
    一般公司都會係咁

唔想處理既投訴都會指投訴人有問題

睇到呢度要出聲啦。點可以話"一般公司都係咁"?做生意唔可能每一單都要賺,係既話保險唔駛做。
    作者: ben276611    時間: 2014-7-23 22:29
    oolongtea 發表於 2014-7-23 22:25
    一部叉機並非穿梭機呀!有乜理由無了期維修,况且佢有tracking就一早哂左出來喇,仲駛乜作古仔,佢仲作到自 ...

唔好咁努氣,take it easy hk人!

作者: Allan007    時間: 2014-7-23 22:32
    oolongtea 發表於 2014-7-23 22:25
    一部叉機並非穿梭機呀!有乜理由無了期維修,况且佢有tracking就一早哂左出來喇,仲駛乜作古仔,佢仲作到自 ...

釗兄響呢種情況除非你真係好想攞番個采,否則commercial settlement係最理智既做法。Store credit for the charger係咪即係退錢,退錢係咪全數,全數係咪一次過...?係就臘錢走人算啦。
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 22:32
    至少我公司唔係
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-23 23:01
    Allan007 發表於 2014-7-23 22:32
    釗兄響呢種情況除非你真係好想攞番個采,否則commercial settlement係最理智既做法。Store credit for th ...

Allan兄,好簡單,兩個字:責任

作者: TRF418    時間: 2014-7-24 00:13
    Rcmart會做D甘嘢!
    吾多似喎 講真

作者: TRF418    時間: 2014-7-24 00:14
    不如Rcmart回應一下
    作者: TENBOY    時間: 2014-7-24 00:30

不如Rcmart回應一吓x2
    作者: ben276611    時間: 2014-7-24 00:33

不如Rcmart回應一吓x3

作者: tiger1    時間: 2014-7-24 07:48
    oolongtea 發表於 2014-7-23 22:19
    稍為有少少分析頭腦都知佢地講大話喇!

The reply on #18 from RCMART was totally reasonable.
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 08:12
    tiger1 發表於 2014-7-24 07:48
    The reply on #18 from RCMART was totally reasonable.

咁既大話真係有人信,寫盲腸唔通呃人易D

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 08:27
    ben276611 發表於 2014-7-24 00:33
    不如Rcmart回應一吓x3

如果回應千其唔好廢話,如果答到並出示証明以下2項,我就當佢冇講大話
    1.义機寄左邊度整?
    2.過往與Muchmore有關本人之义機維修通訊記錄
    3.义機現在在那4.什麼理由導致維修無期

作者: TRF418    時間: 2014-7-24 09:38
    tiger1 發表於 2014-7-24 07:48

我都認為系

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 09:46
    TRF418 發表於 2014-7-24 09:38
    我都認為系

咁即係你認同佢講大話
    咁即係你認同維修半年影都冇屍骨全無比番錢打發你當你white痴

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 09:50
    咁即係認同人地拎走你既物件,比番錢你就可以解決
    作者: ricksonchow    時間: 2014-7-24 10:31
    其實佢陪返store credit 比你, 你同佢買返部新, 咪即係1換1?  不過拖左你咁耐, RCMART 的確唔啱
    作者: 貓仙人    時間: 2014-7-24 10:49
    純粹好奇。。。。C兄除左道歉回水之外。。。。其實仲想點?
    作者: euro614    時間: 2014-7-24 11:17
    純粹好奇... 如果相同事件發生在kws,唔知有無舖頭咁好死退款!
    作者: flybook    時間: 2014-7-24 11:56
    路過,,,你有你投訴,佢有佢照賣,
    作者: 1BM    時間: 2014-7-24 12:10
    我估阿燥火兄你無非都係為啖氣姐 , 得些好意就算數啦 , 唔洗玩到咁盡既 , 學其他師兄所講 , 同一事件發生在KWS , 你估會有照價補償咁順灘嗎?

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 15:40
    ricksonchow 發表於 2014-7-24 10:31
    其實佢陪返store credit 比你, 你同佢買返部新, 咪即係1換1?  不過拖左你咁耐, RCMART 的確唔啱 ...

師兄分析得非常好!一早比番錢或者換個部咪得囉,唔知乜理由由頭到尾佢地要老作拖咁耐,仲要每一句都係大話,呢件事錢唔係重要,重要既係人格,到底rcmart邊個要負責,佢地自己心照,如果當我係衰人,咁佢地亦好人有限!

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 15:49
    1BM 發表於 2014-7-24 12:10
    我估阿燥火兄你無非都係為啖氣姐 , 得些好意就算數啦 , 唔洗玩到咁盡既 , 學其他師兄所講 , 同一事件發生在 ...

我係KWS買嘢多過係RCmart九十幾倍,從來都冇事發生,我幫襯KWS個幾間鋪頭至少唔呃人,有次整SP摩打整左半年,但個老闆最後都比番隻新既我,非常老實!
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 15:59
    1BM 發表於 2014-7-24 12:10
    我估阿燥火兄你無非都係為啖氣姐 , 得些好意就算數啦 , 唔洗玩到咁盡既 , 學其他師兄所講 , 同一事件發生在 ...

師兄認為我有得到"好意"咩!?

作者: 1BM    時間: 2014-7-24 16:34
    oolongtea 發表於 2014-7-24 15:59
    師兄認為我有得到"好意"咩!?

"好意"你得唔到掛 , 只系覺得你 "好得意" 厚多士
    作者: 1BM    時間: 2014-7-24 16:37
    oolongtea 發表於 2014-7-24 15:49
    我係KWS買嘢多過係RCmart九十幾倍,從來都冇事發生,我幫襯KWS個幾間鋪頭至少唔呃人,有次整SP摩打整左半 ...

系喇系喇! 知你叻喇 去考律師啦 , 咁多野講 , 成個婦人一樣
    作者: jj2006    時間: 2014-7-24 16:59
    版主不如用啲時間睇下說明書,往後就少啲嘢壞,麻打,差機……
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 17:00
    1BM 發表於 2014-7-24 16:37
    系喇系喇! 知你叻喇  去考律師啦 , 咁多野講 , 成個婦人一樣

係婦人又如何,你亞媽唔係婦人嗎?

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 17:12
    jj2006 發表於 2014-7-24 16:59
    版主不如用啲時間睇下說明書,往後就少啲嘢壞,麻打,差機……

我成日睇說明書,不過說明說冇講部叉機會點解自己壞喎,你都得閒係度留言,不如你都幫我睇下吖
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 17:13
    1BM 發表於 2014-7-24 16:34

彼此彼此喇

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 17:17
    1BM 發表於 2014-7-24 16:34

如果我踩到你條尾真係唔好意思,可能你好鐘意rcmart,又或者成日去KWS比人呃,不如你講下比人呃嘅慘况吖,我一定幫你

作者: jj2006    時間: 2014-7-24 18:28
    你係41樓話kws唔呃人,係49樓又話kws 呃人,rcmart 又呃人,香港rc 死了
    作者: jj2006    時間: 2014-7-24 18:32
    理解版主心情,有時一兩個個別例子,無必要放到咁大,你用啲字眼好似過左火啲!香港玩RC 價錢相對其他地區已唔算貴!希望大家玩RC 可以開心啲
    作者: 1BM    時間: 2014-7-24 21:26
    oolongtea 發表於 2014-7-24 17:17
    如果我踩到你條尾真係唔好意思,可能你好鐘意rcmart,又或者成日去KWS比人呃,不如你講下比人呃嘅慘况吖, ...

我經常去kws shopping ,不知幾happy , 買野之餘又同D老細吹吹水,天南地北乜都吹下,反而rcmart一年去得果三幾次

作者: 1BM    時間: 2014-7-24 21:38
    oolongtea 發表於 2014-7-24 17:00
    係婦人又如何,你亞媽唔係婦人嗎?

你已經開始九吾搭八,我打救你吾到lu
    希望其他人可以打救你啦
    咁吾好老皮,不如上街啦,遊街都得架
    申利:我絕對系中立,只系對你向追討一方的用字實在看不過眼,你要理論吾該你直接上Rcmart

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 21:40
    jj2006 發表於 2014-7-24 18:32
    理解版主心情,有時一兩個個別例子,無必要放到咁大,你用啲字眼好似過左火啲!香港玩RC 價錢相對其他地區 ...

師兄,可能你閱讀能力有障礙,如果你有時間,請由第一樓開始遂隻字睇!如果你懷疑係人品問題,不妨大家出來飲杯茶認識下,我同你深交下,至於點解唔出post插SP單case,因為係我有一樣你可能永世對人同處事都冇既嘢,就係"信任"!如果對我既post抱懷疑,不妨打去rcmart搵姓除既問清楚,件事放得大可能只是你一廂情願,又或者你問下自己到底唸乜嘢!

作者: 1BM    時間: 2014-7-24 21:43
    jj2006 發表於 2014-7-24 18:28
    你係41樓話kws唔呃人,係49樓又話kws 呃人,rcmart 又呃人,香港rc 死了

jj2006師兄,果位人兄已經失去理智,最佳做法系,由這刻大家吾好再回應佢,由得佢自己發神經

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 21:45
    1BM 發表於 2014-7-24 21:38
    你已經開始九吾搭八,我打救你吾到lu
    希望其他人可以打救你啦
    咁吾好老皮,不如上街啦,遊街都得架 ...

如果你要玩針對又或者係度撩事鬥非我一定陪你玩,但希望你首先知道呢個post唔係針對你,如果你要面子,我可以比你,但亦請你檢點下自己言行!

作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 21:55
    1BM 發表於 2014-7-24 21:43
    jj2006師兄,果位人兄已經失去理智,最佳做法系,由這刻大家吾好再回應佢,由得佢自己發神經
    ...

唔好意思,你比你自己嘅言行撻著左,本人深感抱歉

作者: jj2006    時間: 2014-7-24 22:00
    1BM 發表於 2014-7-24 21:43
    ...

同意,同意,同意
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-24 22:10
    jj2006 發表於 2014-7-24 22:00
    同意,同意,同意

兩位都係同類,當然臭味相投喇

作者: maxchow    時間: 2014-7-25 01:02
    玩RC都系尋開心,
    無謂同自己個肝過唔去丫。
    開開心心去玩車啦。
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-25 01:07
    maxchow 發表於 2014-7-25 01:02
    玩RC都系尋開心,
    開開心心去玩車啦。

好,今次聽你話!

作者: beebone(real)    時間: 2014-7-25 11:10
    嘩咁熱鬧呀!!!
    呢道大部份ching都唔用腦去分析事, 只會針對人.
    針對D一開波就一定話人唔O岩之類既人,
    仲會針對講到自己O係KWS點豪買既人..........

收皮啦!!!! 去報警一了百了囉!!!

作者: oolongtea    時間: 2014-7-26 20:54
    maxchow 發表於 2014-7-25 01:02
    玩RC都系尋開心,
    開開心心去玩車啦。

聽你話因為說話有正能量,所以今日去玩車,咁啱又見到MM CEO,同佢寒喧左一陣

作者: maxchow    時間: 2014-7-26 22:29
    玩玩車,吹吹水,悠然自得,都唔知幾正。
    我地系 JV 玩的, 得閒來開心放車。
    日常玩車照:
    http://www.rc-zone.hk/xbbs/forum ... &extra=page%3D1
    作者: oolongtea    時間: 2014-7-28 13:23
    MM CEO即席問Technican, 維修叉機最多2星期,佢叫我直接寄去日本MM,包攪掂!
    作者: beebone(real)    時間: 2014-7-28 14:14
    oolongtea 發表於 2014-7-28 13:23
    MM CEO即席問Technican, 維修叉機最多2星期,佢叫我直接寄去日本MM,包攪掂! ...

你咁做O野咁有效率又咁叻, 當初點解唔直接O係日本買?!?!? 返正人又O係日本住.
    又要買又要{banned} 香港人,香港公司, 香港所有O野都係無能又無良, 香港唔O岩你, 最好唔好再O係香港既討論區發言..........

作者: oolongtea    時間: 2014-7-28 14:21
    beebone(real) 發表於 2014-7-28 14:14
    你咁做O野咁有效率又咁叻, 當初點解唔直接O係日本買?!?!? 返正人又O係日本住.
    又要買又要{banned} 香港 ...

你令我唸起三輪車加人字拖

作者: oolongtea    時間: 2014-7-29 03:03
    maxchow 發表於 2014-7-26 22:29
    玩玩車,吹吹水,悠然自得,都唔知幾正。
    我地系 JV 玩的, 得閒來開心放車。
    日常玩車照:

JV我成日去架,係近排忙啲所以先冇出現咋

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2