RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Jv 上星期六有學屆搖控車賽,知唔知大會提供既車資料? [打印本頁]

作者: gtimax    時間: 2014-3-4 11:57
標題: Jv 上星期六有學屆搖控車賽,知唔知大會提供既車資料?
好似係control 車架,電子,摩打,係咪sponsor 就唔知
都好欣賞幫手既人同埋老師
眼望一片年青人在比賽,這個景象很fresh
終於車場唔係中坑既地方

作者: Salviour94    時間: 2014-3-4 12:19
xi sport 車架
作者: 丘比凸    時間: 2014-3-4 12:34
http://www.rc-zone.hk/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=10915
D架餐pro過好多有經濟能力既師兄

作者: sean2013    時間: 2014-3-4 12:36

http://www.rc-zone.hk/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=10915
現在的學生都是富二代,睇完目定口呆
作者: TIERIA    時間: 2014-3-4 13:11
而家d學生有錢又有時間,我地d社會人仕邊有得同佢地比丫。唉
連買部車都唔敢大改,買支批都要計下數,出去放車都要申請批文。
作者: hellowong    時間: 2014-3-4 13:36
TIERIA 發表於 2014-3-4 13:11
而家d學生有錢又有時間,我地d社會人仕邊有得同佢地比丫。唉
連買部車都唔敢大改,買支批都要計下數,出去 ...

你簡直喺我寫照

作者: 無限sky    時間: 2014-3-4 13:39
hellowong 發表於 2014-3-4 13:36
你簡直喺我寫照

你簡直喺我寫照x2
作者: kevin-ysl    時間: 2014-3-4 13:55
其實佢地如果喜歡玩車...
都好過淨係攞住舊電話鍾低個頭打機嘅~~~
我相信佢地過多一兩年就可以上國際大舞台!!
作者: hinjohn246    時間: 2014-3-4 14:10
個人賽:車架不限,限有感冇刷13.5t,電變要set no turbo mode
作者: Salviour94    時間: 2014-3-4 14:11
我見過有bd7
作者: TIERIA    時間: 2014-3-4 14:47
hellowong 發表於 2014-3-4 13:36
你簡直喺我寫照

最慘好多時連新飯盒都買唔起,要等人放平價二手飯盒

作者: hydrogen9999    時間: 2014-3-4 15:25
冇得羡慕咁多,和真車比賽一樣,你要先有銀紙,有時間練習,再鬥技術, 所以學界同學仔叻過好多成年人唔出奇
以前日本四驅車比賽,要即場用限定金額買裝備,即場砌,電和摩打也是大會隨機提供,以防背後請槍和出術
雖然好公平,但模型商就會冇生意,最終冇人再攪這類比賽lu
作者: KYOSH0    時間: 2014-3-4 19:39
有冇見到TT 01 去出賽
Haha
作者: KYOSH0    時間: 2014-3-4 20:43

當日我上午時間都在Jv
在B場同細路玩蚊車,學界青年人在B場練習,但是撞來撞去要叔起隻腳先得。
看看A場情況又係撞到PK
唉,屋企人很出錢買甚麼也可以。
作者: blackshark3    時間: 2014-3-4 21:53
依家啲細路剩識打機玩電腦,比賽來去都係果咋人,攪多啲新手賽帶多啲人玩係好事
作者: gtimax    時間: 2014-3-4 22:34
佢地咁多娛樂,都未必玩得耐
作者: jaccs    時間: 2014-3-4 22:42
sean2013 發表於 2014-3-4 12:36
現在的學生都是富二代,睇完目定口呆 ...

之前遇過一位富二代準車手(中一生),電變,摩打orion, 電: Orion 8000mah lipo, keyence水塘(五舊水果款),之前我都無留意佢架車,直至有個ching話佢架車D資好堅,跟手睇下....嘩..跟住佢話攞黎鬥學界..話用快殼,但13.5摩打唔開得turbo,車架係Team magic...富二代,有料到,不過賽例有點怪怪地..
作者: jaccs    時間: 2014-3-4 22:43
感覺好似食左偉哥,但唔比造咁樣...
作者: blackshark3    時間: 2014-3-4 22:52
Team magic??? 咁就唔係富二代啦
作者: jaccs    時間: 2014-3-4 23:20

原來係有快慢兩組的..
作者: jaccs    時間: 2014-3-4 23:24
blackshark3 發表於 2014-3-4 22:52
Team magic??? 咁就唔係富二代啦

如果orion電,電變及摩打,keyence水塘,見人地係Team magic車架,就話唔係富二代,咁就無話說了,果日頭車亦都係team magic..

作者: kelvinayhh    時間: 2014-3-4 23:31
jaccs 發表於 2014-3-4 22:42
之前遇過一位富二代準車手(中一生),電變,摩打orion, 電: Orion 8000mah lipo, keyence水塘(五舊水果款), ...

Should be Trinity Motor

作者: GigaRacer    時間: 2014-3-5 01:28
又吾下下話人地富二代。我也常帶個仔去比賽。自己亦有玩。玩了一段時間,設備就會好少少。有機會一齊交流下
作者: 新人    時間: 2014-3-5 07:19
KYOSH0 發表於 2014-3-4 20:43
當日我上午時間都在Jv
在B場同細路玩蚊車,學界青年人在B場練習,但是撞來撞去要叔起隻腳先得。
看看A場情 ...

撞黎撞去果啲係由學校買車,之後用黎比賽。A 組果十個 就平時keep 住玩,所以唔可以一概而論:)
作者: gtimax    時間: 2014-3-5 09:34
賽例唔比精選摩打咩? 點解唔用trinity 精選5% ? 快過10.5 啦
作者: cvleung    時間: 2014-3-5 13:48
其實個人賽跑4.5T仲好啦,又刺激又快,13.5T真係好怪
作者: 新人    時間: 2014-3-5 16:04
你唔問下點解Titc 都有13.5 鬥?好似仲要係blinky mode
作者: 50270898    時間: 2014-3-5 16:36
gtimax 發表於 2014-3-5 09:34
賽例唔比精選摩打咩? 點解唔用trinity 精選5% ? 快過10.5 啦

頭車好似就是用Trinity 13.5 4700kv

作者: ckcgary    時間: 2014-3-5 16:55
50270898 發表於 2014-3-5 16:36

如果 13.5T 去到 4700KV,咁就真係屈機喇.........

作者: 新人    時間: 2014-3-5 17:09
50270898 發表於 2014-3-5 16:36

頭車係用緊trinity keyence cap
viper esc
作者: 19R    時間: 2014-3-5 17:20
cvleung 發表於 2014-3-5 13:48
其實個人賽跑4.5T仲好啦,又刺激又快,13.5T真係好怪

你可曾見過JV有幫人玩13.5T, 又快又刺激?
作者: 新人    時間: 2014-3-5 17:24
19R 發表於 2014-3-5 17:20
你可曾見過JV有幫人玩13.5T, 又快又刺激?

我見過
作者: gtimax    時間: 2014-3-6 00:29
鬥stock 一向是先鬥架生再鬥技術,但叫手車未得既跑4.5 真係一圈都跑唔倒就撞散,所以都冇辦法
作者: hkit    時間: 2014-3-7 20:11
各位師兄,其實小弟是本次比賽的參加者之一
講開甘講,今次比賽都只是第二年搞。
遙控模型車可以話系學屆黎講都系啱啱起步,如果唔系有長輩、朋友玩開車,
我林作為一名學生都幾難有機會接觸到。
所以,我個人覺得第二年搞,無論我地玩得如何,技術再爛,
能夠有甘多學生、學校參與,
已經系一件高興嘅事。
而講到資源方面,無論系我真心交好,定系ching你地講笑開心下又好
其實有好多同學仔都系以學校(隊制)的名義參賽,
而我亦聽聞除了大會提供一部分之外
老師亦會利用科組的budget去添置
就像是其他學界比賽那樣,如vex、機械人之類
所以,同學們並不是那麼的土豪
再此,亦要多謝各位納稅人的支持
當然,a組那些可能真的是私火野。
最後,其實玩車又好,比賽又好
我都只系想放鬆下自己,開心下甘解
況且,我玩車之後,系學校搵到一班有共同喜好嘅同學仔,
週末唔洗再系屋企做毒男,又或者到圖書館溫書
更加意想不到嘅系,我地同負責個啊sir有講有笑,好似朋友甘
除此之外,去到唔同的車場玩車時還認識到不同的人,曠闊我的視野,大家互相交流
話唔定就系ching你。
最後,雖然好似離左題,但點都好,我只系想發表一下作為當局者的想法,亦不是針對、反駁其他意見。
做人很簡單,開心便好。(起碼我目前是這樣認為的^^)
作者: wtyuo    時間: 2014-3-7 22:35
講得好
作者: hkh1994    時間: 2014-3-7 22:46
jaccs 發表於 2014-3-4 22:43
感覺好似食左偉哥,但唔比造咁樣...

師兄
其實點解要富二代去稱呼人呢?

作者: jaccs    時間: 2014-3-7 23:11
hkh1994 發表於 2014-3-7 22:46
師兄
其實點解要富二代去稱呼人呢?

其實並無不敬之意,ching不用太介意,因為以他們的年紀,相信不會自己出外做工搵錢買吧?所以不只我,其他ching都用富二代形容他們,亦無問題.

作者: blackshark3    時間: 2014-3-7 23:20
hkit 發表於 2014-3-7 20:11
遙控模型車可以話系學屆黎 ...

呢位朋友,希望你地一班同學玩得開心亦會繼續玩遙控模型,喺車場有問題可以交流下
作者: GigaRacer    時間: 2014-3-8 02:30
Support!!  下次早D知道,我會幫個仔報名。不過一年只有一次,好似少左D。同學仔和老師吾通一年先同其他學校交流一次?
作者: wobblyRC    時間: 2014-3-8 10:55
hkit 發表於 2014-3-7 20:11
遙控模型車可以話系學屆黎 ...

反而學生比好多師兄更理性.
讚成對學生多點支持!

作者: tsfai    時間: 2014-3-8 12:12
同學講得好。背後的意義更大。
作者: cth906    時間: 2014-3-8 14:54
blinky mode, 13.5t, zero timing
作者: KAI仔    時間: 2014-3-10 20:33

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2