RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: COSMOS 飛机油 可行1/8 大腳嗎??? [打印本頁]

作者: goodmanalex    時間: 2007-1-10 16:15
標題: COSMOS 飛机油 可行1/8 大腳嗎???
小弟在KWS第一次買了一灌cosmo 20% 車油4L, 唸住在hpi savage 25 用,及後發現COSMO冇出4L裝比車用(for car only 2L) 我再check 油桶上貼住飛機圖樣. 再回去問店員...稱車一樣可用飛机油還更潤及低溫,亦有禮地稱可以換回2L車用油. 請問各師兄是否屬實飛机油可用還更潤及低溫呢?謝謝回覆?
作者: valklai    時間: 2007-1-10 17:01
以我所知啱啱相返因飛機引擎轉速比車仔低及長期有風扇吹住
所以唔需要太多潤滑成份混合在內都得
如果用咗係車仔度會唔夠潤滑及做成高溫(因車仔引擎轉速比較高)
作者: Thomson    時間: 2007-1-10 17:28
標題: 回復 #1 goodmanalex 的帖子
CHANGE BACK 2L CAR FUEL
作者: goodmanalex    時間: 2007-1-11 10:10
原帖由 valklai 於 2007-1-10 17:01 發表
以我所知啱啱相返因飛機引擎轉速比車仔低及長期有風扇吹住
所以唔需要太多潤滑成份混合在內都得
如果用咗係車仔度會唔夠潤滑及做成高溫(因車仔引擎轉速比較高)

THANKS

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2