RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 點解我架savage 4.6一著車就係咁走(新手一問) [打印本頁]

作者: wilchancf    時間: 2014-7-8 02:11
標題: 點解我架savage 4.6一著車就係咁走(新手一問)
架車兩年前玩過一段時間,依家攞返出黎玩。已check過機器冇生銹,油針o-wing又冇問題。但一著車就向前衝,將怠速針收細又死火,之後加大番少少怠速針架車又衝得比之前快,咁我又收細d支細油針,之後又係死火,總之就一係死火一係就停唔到車啦。請名位師兄只教一下,或我可能已經將三支油針攪到亂哂錯哂,我可以點樣還原最初始化從新嚟過呢?定還是火咀度數用錯就會有呢個情況呢?(我用緊O.S. R5火咀)謝謝!

作者: MkliMkli    時間: 2014-7-8 09:22
離合器可能夾實咗
作者: cpkd    時間: 2014-7-8 10:09
首先跟說明書上重設油針先. 如果還是調教不了. 可能要跟上面位師兄講打散個離合器睇睇.
作者: wilchancf    時間: 2014-7-8 14:51
咁請問如果引擎個齒輪(好似叫冚鐘)係未著車時可以用手轉而轉得好順的話,咁係咪代表離合器冇夾死個齒輪?
作者: MkliMkli    時間: 2014-7-8 15:41
基本上係!但入面都要睇!如冇野!大細針都富少少試試!
作者: valklai    時間: 2014-7-8 15:41
wilchancf 發表於 2014-7-8 14:51
咁請問如果引擎個齒輪(好似叫冚鐘)係未著車時可以用手轉而轉得好順的話,咁係咪代表離合器冇夾死個齒輪? ...

可以順利轉動的話,應該係正常!!
作者: wilchancf    時間: 2014-7-8 16:10
多謝各位師兄指教
作者: gaowenjian86    時間: 2014-10-16 07:10
检查离合片同离合弹簧。不过我感觉八成系断离合弹簧~~~
(大陆广东车友留名)
作者: 3dfxhuangfang    時間: 2014-10-16 10:38
如调怠速针都无用,好可能喺离合问题。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2